Слово на Урсула фон дер Лайен на форума GLOBSEC 2023 в Братислава

Pan.bg 31 май 2023 | 16:03 views (752) commentaries(0)
img пан.бг

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >Основна реч на Урсула фон дер Лайен на форума GLOBSEC 2023 в Братислава
Знаме на ЕСКолеги лидери,

Дами и господа,

Войната срещу Украйна е ключов момент за Европа. И ние трябва да посрещнем този момент. Разбира се, това е груба атака срещу принципите на Хартата на ООН. Принципи, под които сме се подписали колективно. Но това е и война срещу нашите ценности и война срещу идеята за обединена и свободна Европа. За първи път в нашата история държава е атакувана заради желанието си да бъде част от европейското семейство. Суверенното решение на Украйна – и ясно изразената воля на нейния народ – е да приеме ценностите на нашия Съюз. И като правят това, те също се борят за нашата свобода и нашите ценности; демокрацията и върховенството на закона, свободата на словото и свободата да определяш собствената си съдба. Това е, за което се бори Украйна и това е, което президентът Путин се опитва да потуши. Президентът Путин се опитва да разруши делото на мира, което изградихме заедно след края на Втората световна война и по-късно падането на Желязната завеса. И това, дами и господа, е произходът на тази война. Тук в GLOBSEC разбирам, че сте обсъждали причините за тази война.

Така че нека бъда ясна, Русия започна тази непредизвикана и неоправдана война. Без причина нахлу в Украйна, за да изтрие страната от картата. А Русия отказва да приеме Украйна като независима държава. Но волята на Украйна да се бори и да бъде свободна изуми света. Те знаят с желязна сигурност къде им е мястото. Украинският народ от години е бил архитектът на движението на Украйна към Европейския съюз и е доказвал своята смелост и решителност отново и отново. Никога не можем да се мерим със саможертвата и храбростта на украинския народ. Но ние можем и трябва да застанем твърдо до тях.

Непосредствената нужда – знаете го – е военната помощ за поддържане на усилията на украинските въоръжени сили. Ето защо току-що предложихме акт за производство на боеприпаси – наричаме го ASAP. Искаме да накараме нашата отбранителна индустрия да увеличи производството на така необходимите 155-милиметрови и 152-милиметрови артилерийски снаряди. А тези, които могат, трябва да осигурят артилерия с голям обсег и оръжейни системи, които могат да помогнат на Украйна да изравни пропастта на бойното поле в обсега на нахлуващите сили. Нашата подкрепа е необходима и за военното обучение на украинските сили. Държавите-членки правят много и ние, на европейско ниво, също правим своя дял. До края на годината ще имаме обучени 30 000 военнослужещи и военнослужещи.

Второ, има много дискусии за мирни планове и прекратяване на огъня. Преди всичко трябва да има принцип: нищо за Украйна без Украйна. Заедно с Украйна искаме справедлив мир, който не възнаграждава агресора, а който поддържа принципите на Устава на ООН и правото на украинския народ да бъде господар на собственото си бъдеще. Президентът Зеленски е много ясен по този въпрос. Прекратяването на огъня, което води до замразен конфликт, няма да доведе до траен мир. В края на краищата, прекратяването на огъня беше в сила след 2014 г. и знаем какво се случи с това споразумение миналия февруари, когато Русия нахлу. Прекратяването на огъня по своята същност би било нестабилно и би дестабилизирало региона по линията на съприкосновение. Никой нямаше да инвестира или да възстановява и конфликтът можеше да пламне отново всеки момент. Не, справедливият мир трябва да доведе до изтегляне на руските сили и тяхното оборудване от територията на Украйна. Президентът Зеленски излезе с формула за мир, която ние подкрепяме от все сърце. Всяка една от неговите десет точки се основава на Хартата на ООН или на резолюциите на ООН. И той покани страни по света да се присъединят и да надградят върху Формулата на мира. Така че нашата отправна точка за мир е базираният на правила ред.

Справедливият мир за Украйна също трябва да бъде траен. И за да има траен мир за Украйна, той трябва да бъде укрепен по два жизненоважни начина. Първият е: гарантиране на дългосрочната сигурност на Украйна. Приветствам продължаващите дискусии за това как може да се гарантира сигурността на Украйна. Има различни модели и исторически примери, които могат да се използват. Съвкупност от такива гаранции от държави с подобно мислене може да предложи това, което някои наричат „възпиране чрез отказ“. С други думи, предоставяне на Украйна на военно оборудване, за да се укрепи срещу руски атаки в бъдеще.

Важното е, че накрая има яснота. Яснота, че приятелите на Украйна ще бъдат там в дългосрочен план за сигурността на Украйна. Такова споразумение с гаранции за сигурност ще трябва да бъде придружено от по-широка рамка на демократичните реформи в Украйна. И тук пътят на Украйна към присъединяване към нашия съюз ще играе основна роля. Въпреки че всички знаеха, че се впускаме в предизвикателно пътуване, ние дадохме на Украйна статут на кандидат – с право. Сега трябва да бъдем до тях на всяка крачка. Факт е, че дори докато се борят за оцеляването си, украинците провеждат важни реформи за укрепване


Въпреки че всички знаеха, че се впускаме в предизвикателно пътуване, ние дадохме на Украйна статут на кандидат – с право. Сега трябва да бъдем до тях на всяка крачка. Факт е, че дори докато се борят за оцеляването си, украинците провеждат важни реформи, за да укрепят своята демокрация. Украйна продължава да напредва към нашия съюз въпреки всичко. И ние ще продължим да изпълняваме нашата роля, за да доближим Украйна много по-близо и много по-бързо към справедлив и траен мир.

Днес в Европейския съюз има ново съзнание. Най-накрая осъзнаваме, че не е достатъчно просто да чакаме нашите приятели извън Съюза да се приближат до нас. Не е достатъчно да се каже, че вратата е отворена. Трябва също така да поемем отговорност да доближим много по-близо до себе си кандидатите за членство в нашия Съюз. Шоковите вълни, изпратени от агресивната война на Путин, достигнаха и нашите шест партньора от Западните Балкани. Но това само ни сближи. Разширихме към Западните Балкани същите мерки за солидарност, които предприехме в нашия Съюз. Подпомогнахме уязвими домакинства срещу високите разходи за енергия. Ние изграждаме нова инфраструктура, за да намалим зависимостта на Западните Балкани от руските изкопаеми горива. И това практическо сътрудничество върви успоредно с напредъка по пътя към ЕС. Неотдавнашното напрежение, разбира се, е тревожно. Призовавам всички страни да се отдръпнат от конфронтацията и да предприемат мерки за възстановяване на спокойствието.

Днес искам да представя една нова инициатива за улавяне на този важен момент в региона. Това е нов план за растеж на Западните Балкани. Искаме да надградим напредъка, постигнат през последните месеци. Но също така искаме да донесем някои от предимствата на членството в ЕС на хората от Западните Балкани още днес. Планът за растеж, който предлагаме днес, се основава на четири стълба: Първо, да доближим Западните Балкани до единния пазар на ЕС. Второ, задълбочаване на регионалната икономическа интеграция. Трето, да се ускорят фундаменталните реформи. И четвърто, да се увеличат предприсъединителните фондове. До известна степен това е нов подход за Европейския съюз: ние не само искаме от нашите партньори да предприемат нови стъпки към нас. Ние също правим голяма крачка към тях. Нашата обща цел е да ускорим пътя им към ЕС. И за това ние доближаваме нашия съюз до Западните Балкани. Позволете ми да представя накратко тези четири точки.

За всички страни, които се присъединиха към ЕС през последните две десетилетия, достъпът до единния пазар е основният двигател на икономическия растеж. Но страните, които вече са поели по обещаващ път към ЕС, също трябва да се възползват от нашия единен пазар. Например Западните Балкани биха могли да се присъединят към нашия цифров единен пазар в области като електронната търговия или киберсигурността. Можем да улесним нашата търговия със стоки и плащания. Искам нашият единен пазар да бъде двигател на промяната не само за страните, които вече са се присъединили към семейството, но и за тези, които все още са на път.

Това по-тясно свързване с нашия единен пазар трябва да върви ръка за ръка с общ регионален пазар. Един общ регионален пазар е от решаващо значение за отключване на икономическия потенциал на региона. От решаващо значение е Западните Балкани да станат по-привлекателно място за европейските инвеститори. И ако се основава на правилата и стандартите на ЕС, този общ регионален пазар може също да помогне за ускоряване на присъединяването към нашия Съюз. Искаме предварително да предложим на Западните Балкани някои от предимствата на членството. Но това означава, че определени изисквания за членство също трябва да бъдат изпълнени предварително. Някои от реформите, които са част от процеса на присъединяване, са ключови за доверието на инвеститорите. Помислете за изграждане на независима и ефективна съдебна система, осигуряване на стабилни обществени поръчки и засилване на борбата с корупцията. Или помислете за енергийния пазар. Регионът на Западните Балкани има огромен потенциал за диверсификация от руските изкопаеми горива. Но трябва да повиши енергийната ефективност, да засили диверсификацията и да ускори внедряването на повече възобновяеми енергийни източници. Западните Балкани могат да постигнат и двете: енергийна независимост от Русия и по-тясно сближаване с Европейския съюз за ускоряване на присъединяването.

Последната ми точка е ясна. Готови сме да подкрепим Западните Балкани с увеличено предприсъединително финансиране. Има остра нужда от инвестиции в Западните Балкани. Тези инвестиции ще направят живота на хората по-добър. И те също ще опростят пътя към нашия Съюз. Поради тази причина трябва да увеличим ресурсите, предназначени за Западните Балкани. В тези бурни времена този план от четири точки е правилното предложение за Западните Балкани.


Дами и господа,

Историята е в движение. Путин искаше да заграби Украйна за Русия. Той изчисли, че Европейският съюз просто ще го приеме. Вместо това Украйна се съпротивлява смело и му отвръща. И ние в Европа, правилно и непоколебимо, заставаме зад Украйна. Срещаме този ключов момент в историята. И трябва да останем в курса. Украйна ще излезе по-силна от тази война. Огромни тълпи развяват европейски знамена в Молдова и Грузия, където копнежът за място в Европейския съюз гори решително. Западните Балкани и Съюзът стават все по-близки. Това е моментът, който трябва да се възползвате, за да създадете по-обединена Европа.

Благодаря ви и да живее Европа.
източник

Сайт на Европесксата комисия

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Слово на Урсула фон дер Лайен на форума GLOBSEC 2023 в Братислава

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка