Пентагонът: Посещението на Си Дзинпин в Москва е "обезпокоително съобщение" за подкрепата на Русия

Pan.bg 24 мар 2023 | 07:46 views (791) commentaries(0)
img
пан.бгПосещението на Си Дзинпин в Москва е "обезпокоително съобщение" за подкрепата на Русия - Пентагонът
Олга Хлущенко — петък, 24 март 2023 г., 1:38 ч.

Лойд Остин, Getty Images

Ръководителят на Пентагона Лойд Остин заяви, че срещите между китайския и руския лидер Си Дзинпин и Владимир Путин в Москва са "обезпокоително послание" за подкрепата на Китай за Руската федерация.

Източник: Остин по време на изслушвания в Комитета по бюджетните кредити на Камарата на представителите на САЩ, цитира Укринформ

Пряка реч: „Посещението на Си при Путин и неговият няколкодневен престой там, мисля, изпраща много обезпокоително послание, послание за подкрепа (на Русия – бел. ред.)“.

Подробности: Остин подчерта, че макар в момента да няма доказателства Пекин да предоставя смъртоносна помощ на Руската федерация, посещението на Си и срещите му с руския лидер по същество „се превърнаха в демонстрация на подкрепа“ за Путин, което само по себе си „е много обезпокоително“.

Ръководителят на Пентагона също така отбеляза, че ако Китай окаже материална подкрепа на руската страна, това потенциално ще повлияе на продължаването на конфликта и ще разшири влиянието си не само в региона, но и в целия свят.

Праистория:

Китайският лидер Си Дзинпин беше на посещение в Русия, където се срещна с Владимир Путин и подписа споразумения за продължаване на стратегическото партньорство между двете страни.
В същото време Путин и Си направиха съвместно изявление, в което декларираха, че отношенията между техните страни не са военно-политически съюз, нямат блоков и конфронтационен характер и не са насочени срещу трети страни.
Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексий Данилов изрази надежда, че Китай няма да бъде съучастник на Русия.
Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната смята, че Китай ще се грижи за собствените си интереси и няма да оказва военна помощ на руския режим.източник


Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка