ISW: Русия забавя офанзивата си към Бахмут, но се засили в района на Авдиевка

Pan.bg 23 мар 2023 | 07:08 views (1019) commentaries(0)
img
пан.бг
ISW: Русия забавя офанзивата си към Бахмут, но се засили в района на Авдиевка
"Украинская правда" — четвъртък, 23 март 2023 г., 05:56 ч.


Разрушена от руснаците сграда в Авдиевка. СНИМКА ОТ ТЕЛЕГРАМА НА ЙЕРМАК

Темпото на руските операции около Бахмут се забавя, вместо това руските войски вероятно се опитват да започнат офанзива в други посоки, по-специално в района на Авдиевка, според анализатори от Института за изучаване на войната.

Източник: ISW

Подробности: Експертите на института подчертаха, че на 21 и 22 март руските войски са направили допълнителни незначителни настъпления в южната част на Бахмут, а украинските сили са извършили контраатаки в югозападните и северозападните покрайнини на града.

Отбелязва се, че на 22 март украинският генерален щаб е съобщил, че настъпателният потенциал на руските войски в района на Бахмут намалява. По-рано украински власти съобщиха за по-малък брой бойни сблъсъци в самия град през последните дни.

Междувременно говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза на 21 март, че руските и украинските сили продължават да дават приоритет на операциите около Бахмут и че руските сили може да се опитат да започнат нова офанзива, вероятно в много различни посоки.

В същото време Министерството на отбраната на Великобритания заяви, че руските сили вероятно губят темпото на настъплението си в района на Бахмут, тъй като Министерството на отбраната на Руската федерация предислоцира части в други посоки.

„Руските сили в момента увеличават темпото на настъпателните операции около Авдиевка, за да обкръжат селището. Възможно е руските сили да правят това за сметка на операциите около Бахмут и офанзивата около Въгледар, която е в застой“, докладва ISW казва.
ВИДЕО НА ДЕНЯ

Институтът отбеляза, че руските военнослужещи от 136-та отделна гвардейска мотострелкова бригада от 58-ма общовойскова армия по-рано са заявили, че се прехвърлят в района на Въгледар за щурмови операции, но на 21 март един от руските военни блогъри съобщи, че части от 136-та мотострелкова бригада действат в авдиевско направление.

„Тази очевидна промяна в местоположението, ако не е резултат от руско изопачаване на фактите, вероятно показва, че руските войски са избрали като приоритет активирането на операциите около Авдиевка, а не подновяването на офанзивата към Въгледар“, каза той. смятат анализаторите на института.

ISW подчерта, че на 19 март говорителят на Силите за отбрана на Украйна Алексий Дмитрашкивски е заявил, че руските войски са започнали да засилват обстрела в района на Авдиевка.

„Изглежда, че руските сили привличат повече бойна мощ в района на Авдиевка, което може да им позволи да увеличат темпото на настъплението си, въпреки че на 22 март не са потвърдени руски настъпателни операции в района“, казаха от института.

ISW продължава да вярва, че руско настъпление може да принуди украинските сили да се изтеглят от Бахмут и/или Авдиевка, но тази перспектива не изглежда вероятна в момента.

„Руските войски могат да започнат или да засилят настъпателни операции в нови направления, но тези операции най-вероятно няма да донесат осезаеми резултати, тъй като общото руско пролетно настъпление продължава да наближава кулминацията си“, заключиха експертите на института.


източник


Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка