Полски посланик в Париж: Ако Украйна не се защити, ще бъдем принудени да влезем в конфликт

Pan.bg 20 мар 2023 | 01:45 views (613) commentaries(0)
img
пан.бгПолският посланик във Франция: Ако Украйна не се защити, ще бъдем принудени да влезем в конфликт
Катерина Тищенко — неделя, 19 март 2023 г., 22:10 ч.


Посланикът на Полша във Франция Ян Емерик Рощишевски заяви, че в случай на поражение на Украйна във войната Полша ще бъде принудена да влезе в конфликта, посолството призова да не се търси сензация в думите му.

Източник: Rosciczewski в ефира на френския телевизионен канал LCI, Полското посолство във Франция, цитирано от Rzeczpospolita

Пряка реч: „Не НАТО, не Полша, не Словакия увеличава натиска, Русия нападна Украйна, Русия завзема територии, Русия убива хора, Русия отвлича украински деца.

Така че или Украйна ще се защитава, или, ако не, тогава ние ще бъдем принудени да влезем в този конфликт, защото нашите основни ценности, които са в основата на нашата цивилизация, нашата култура, ще бъдат в опасност. Затова няма да имаме друг избор, освен да влезем в конфликта“.

Подробности: След нашумелите думи на дипломата от полското посолство във Франция подчертаха, че изявлението му "се тълкува от някои медии извън контекста, в който е направено".

Дословно от полското посолство във Франция: "По време на половинчасов разговор с редактора посланик Рощишевски аргументира необходимостта от подкрепа на Украйна от съюзниците. Той също така говори за заплахата, която Русия представлява за Европа и европейските ценности...

При внимателно слушане на целия разговор става ясно, че няма съобщение за пряко участие на Полша в конфликта, а само предупреждение за последствията, които може да има поражението на Украйна - възможността за нападение от страна на Русия или участието на по-голям брой страни от Централна Европа - балтийските държави и Полша - във войната.

Повече подробности: Посолството подчертава, че в интервю за LCI посланик Росчишевски „е дал да се разбере, че Полша не е във война, но прави всичко, за да помогне на Украйна да се защити“ във войната на Русия срещу Украйна.

„Търсенето на сензационно изявление, което не се вписва в последователните усилия на Полша през изминалата година да помогне на Украйна да спечели този конфликт, така че да не се сближава с Европа и Полша, трябва да се разглежда от гледна точка на зла воля“, се казва в изявление на посолството.

Ян Емерик Рощичевски е полски посланик в Париж от близо година, а преди това е бил председател на борда на PKO Bank Polski.източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка