ISW: Путин все още мисли, че може да победи Украйна

Pan.bg 27 мар 2023 | 08:24 views (807) commentaries(0)
img
пан.бг
Путин все още мисли, че може да победи Украйна - ISW
"Украинская правда" — понеделник, 27 март 2023 г., 05:55 ч.

Владимир Путин. СНИМКА ОТ САЙТА НА КРЕМЪЛ

Президентът на Руската федерация Владимир Путин е убеден, че в крайна сметка ще успее да спечели Украйна, смятат експерти от Института за изучаване на войната.

Източник: доклад на ISW

Буквално: „Нито Украйна, нито Западът са убедили Путин, че трябва да обмисли някакъв компромис. Вместо това Путин остава фокусиран върху постигането на първоначалните си военни цели чрез продължителен конфликт, в който той ще спечели, като наложи волята си на Украйна или като пречупи волята на Украйна, след като Западът престане да подкрепя Киев“.

Подробности: Институтът подчертава, че въпреки факта, че Путин не успя да "замрази" Украйна и Европа през зимата, а руската зимно-пролетна офанзива наближава своя връх, той продължава да дава да се разбере с думи и дела, че не е готов да се откаже от максималистичните си цели по отношение на Украйна.

„Продължаването на руските настъпателни операции около Бахмут и Авдиевка, както и по линията на фронта в Луганска и западната част на Донецка област, е още един показател, че Путин остава отдаден на победата в продължителната война“, се казва в доклада.

Анализаторите на ISW отбелязват, че Путин в момента не поставя никакви условия за преговори освен пълна победа за Русия.

„Путин не предприема военни действия, които биха били разумни, ако беше сериозен в намирането на договорен компромис. Сегашната фронтова линия би създала много благоприятни условия за подновяване на руска инвазия, ако Путин предложи да я приеме като граница на прекратяване на огъня. Но той очевидно не желае да направи това“, казват експерти.


По този начин, подчертава ISW, изборът пред Украйна и нейните западни партньори е относително прост.

„Украйна може едностранно да прекрати военните действия, дори ако руските наземни и въздушни атаки продължат, което води до катастрофално поражение. Украинските сили могат да продължат да се бият по много ограничен начин, като се стремят само да задържат това, което имат в момента, което ще насърчи Путин да продължи усилията, насочени към пълна военна победа. Или биха могли да започнат последователни контранастъпателни операции с двойната цел да убедят Путин да приеме договорен компромис или да създадат военни реалности, достатъчно благоприятни за Украйна, така че Киев и неговите западни съюзници да могат ефективно да замразят конфликта, независимо от решенията на Путин .

Това са опциите, пред които ще се изправят Украйна и Западът, докато Путин продължава да вярва, че може да наложи волята си със силата на руското оръжие за всеки период, с който е готов да се бие“, обобщават анализаторите.източник


Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка