Скандинавските страни се договориха да създадат единна система за ПВО

Pan.bg 25 мар 2023 | 01:02 views (487) commentaries(0)
img
пан.бгСкандинавските страни се договориха да създадат единна система за противовъздушна отбрана


В Скандинавия ще бъде създадена единна система за ПВО на четирите държави. Това съобщава The Guardian, позовавайки се на информация от военните ведомства на скандинавските държави.


Наскоро беше подписана декларация за използване на бойна авиация от военната авиация на скандинавските страни като единен флот по модела на вече познатите механизми за взаимодействие между страните от Северноатлантическия алианс. Тази декларация е подписана от командващите военновъздушните сили на Швеция, Норвегия, Финландия и Дания.

Командването на датските военновъздушни сили по-рано нарече основната цел на извършваните трансформации възможността за ефективни действия като единна сила, провеждайки съвместни въздушни операции срещу потенциален противник.

За да се повиши ефективността на сътрудничеството между военновъздушните сили на скандинавските страни, ще се осъществява интегрирано командване и управление, съвместно планиране на операции, възможност за разполагане на сили и средства и наблюдение на въздушното пространство. Също така скандинавските страни очакват да установят процес на съвместно обучение на пилоти, инженери и други специалисти от ВВС.

Като се има предвид числеността на населението и армиите на скандинавските страни, става ясно, че всяка от тях не може да се разглежда като сериозна военна единица, която да се противопостави на Русия. Следователно формирането на такива единни ВВС и системи за ПВО трябва да се разглежда като опит за създаване на единна групировка на силите на северозападните граници на руската държава.

Използвани снимки:
Шведските въоръжени сили / https://www.forsvarsmakten.seизточник

военное обозрение

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка