ГЩ, Украйна: Ожесточени боеве - на юг и север от Бахмут. Русия настъпва към Авдиевка и Маринка

Pan.bg 23 мар 2023 | 00:46 views (982) commentaries(0)
img
пан.бг
Генерален щаб: Ожесточени боеве - на юг и север от Бахмут Руската федерация настъпва към Авдиевка и Маринка
Татяна Лозовенко — сряда, 22 март 2023 г., 19:00 ч.

Генерален щаб: Ожесточени боеве - на юг и север от Бахмут Руската федерация настъпва към Авдиевка и Маринка
Екранна снимка от картата на дълбокото състояние

Най-ожесточените битки продължават в южната и северната част на Бахмут, Русия продължава да настъпва към Авдиевка и Маринка.

Източник: Генерален щаб на Въоръжените сили

Детайли: През денонощието авиацията на Силите за отбрана нанесе удари по зенитно-ракетната система на противника, както и 12 удара по районите на съсредоточаване на личен състав и бойна техника на окупаторите.

Руската федерация продължава въоръжената агресия срещу Украйна, съсредоточавайки основните си усилия върху опитите за пълно завземане на Донецка и Луганска област в административните граници. Противникът продължава да води настъпателни действия в Лиманско, Бахмутско, Авдиевско, Маринско и Шахтарско направление. Най-ожесточените боеве продължават в южната и северната част на Бахмут, а противникът извършва настъпателни действия и в посока Авдиевка, за да установи контрол над Авдиевка и Марьинка.

Руският агресор продължава да използва обичайната си тактика на терор срещу мирното население, обстрелвайки населени места и критични инфраструктурни обекти.

През деня врагът нанесе ракетен удар по Запорожие, в резултат на което 2 руски ракети поразиха жилищна висока сграда, убивайки и ранявайки цивилни.

Противникът е нанесъл и 41 въздушни удара. По-конкретно, окупаторите са използвали 21 БПЛА тип Шахед-136 от Брянска област на Руската федерация, 16 от тези дронове са свалени. В резултат на удари на вражески БПЛА руснаците поразиха територията на общежитие на професионален колеж в Ржищев в Киевска област, има загинали и ранени сред цивилни граждани, а обект на критична гражданска инфраструктура в Житомирска област е повреден. Освен това нашествениците са извършили повече от 30 атаки от системи за ракетен залп.
ВИДЕО НА ДЕНЯ

Във Волинското, Полиското, Сиверското и Слобожанското направление оперативната обстановка не се е променила съществено, формирането на настъпателни групировки на противника не е установено. Руското ръководство продължава да използва инфраструктурата на Беларус за обучение на своите войски. Противникът поддържа военно присъствие в пограничните райони. През деня противникът обстрелва районите на населените места Хриновка, Михалчинска слобода, Черниговска област; Атинске, Волфине и Попивка в Сумска област и Басове, Стрелеча, Глибоке и Вовчанск в Харковска област.

По купянското и лиманското направление врагът продължава да се опитва да пробие нашата отбрана. Води неуспешни настъпателни действия в районите на селищата Макеевка и Билогоровка. Той извърши артилерийски обстрел на районите на селищата Дворична, Купянск и Крохмално на Харковска област; Белогоривка – Луганск, както и Колодязи и Верхнокамянске в Донецка област.

В Бахмутското направление противникът продължава да води настъпателни действия, но настъпателният му потенциал намалява. Противникът не спира опитите си да превземе града, губейки значително количество жива сила, въоръжение и военна техника. Нашите защитници отблъскват многобройни вражески атаки денонощно в района на селищата Бахмут, Богдановка и Предтечине. Населени места в близост до линията на съприкосновение, включително Васюковка, Минковка, Григоровка, Бахмут, Ивановске, Била Гора, Дружба, Майорск, Зализне и Ню Йорк в Донецка област, бяха поразени от вражески обстрел.

На авдиевското, маринското и шахтарското направление противникът провежда настъпателни действия в района на населените места Новокалинов, Степово, Бердичи, Авдиевка, Ласточкине, Северна, Водяне, Първомайске, Маринка и Победа - без успех. По-специално Авдиевка, Водяне, Карловка, Красногоровка, Марьинка, Въгледар и Велика Новосилка в Донецка област попаднаха под вражески обстрел.

В запорожското и херсонското направление противникът води отбранителни действия. Обстрелвани са райони на населени места в близост до линията на съприкосновение, по-специално Гуляйполе, Зализничне, Гуляйпилске, Билогіря, Мала Токмачка, Камянске от Запорожка област, както и Гавриловка, Берислав, Веселе, Антоновка, Днепровске и град Херсон.

В село Веселе във временно окупираната територия на Запорожка област, на територията на сградата на детската градина, руските окупационни войски разположиха военна болница.

Руските криминални власти продължават мерките за принудително паспортизиране на населението от временно окупираните и окупирани територии на Украйна. Така в населените места в Херсонска област руската окупационна т. нар. "власт" от април заплашва местните жители да спрат да изплащат пенсии, ако нямат руски паспорт.

В същото време в Старобилския професионален колеж на Луганския национален аграрен университет се проведе среща на преподаватели, които изразиха недоволство от принудителното паспортизиране на преподавателския състав, дължащо се на инструкцията на окупационното т.нар. „ръководство“ на образователна институция, че всички служители на колежа трябва да получат паспорт на гражданин на Руската федерация до 1 юни. Не се дава възможност на учителите да подадат оставки
източник


Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка