Министерският съвет стартира масовото производство на дронове в Украйна

Pan.bg 25 мар 2023 | 01:23 views (1307) commentaries(0)
img пан.бг


Федоров снимка УикипедияКабинетът на министрите стартира масовото производство на дронове в Украйна - Федоров
Петък, 24 март 2023 г., 17:55 ч. – Олексий Павлиш


Кабинетът на министрите прие решение, което значително ще ускори създаването и доставката на родни безпилотни самолети на фронта и ще създаде условия за бързо развитие на украинската военна авиация.

Това съобщи вицепремиерът по иновациите, развитието на образованието, науката и технологиите - министър на цифровата трансформация на Украйна Михайло Федоров.

Според него това е „историческо решение, което може да ускори нашата победа и да развие пазара на БЛА в Украйна“.

„В рамките на координационния щаб за производство на дронове работихме комплексно с всички украински производители на БПЛА. Събрахме техните болни точки и блокери и вървим системно към решаване на проблемите. Заедно с Министерството на отбраната, Министерството на икономиката , Министерството на стратегическата промишленост и Министерството на стратегическата промишленост и социалното осигуряване.

Днешното решение ще позволи на производителите на UAV да се развиват по-активно, да се увеличават, да реинвестират печалбите и да се конкурират с чуждестранни компании. „Вместо да се губят месеци на излишна хартия и бюрократична работа, ще се ускори допускането на БЛА до експлоатация, закупуването им и доставката им на фронта“, пише министърът.

Според него резолюцията коренно променя подхода на държавата към самия милтех бизнес.

"Преди това печалбата от чужди компоненти беше 1%, от собствени стоки и услуги - 30%. Тази наредба ограничаваше развитието на украинските производители, стимулираше ги да излизат в чужбина или да манипулират документи. Това трябваше да се промени.

За да стимулира развитието на БЛА в Украйна и да привлече повече компании към производството, мащабирането и повишаването на нивото на локализация на компонентите, държавата повиши дела на печалбата до 25%“, подчерта Федеров.

„Преди месец вече премахнахме проблема с експертния контрол на стоките с двойно предназначение, като приехме бърза процедура за дронове. И сега можем официално да кажем, че проектът Army of Drones прерасна от условен доброволчески проект в мащабен държавна програма за подкрепа на развитието на вътрешния пазар на БЛА. Това е пряк път към победата и спасяването на живота на защитниците", обобщи той.

източник


Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка