ISW прогнозира последствията от прегрупирането на руските войски в Бахмут

Pan.bg 28 май 2023 | 14:10 views (662) commentaries(0)
img
пан.бг
ISW прогнозира последствията от прегрупирането на руските войски в Бахмут
Олга Хлущенко — неделя, 28 май 2023 г., 05:15

Бахмут, снимка: Getty Images

Анализатори от Института за изследване на войната (ISW) предположиха, че изтеглянето на вагнеровците от Бахмут и предислоцирането на войници от т. нар. „ДНР“ в града може да намали вражеските настъпления по линията Авдиевка-Донецк.

Източник: ISW

Подробности: Анализатори посочват, че наемниците на Вагнер изглежда се изтеглят от Бахмут, за прегрупират в тила, тъй като руските офанзивни операции в и около града са намалели.

Украинските военни съобщиха, че руските настъпателни операции са били рязко намалени до две престрелки в посока Бахмут, а заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр обясни това намаление с факта, че руснаците са оказали помощ на място и са прегрупирали силите в района.

В доклада се посочва, че изявленията на украинската страна и на основателя на ЧВК "Вагнер" съвпадат относно напускането на наемници от Бахмут.

Експерти отбелязват, че руското военно командване може да използва силите на т. нар. Донецка народна република ("ДНР"), за да отблъсне силите на групировката "Вагнер" в Бахмут.

Предислоцирането на руските части на ДНР в Бахмут може да намали скоростта на руските настъпателни операции по линията Авдиевка-Донецк.

Според предварителната оценка на ISW руското военно командване е прехвърлило значителни сили на "ДНР" на фронтовата линия Авдиевка-Донецк.

Военни анализатори съобщават, че през последните дни интензивността на руските атаки в района на Авдиевка-Донецк е намаляла, което може да е свързано с предислоцирането на силите на ДНР към Бахмут.

Също така, според института, руските настъпателни действия около Авдиевка непрекъснато намаляват от 8 април, след като руското военно командване се опита да засили настъпателните операции близо до това населено място в средата на март, а прехвърлянето на части на ДНР към Бахмут може допълнително да се забави намали руските усилия по линията на фронта Авдиевка-Донецк.

Експертите добавят: руското военно командване може да прехвърли подразделения на „ДНР“, действащи в добре защитеното направление Авдиевка-Донецк, за да не направи други направления уязвими или да осигури бързо подкрепление около град Бахмут.

Освен това, се казва в прегледа, руското военно командване изглежда подсилва фланговете на Бахмут с редовни формирования.

Основни заключения на ISW за 27 май:

Наемниците от групата Вагнер изглежда се изтеглят от Бахмут, за да се прегрупират в тила, докато руските настъпателни операции в и около града намаляват.

„Руското военно командване може да пренасочи силите на т. нар. "ДНР", за да изтласка силите на "Вагнер" от Бахмут.

Прехвърлянето на руски части на "ДНР" в Бахмут може да намали темпа на руските настъпателни операции по линията Авдиевка-Донецк.

В същото време руското военно командване изглежда подсилва фланговете на Бахмут с редовни формирования.

Военният Игор Гиркин обвини финансиста на групата "Вагнер" Евгений Пригожин в планиране на преврат срещу сегашното руско ръководство.

Украински официални лица отрекоха съобщенията на западни медии, че китайски дипломат е изразил интерес към договорено прекратяване на огъня в Украйна на фона на вероятно подновяване на информационната кампания на Русия около преговорите.

Руските войски продължиха ограничени настъпателни операции североизточно от Купянск и южно от Креминная.

Те също така продължиха неуспешните настъпателни операции по линията Авдиевка-Донецк.

Украинските войски продължават да нанасят удари по тиловите логистични центрове в южната част на Запорожка област.


Държавното правителство на Украйна предупреди на 26 май, че руските войски се готвят за мащабни провокации с цел създаване на радиологична опасност в АЕЦ.


На 26 май Министерството на правосъдието на Русия регистрира обществената организация "Съвет на майките на съпругите" като чужд агент, който вероятно има за цел да ограничи съпротивата срещу настоящите и бъдещи усилия на руските сили за сигурност.


Руските власти засилват усилията си да представят Русия като защитник на украинските деца.
източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка