Зеленски на срещата на върха на демокрацията: Имаме нужда от победа тази година

Pan.bg 30 мар 2023 | 01:47 views (309) commentaries(0)
img
Зеленски на срещата на върха на демокрацията: Имаме нужда от победа тази година
"Украинская правда" — сряда, 29 март 2023 г., 22:05 ч.

Володимир Зеленски говори на срещата на върха за демокрация, снимка на ОП

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, говорейки чрез видеовръзка на Срещата на върха за демокрацията 2023 г., организирана от президента на САЩ Джоузеф Байдън, призова участниците да поддържат уважение към демокрацията в страни, където свободата все още не е победила.


Източник: "Интерфакс-Украйна", "Гласът на Америка"

Подробности: Както президентът на Украйна отбеляза във видеообръщение на 29 март, Русия отдавна е във война с много демокрации по света, свързвайки механизмите на дезинформация, корупция, намеса в избори, шпионаж, киберпрестъпност, а сега и опити за провокира глобална енергийна и хранителна криза.

„Враговете на свободата през последните десетилетия не са загубили нито една година. Те са насочили цялото си време и неограничени средства, за да отслабят, корумпират и подкопаят демокрациите. Но дали всички усилия на свободния свят са били насочени към ограничаване на агресивния потенциал на тираните и подвеждането им под правна отговорност за техните престъпления? За съжаление, не. Трябва да го поправим", каза Зеленски.

Той е убеден, че "демокрацията трябва да се научи да бъде непримирима пред лицето на злото".

Пряката реч на Зеленски: „Първо, не трябва да мислим как да спасим лицето на Путин... Трябва да мислим как да запазим уважението към демокрацията в тези страни, където свободата все още не е победила.

Второ, защитниците на демокрацията трябва да помогнат с всички оръжия, които ще бъдат надеждни за поражението на агресора“.


Подробности: Украинският лидер каза, че "Кремъл се опитва да превърне дори доставките на храна в оръжие" и това е "война срещу свободата и демокрацията".

Той призова участниците в Срещата по-активно да замразяват активите на руските богаташи, защото „те трябва да имат мотив да действат в защита на свободата и да сложат край на агресията и терористичното управление на Кремъл“.

Освен това Зеленски нарече неприятна ситуацията, в която „санкциите срещу Русия са много по-бавни от руската агресия“.

Зеленски сравни борбата на украинската армия с руската армия с пожар: пожарникарите не могат да чакат няколко месеца за пожарни камиони или да приемат правилото, че пожарните хидранти трябва да се използват само за кратки разстояния.

Откровен разговор: „Когато нашите бойци отбиват атаките при Бахмут, те не могат да чакат седмици за артилерия и снаряди. Огънят трябва да бъде незабавен, за да се неутрализира заплахата. Всички наши решения трябва да бъдат също толкова бързи.

Демокрацията се нуждае от победа. Тази година, не по-късно, и ние сме в състояние да го осигурим. Украйна и всички, които помагат. Но трябва да действаме по-бързо."

Подробности: Президентът на САЩ Джо Байдън откри Срещата на върха за демокрацията, като обеща допълнителни 690 милиона долара за подкрепа на програми за развитие на демокрацията по света през следващите 2 години. На първата среща на върха бяха обсъдени над 400 милиона долара.

„Свидетели сме на безпрецедентно единство на демокрациите, които осъждат бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна и са солидарни с храбрия украински народ, който защитава своята демокрация“, каза американският лидер.

В срещата на върха, която се провежда онлайн, участват около 120 световни лидери. По време на встъпителните си речи при откриването на срещата на върха на 29 март почти всеки оратор спомена войната в Украйна.
източник

украинска правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка