ISW: Русия няма бойна мощ за мащабна офанзива в "нереалистични условия"

Pan.bg 08 фев 2023 | 08:52 views (538) commentaries(0)
img
пан.бг


Русия няма бойна мощ за мащабна офанзива в "нереалистични условия" - ISW
Олга Хлущенко — сряда, 8 февруари 2023 г., 06:19

ЕШЕЛОНИ НА ТЕХНОЛОГИИТЕ НА РУСИЯ. СНИМКА ЗА ИЛЮСТРАЦИЯ ОТ GETTY IMAGES

Военни анализатори стигнаха до извода, че руските войски подготвят настъпление в Украйна, за което им липсва бойна мощ.

Източник: Институт за изследване на войната (ISW)

Подробности: Руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе пресконференция за състоянието на войната на 7 февруари, вероятно в опит да позиционира руското министерство на отбраната като ефективен и ангажиран ръководен апарат, докато руската армия се подготвя за друга голяма офанзива в Украйна .

Шойгу каза, че руските сили успешно развиват операции близо до Бахмут и Въгледар и твърди, че руските сили наскоро са поели контрол над Соледар, Клишчиевка, Подгородное, Краснополовка, Благодатне и Николаевка в Бахмутски район и Лобково в Запорожка област.

Анализаторите предполагат, че най-вероятно Шойгу е провел тази пресконференция, за да създаде вид на формалност и легитимност на руското министерство на отбраната, което продължава да реформира руската армия, да се подготвя за нова офанзива и да създава условия за продължителна операция в Украйна.

ISW отбелязва, че руското военно командване може да бърза да започне широкомащабна настъпателна операция за превземане на Донецка област в нереалистични срокове и вероятно без достатъчно бойна мощ.

Експертите подчертават, че руското националистическо информационно пространство продължава да изразява безпокойство от неспособността на Русия да проведе бърза и многостранна решителна настъпателна операция в определения срок.


Докладът на института също така посочва, че руската държавна енергийна компания Газпром може да създава своя собствена частна охранителна служба, вероятно с цел нормализиране на дейностите на свързани с държавата паравоенни групировки и подкопаване на частни военни компании (ЧВК).

Кремъл може да обмисля да изпълни някои от исканията, изразени по-рано от финансиста на Вагнер груп Евгений Пригожин, за да поправи отношенията с други националистически фигури, които защитават подобни политики.

В същото време Думата на Русия продължи формализирането на институцията за социални плащания в окупираните територии на Украйна с цел по-нататъшно консолидиране на административния контрол върху окупираните територии.

Ключови констатации на ISW за 7 февруари:

Шойгу вероятно се опитва да позиционира руското министерство на отбраната като ефективен и ангажиран ръководен апарат, докато руската армия се подготвя за друга голяма офанзива в Украйна.
Военното командване на Руската федерация може да бърза да започне широкомащабна настъпателна операция с цел превземане на Донецка област в нереални срокове и вероятно без достатъчно бойна мощ.
Руското националистическо информационно пространство продължава да изразява безпокойство от неспособността на Русия да проведе бърза и многостранна решителна настъпателна операция в определения срок.
„Газпром“ може да създава своя собствена частна охранителна служба, вероятно с цел нормализиране на дейностите на свързаните с държавата паравоенни групировки и подкопаване на дейностите на недържавни ЧВК.
Може би Кремъл изпълнява някои от исканията, изразени преди това от Пригожин, за да поправи отношенията с други националистически фигури, които застъпваха подобна политика.
Думата на Русия продължи формализирането на системата за социални плащания в окупираните територии на Украйна с цел по-нататъшно консолидиране на административния контрол върху окупираните територии.
Руските войски извършиха ограничени наземни атаки край Сватово и Креминная.
Окупаторите продължиха наземния обстрел около Бахмут.
Нашествениците нямат потвърдени териториални придобивки в южната посока.
Руските служители изглежда инвестират в железопътна инфраструктура, за да направят военната логистика по-ефективна.
Според докладите, руското министерство на отбраната предлага проектозакон, който ще позволи на всички военнослужещи, включително наборни, да участват доброволно в руски мироопазващи мисии.
източник


Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка