На Западните Балкани се създаде асоциация за сближаване с ЕС, но без Сърбия

Pan.bg 31 мар 2023 | 02:07 views (745) commentaries(0)
img пан.бг

На Западните Балкани се създаде асоциация за сближаване с ЕС, но без Сърбия
„Европейска истина“ — четвъртък, 30 март 2023 г., 23:11 ч.


Страните от Западните Балкани, с изключение на Сърбия, обявиха в сряда създаването на нова платформа - "Западнобалканската четворка", чиято цел е пълното привеждане на участващите страни в общата външна политика и политика за сигурност на ЕС.

Това съобщава "Европейска истина" с позоваване на Euractiv.

Новата инициатива беше обявена съвместно от ръководителите на външнополитическите ведомства на Албания, Косово, Северна Македония и Черна гора, като отбелязаха, че импулсът за подобна стъпка е пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

„След руската агресия в Украйна съгласието с общата външна политика и политика на сигурност, още повече с позициите и ценностите на демократичния свят, се превърна в един от най-важните приоритети на страните, които искат да станат членки на ЕС, т.к. както и ясен сигнал защо принадлежат тези страни.“ – подчерта шефът на МВнР на Северна Македония Буяр Османи.

"Западнобалканската четворка" ще се съсредоточи основно върху хармонизирането на собствената си външна политика и политика на сигурност с ЕС, по-специално по въпросите на енергийната криза, икономическите последици, причинени от войната в Украйна, и хибридните заплахи.

Участниците в платформата подчертаха, че общата им стратегическа цел е пълна интеграция в Европейския съюз.

Защо Сърбия участва в "Западнобалканската четворка" не беше публично съобщено. Но е известно, че Белград отказа да се присъедини към повечето от санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия, което предизвика остри критики от Брюксел.


В Западните Балкани има друга съвместна инициатива „Отворени Балкани“ между Албания, Сърбия и Северна Македония, която има за цел да насърчи свободното и безпрепятствено движение на стоки и хора в целия регион.

Косово и Босна и Херцеговина не участват в инициативата, опасявайки се, че това може да попречи на амбициите им за членство в ЕС, както и опасения за сръбското влияние.
източник

украинска правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка