МО и „Български пощи“ валидираха пощенска марка за 110-годишнината от Балканските войни (ТЪРЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 27 мар 2023 | 18:10 views (3475) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgНа 27 март 2023 г. на кратка церемония в МО министърът на отбраната Димитър Стоянов и главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Филип Алексиев пуснаха в употреба пощенско-филателно издание, посветено на 110 години от Балканските войни (1912 - 1913).

На церемонията присъстваха министър Димитър Стоянов; главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Филип Алексиев; заместник-началниците на отбраната ген.-лейтенантите Цанко Стойков и Михаил Попов; началникът на ВА "Г. . Раковски" ген.-лейт. Тодор Дочев; директорът на Националния военноисторически музей (НВИМ) доц. Соня Пенкова; председателят на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва о.з. ген. Златан Стойков, председателят на Съюза на военноивалидите и военнопострадалите о.з. мл. лет. Петър Велчев; членове на Инициативниа комитент за отбелязване на 120 години от Балканские войни. Събитието бе част от програмата на Националния инициативен комитет за отбелязване на 110-ата годишнина от Балканските войни, чийто председател е министърът на отбраната.

Министър Димитър Стоянов: Пощенската марка „110 години Балкански войни“ е послание да съхраним славното ни минало
„Пощенската марка е послание да съхраним славното ни минало; да не забравяме подвига и саможертвата на нашите герои и да сме горди с историята си. Балканските войни представляват естествено продължение на национално-освободителните борби на българския народ от XIX в. с военни средства. Те са закономерен акт, следствие на несправедливите решения на Берлинския договор, довел до разпокъсване на изконните български земи. Славните победи предизвикват възхищение, яркият стремеж към свобода и обединение буди възторг, а изводите и поуките и до днес вълнуват историци, изследователи и публицисти“ заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов на церемонията за валидиране на пощенско-филателно издание „110 години Балкански войни (1912 - 1913)“.

Той допълни, че със създаването на Националния инициативен комитет за честването на 110 години от Балканските войни е продължена изградената през годините традиция за отбелязване на бележити годишни от българската военна история. „Поставяйки акцент върху участието на Българската армия в Балканските войни, подвига и саможертвата на българските герои в борбата за национално освобождение и обединение, Националният комитет допринася за популяризирането на българската бойна слава“ отбеляза министърът на отбраната и пожела успех в реализирането на всички проекти и събития, свързани с отбелязването на 110-ата годишнина от Балканските войни.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов е председател на Националния инициативен комитет за честването през 2022 – 2023 г. на 110 години от Балканските войни (1912 - 1913). Комитетът е създаден с решение на Министерския съвет от 6 октомври 2022 г. и в него влизат представители на министерства, културни, образователни и научни институции.

Главният изпълнителен директор на „Български пощи“ Филип Алексиев съобщи, че темата за Балканските войни е интерпретирана многократно в 140-годишната история на българското маркоиздаване. През 1987 г. е издадена пощенска марка по повод 75-ата годишнина от обявяването на Балканската война, а през 2013 г. е пусната в употреба серия от 4 пощенски марки на тема 100 годишнината от Балканските войни.

Пощенската марка „110 години Балкански войни“ бе пусната в употреба от министъра на отбраната Димитър Стоянов, главния изпълнителен директор на „Български пощи“ Филип Алексиев и началника на политическия кабинет на министъра на отбраната Владко Владов.

Пощенско-филателното издание представлява пощенска марка с винетка, с номинал 1.90 лв., тираж 5200 броя и специален пощенски печат. Художник е Дамян Дамянов, който е изобразил документална фотография на генерал Георги Вазов пред пленени турски оръдия от 1913 г.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


МО и „Български пощи“ валидираха пощенска марка за 110-годишнината от Балканските войни (ТЪРЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 2/8 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка