Европарламентът прие закон за производство на боеприпаси за нуждите на Европа и Украйна в дългосрочен план

Pan.bg 01 юни 2023 | 20:16 views (977) commentaries(0)
img
pan.bg

Европейските парламентаристи подкрепиха закона за увеличаване на производството на боеприпаси в ЕС за попълване на собствените им запаси и доставки за Украйна в средносрочен и дългосрочен план.

В четвъртък, 1 юни, Европейският парламент прие закон в подкрепа на производството на боеприпаси (Act in Support of Ammunition Production, ASAP). Това законодателно предложение идва от Европейската комисия и съдържа мерки за спешно увеличаване на способността на отбранителната индустрия в Европейския съюз да доставя боеприпаси "земя-земя", артилерийски снаряди и ракети. В гласуването участваха 625 депутати, от които 446 гласуваха "за", 67 - "против", 112 се въздържаха.

Предвижда се до 30 юни 2025 г. в увеличаването на производството им да бъдат инвестирани 500 млн. евро от еврофондовете. Предоставя се финансова подкрепа за създаване на нови производствени съоръжения, оптимизиране, разширяване, модернизиране или пренасочване на съществуващи съоръжения, преквалификация и развитие на служителите, установяване на трансгранични индустриални партньорства, включително публично-частни, с цел например за осигуряване на достъп до стратегически компоненти и суровини.

„Войната на Русия срещу Украйна разкри сериозен резултат от десетилетия на недофинансиране на отбраната, което се отрази върху индустриалния капацитет и веригите за доставки“, каза естонският депутат Свен Миксер по време на дебат по темата в Европейския парламент на 9 май.

Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар, който участва в дискусията, каза пред парламентаристите, че е посетил 15 предприятия от отбранителната индустрия в различни страни от ЕС. Според него, има воля и възможност за увеличаване на производството, но много компании вече са обвързани с договори със страни извън Европейския съюз.

Според еврокомисаря, необходимо е да се прехвърли отбранителната индустрия на основата на "военновременна икономика", за да се помогне на компаниите бързо да се сдобият с барут, взривни вещества, оборудване и инструменти. „Ние ще преориентираме настоящото производство към нуждите на Европа и Украйна“, каза Бретон, добавяйки, че това е необходим курс поради „абсолютна спешност“.

Така Европейският парламент даде зелена светлина на третата част от плана за съвместни доставки на боеприпаси в Европейския съюз. Сега той трябва да бъде одобрен от Съвета на ЕС.

През март върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел представи програма от три части.

Първо: да се отделят 1 милиард евро от Европейския фонд за мир (ЕФМ) за попълване на националните резерви на онези държави от ЕС, които са готови да прехвърлят боеприпаси на Украйна.

Второ: разработване на общ координиран подход към доставката на артилерийски снаряди за попълване на собствените запаси и трансфер на боеприпаси към Украйна в средносрочен план чрез Европейската агенция по отбрана. Колективният подход е предназначен да помогне за намаляване на цената на боеприпасите и съкращаване на времето за доставка. За тези цели се отпускат още 1 милиард евро от ЕВП.

Третата част от плана е да се увеличи капацитетът на отбранителната индустрия в страните от ЕС, за да покрие нуждите на техните армии и да помогне на Украйна.

Съветът на Европейския съюз постигна съгласие по този тристранен подход на 20 март и се ангажира съвместно да предостави на Украйна 1 милион артилерийски снаряда в рамките на една година. Според последните данни на Жозеп Борел, Украйна вече е получила поне една пета от обещаното количество снаряди.

Освен това, страните се споразумяха за спешна доставка на Украйна на боеприпаси клас "земя-земя" и артилерийски снаряди, както и ракети от съществуващите запаси или чрез преразпределение на текущите поръчки. Съветът на ЕС също така призова държавите-членки на ЕС да доставят съвместно боеприпаси и ракети от отбранителната промишленост на ЕС и Норвегия чрез проект на Европейската агенция по отбраната и допълнителни проекти за обществени поръчки, ръководени от държавите-членки, за да попълнят своите запаси и да продължат да подкрепят Украйна.

Източник: DW Снимка: John Thys/AFP/Getty Images / static.dw.com

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка