ISW: Кремъл иска да замени "вагнеровците" с кадировците

Pan.bg 01 юни 2023 | 10:03 views (730) commentaries(0)
img
пан.бг

Във войната срещу Украйна Кремъл иска да замени "вагнерианците" с кадировците - ISW
Олга Хлущенко — четвъртък, 1 юни 2023 г., 05:54 ч.

кадировци, илюстративна снимка на Радио Свобода

Експерти от Института за изследване на войната (ISW) допускат, че Кремъл възнамерява да замени „вагнерианците“ (след изтеглянето им от Бахмут) с кадировци в настъпателните операции в Украйна.

Източник: доклад на ISW

Подробности: В прегледа се отбелязва, че руското военно командване вероятно е наредило на силите на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров да започнат настъпателни операции в Украйна след изтеглянето на силите на ЧВК "Вагнер" от Бахмут.

Анализаторите посочват, че на 31 май Кадиров е казал, че чеченските сили са получили нови заповеди и са поели отговорност за фронтовата линия в района на Донецк.

Той също така каза, че чеченските части трябва да започнат "активни бойни действия" и "освободят редица населени места".

Кадиров добави, че чеченските специални части "Ахмат" и полкът със специално предназначение "Севернич-Ахмат" са прехвърлени в Мариинското направление югозападно от Донецк.

Освен това Министерството на отбраната на Русия заяви, че щурмовите части на 5-та отделна мотострелкова бригада на 1-ви армейски корпус и специалните сили на Ахмат водят настъпателни действия в Мариинско направление.
ВИДЕО НА ДЕНЯ
Реклама: 0:03

Институтът съобщава: към момента на писане на рецензията ISW не е забелязал признаци на чеченски настъпателни операции в Запорожие или Херсон.

Експерти твърдят, че чеченските сили са действали главно в тила след участието си в боевете за Мариупол, Северодонецк и Лисичанск - с изключение на някои настъпателни действия около Билогоровка в Луганска област.

ISW също наблюдава как силите на Кадиров действат като ариергардна полицейска сила в Южна Украйна и провеждат местни разузнавателни операции в района на Запорожие.

Докладът заключава: „Ограниченото участие на чеченските части на фронта, заедно с факта, че Кадиров обръща голямо внимание на вербирането, може да означава, че той не бърза да ангажира силите си в настъпателни операции в Украйна, въпреки неговата ултра -националистически разкази."

Анализаторите добавят още: ако изявленията на Кадиров, че 7000 техни бойци са в Украйна, са близо до истината, неговите сили няма да могат да проведат успешно няколко значими настъпателни операции.

Според американския институт Кремъл също може да се опита да скъса отношенията между Кадиров и основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин и да подчертае отново федералната власт над чеченските сили.

Основни констатации на ISW за 31 май:

Руското военно командване вероятно е наредило на войските на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров да започнат настъпателни действия в Украйна след изтеглянето на силите на групировката "Вагнер" от Бахмут.
Кремъл може също да се опита да прекъсне отношенията на Кадиров с финансиста на Вагнер Евгений Пригожин и да възстанови федералната власт над чеченските сили.
Официалният отговор на Русия на последните атаки срещу Русия вероятно остава недостатъчен, за да задоволи желанието на руското ултранационалистическо информационно пространство да ескалира войната.
Руските войски започнаха наземни атаки северозападно от Сватово и южно от Креминная.
Те също така извършиха ограничени наземни атаки около Бахмут и по линията Авдиевка-Донецк.
Окупаторите продължават да се концентрират в южната част на Украйна.
Руската Държавна дума изглежда обмисля мерки за легализиране на военната служба на настоящи или бивши затворници.
Комисарят по правата на човека на Върховната рада на Украйна Дмитро Любинец заяви, че Украйна има нов начин за репатриране на украински деца, отвлечени от Русия.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка