Русия обяви за всеобщо издирване трима генерали на Украйна

Pan.bg 31 май 2023 | 10:08 views (908) commentaries(0)
img
пан.бг
снимка: Getty Images

Русия обяви за издирване трима генерали на Украйна
"Украинская правда" — сряда, 31 май 2023 г., 09:01

Министерството на вътрешните работи на Руската федерация обяви за издирване не само трима украински командири, но и трима генерали, като ги обвини в смъртта и раняването на жители на Източна Украйна, заловени от Русия.

Източник: РБК с позоваване на електронната база данни на Министерството на вътрешните работи на Руската федерация

Подробности: Министерството на вътрешните работи на Русия обяви за издирване генерал-полковник Игор Колесник, генерал-лейтенант Александър Локота и генерал-лейтенант Андрий Хрищенко. И тримата са обявени за издирване с повдигнати обвинения.

През 2013-2015 г. Колесник оглавяваше Оперативното командване "Север", а от 2016 до 2019 г. беше първи заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна (ЗСУ).

През 2015 г. Локот оглавява Оперативното командване „Север“, в рамките на една година е назначен за първи заместник-командир на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна, през 2017 г. заема длъжността заместник-началник на Генералния щаб и до ноември 2017 г. същата година ръководи силите на АТО в Украйна.

В различни години Хрищенко е бил заместник-командващ войските на Оперативното командване „Север“, командващ войските на Оперативното командване „Юг“ и заместник-командващ Сухопътните войски по бойната подготовка.

В края на март Следственият комитет на Руската федерация задочно повдигна обвинения и на тримата. СК на Руската федерация твърди, че "повече от 500 цивилни са били убити и около 1000 души са били ранени в резултат на тяхното командване на бойните действия в Донбас".
ВИДЕО НА ДЕНЯ
Реклама: 0:03

Припомняме: на 30 май Министерството на вътрешните работи на Руската федерация съобщи, че главнокомандващият на украинската армия Валерий Залужни, командващият Сухопътните войски на Украйна Александър Сирски и командващият Обединените сили на въоръжените сили на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Сергей Наев се издирва.

През 2022 г. Следственият комитет на Русия образува дело срещу Залужни и други украински военни командири по част 1 на чл. 356 от Наказателния кодекс (използване на забранени средства и методи за водене на война).

Русия не признава вината си за смъртта на украинците и дори не нарича войната война.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка