ГАЛЕРИЯ: АВИАЦИОНЕН СПЕКТАКЪЛ В НЕБЕТО НАД ЛЕТИЩЕ ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ

Pan.bg 27 мар 2023 | 00:21 views (5954) commentaries(0)
img
pan.bg
Текст - Авиобаза Долна Митрополия
Снимки - Йордан Христов за списание КРИЛЕ


Авиационен спектакъл в небето на летище Долна Митрополия представиха пилотите на 12-та авиационна база по време на Открития летателен ден на 25.03.2023 год. Поводът, който привлече малки и големи почитатели на авиацията от всички краища на страната, бе честването на Празника на 12-та авиационна база и навършването на 81 години от началото на летателната дейност.
Мероприятието започна с тържествена церемония. Генерал-лейтенант Цанко Стойков – заместник-началник на отбраната прие строя на авиобазата. Слово произнесе командирът на 12-та авиационна база полковник Петър Банков. „Като пилот и авиационен командир, аз се гордея, че съм започнал своя професионален път именно от тази полоса, дала криле на хиляди мои колеги летци – пилоти и авиационни специалисти. Това летателно поле, пази спомена за славната Изтребителна школа за висш пилотаж. Датата, на която се извършват първите полети е 26.03.1942 г., когато въздушният ешелон, воден от капитан Добри Доневски каца тук на новопостроеното летище. История категорично доказва, че сме силни когато има приемственост в опита и традициите, и прилагането им в практиката. С известна доза гордост можем да заявим, че ние успяхме да вземем най-силното от своите предци, да пренесем през времето най-ценните войнски добродетели“.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Церемонията завърши с изпращане на знамето. Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили изнесе музикален концерт, който впечатли гостите на празника. ✈️В 11:00 ч. започна летателната програма с участието на самолети “ZLIN Z242L”, “Pilatus” PC-9M и L-39ZA „Albatross”.

Двойка самолети РС-9М с екипажи майор Димитър Вачков и капитан Валентин Митев, майор Борислав Цанов и капитан Валентин Леков изпълниха прост пилотаж на малка височина. Последва изпълнение на сложен пилотаж и демонстриране на способности за визуално въздушно разузнаване.
Ефектен авиационен поздрав отправиха към публиката пилотите като изпълниха прелитане в състав на смесена група във формация „Клин”.
Екипажът на самолет L-39 ZA в състав: майор Янчо Христов и капитан Александър Иванов изпълниха сложен пилотаж на малка височина и визуално въздушно разузнаване с имитация на атака по земна цел.
Летателната програма завърши с авиационен поздрав – прелитане в състав на смесена група от два PC-9M и L-39ZA във формация „Клин”.
С бурни аплодисменти и радостни възгласи публиката посрещна пилотите, които с много ентусиазъм и висок професионализъм дадоха всичко от себе си, за да сe превърне този празничен ден в истински авиационен спектакъл.
Голям интерес предизвика наземното изложение на авиационна, самолетобслужваща и специална техника. С часове гостите търпеливо чакаха своя ред на извилите се дълги опашки пред самолетите, за да могат да влязат в кабината на пилота.
Благодарим на всички, които споделиха с нас този авиационен празник! До нови срещи!✈️Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГАЛЕРИЯ: АВИАЦИОНЕН СПЕКТАКЪЛ В НЕБЕТО НАД ЛЕТИЩЕ ДОЛНА МИТРОПОЛИЯ

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/18 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка