Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Разработваме промени, които ще регламентират статута на курсантите

Pan.bg 28 мар 2023 | 15:18 views (2727) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО„Министерството на отбраната разработва нормативни промени, които да регламентират особения статут на курсантите като военнослужещи“. Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ във Велико Търново днес, 28 март. Разрешаването на този въпрос е отлагано повече от 13 години, посочи министърът. „Промените в наредбата ще изискват и законодателни промени. Най-вероятно няма да успеем с тях по време на служебния кабинет, но ще оставим добра основа, върху която да стъпи редовно правителство, и да доразвие идеята за особения статут на курсантите“ заяви министър Стоянов.

Служебното правителство вече промени наредбата за предоставяне на стипендии на курсантите, в резултат на което те са увеличени с приблизително 100 %.

„Имаме затруднения с набирането на личен състав най-вече заради заплащането на военнослужещите. То не е адекватно към съвременните условия и би следвало да бъде повишено. Това ще бъде допълнителен стимул военната професия да бъде по-привлекателна и да има повече желаещи за нея“, посочи министър Стоянов.

Министър Димитър Стоянов изнесе лекция пред курсантите от НВУ, в която акцентира върху това как мотивацията може да се използва като инструмент за постигане на целите и като средство за самоусъвършенстване. „Задача на Вашите преподаватели е да ви накарат да изпитвате удовлетворение от усвояването на преподаваните науки, да искате повече да знаете, да четете допълнителна литература, за да ви изградят като истински бъдещи командири“, посочи министър Стоянов и допълни: „В ролята на мотиватор като командир на взвод, на рота и т.н. ще Ви е доста по-трудно. На Вас ще ви се налага да споделяте придобитите знания. Знанието ще Ви напътства, но ако не го споделите с останалите си колеги, или с тези, които ще мотивирате, то ще е безсмислено при реализацията на каквато и да е идея, на какъвто и да е план. Трябва да го споделите по подходящия начин, да представите идеята си така, че тя да е завладяваща, и вашите подчинени да са максимално мотивирани да я реализират“ каза министър Стоянов.

Всеки български гражданин има дълг към Отечеството и този дълг трябва да бъде изпълняван, посочи министърът. „Всеки един от нас е ангажиран със защита на Отечеството и не е казано, че защитата е само във военната сфера. Тя може да бъде във всяка една сфера (икономика, енергетика и други.). Всичко това е свързано с националната сигурност. Това, което бих пожелал на младите хора, е да останат в България и все повече да се образоват и подготвят“ заяви още министърът на отбраната.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Разработваме промени, които ще регламентират статута на курсантите

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка