Олексий Резников: Нося пълната отговорност за скандалите украинското МО министерството

Pan.bg 06 фев 2023 | 00:03 views (860) commentaries(0)
img
пан.бг

Олексий Резников: Вече нося репутационна отговорност за скандали в министерството
Министерството на отбраната бе щурмувано последния месец.

Първо журналисти публикуваха скандални договори за изхранване на военни части със завишени цени.

По-късно служители на реда посетиха бившите представители на ръководството на Министерството на отбраната с обиски и подозрения. Така бившият заместник на Резников Вячеслав Шаповалов получи мярка за неотклонение и се озова в ареста. Според разследването Шаповалов е лобирал за сключване на договори за доставка на продукти за военните на завишени цени.

Богдан Хмелницки, бившият ръководител на отдела за обществени поръчки на Министерството на отбраната, също ще бъде под арест за два месеца. Той е заподозрян в присвояване на държавни средства в размер на повече от сто милиона гривни за осигуряване на части на въоръжените сили с нискокачествени бронежилетки.

Обществените активисти обвиняват лично министър Алексей Резников за всички скандали в Министерството на отбраната и искат неговата политическа отговорност.

Властите вече обсъждат, че Резников може да напусне Министерството на отбраната през следващата седмица.

Срещнахме се с министъра ден преди голямата му пресконференция, която се проведе на 5 февруари и на фона на разговорите, че шефът на МО Кирило Буданов може да оглави Министерството на отбраната.

„Всеки път, когато говоря с „Украинска правда“, нещо се случва“, заявява с усмивка Резников по време на разговора.

Да, в деня на публикуването на миналогодишното интервю на министъра започна пълномащабна война.

В скорошно интервю за "Украинска правда" Олексий Резников говори за новите оръжия, които Украйна получава от партньори, отговори на обвиненията за цената на яйцата за изхранване на войската, сподели данни за това каква ще бъде руската офанзива, а също така обясни защо намаляването на военните заплати е принудителна мярка.

„Ние деликатно казваме на нашите партньори: вашият HIMARS помогна много. Но сега имаме нужда от „дълга ръка“, която ще достигне 150 км“

- Да започнем с резултатите. Какво оборудване получихме от нашите западни партньори през последния месец?

- Основното, което получихме, беше създаването на танкова коалиция. Това е, към което работим почти година. Въпросът с модерните бойни танкове на НАТО във въоръжените сили на Украйна е решен. Това са Abrams, Leopard, Challenger. Plus AMX-10 е лек танк от Франция.

Разбира се, като бройка ключовите танкове ще са Leopard, защото са най-много.

На 4 февруари проведох среща с вицепремиера, министър на отбраната на Полша Мариуш Блашчак. Заедно направихме видеоконференция с танковата коалиция, около 12 държави. Всеки от тях каза колко е готов да даде, как да проведе обучение, проблеми с резервни части и т.н. Затова смятам, че до няколко месеца готовите украински танкови екипажи на модерни танкове вече ще започнат да изпълняват бойни задачи.

Това е ключовото от новото. Освен това има решение за предаване на френско-италианския SAMP/T – Mamba – това е много модерен комплекс за ПВО. Ще ви напомня, че имаме немски IRIS-T, NASAMS е норвежко творение с американска украса, имаме френски Crotale, имаме Aspide и ще имаме Patriot, решението е взето, сега нашите екипажи са се обучава.

Всъщност се създава широка мрежа за противовъздушна отбрана, плюс стария режим, съветските "Бук" и С-300 трябва да защитават небето ни заедно. В допълнение, огромен списък от различни пакети включва бронирани превозни средства или BMP Bradley, Marder, CV-90, M-113, Senator от Roshel от различни страни, Mastiff.

Плюс артилерия - допълнителни 12 модерни гаубици "Цезар", както и решението на Кралство Дания да ни даде техните "Цезари", които са произведени за тях. Това е и решението на шведското правителство да прехвърли модерните артилерийски системи Archer, каквито досега нямахме. Вече ще имаме 9 такива системи. Украинската "Богдана" е много важна, подписах договор с производителя.

Обещават да направят първите доставки през следващите месеци. Не говоря за малки оръжия, дронове и много други неща. Назовавам само ключовите глобални неща.

- Кога цялата тази техника ще бъде в Украйна?

- Всичко зависи от подготовката за всеки вид. Защото, например, обучението на военните на „Пейтриът“ по стандарт отнема 10 месеца. Имаме амбиция с нашите партньори, например с г-н Лойд Остин (министър на отбраната на САЩ – УП), казахме, че ще подготвим нашите екипажи за 10 седмици.

Обучението на артилерийски екипажи отнема средно три месеца. Приготвяме за 3 седмици. Г-н Маруиш Блашчак обеща да започне обучение на танкове Leopard от 6 февруари на територията на Полша. Вече делегираме първите танкови екипажи, те ще започнат да се учат.

Там ще се финишират по следния начин: когато командирът на танка е сигурен, че екипажът му е овладял напълно всички системи, плюс инженерите да знаят как да извършват текущи прости ремонти - това е всичко, само тогава екипажът е готов. Но тук има един нюанс: това не е просто един танк, това е танкова единица. Дали ще е рота или батальон, те ще работят във взаимодействие. Това е въпрос на месеци.

Например Thales (френска компания, специализирана в авиацията – UP) прави за нас фантастичен радар GM200. Той ще вижда бързи цели, независимо от височината им – както дронове, така и крилати ракети. Ние също ще получим това някъде през пролетта. Затова в нашите въоръжени сили ще има много интересни неща.

- Валерий Залужный веднъж каза, че за успех на бойното поле ни трябват 300 танка, 600-700 бронетранспортьора и 500 гаубици. Вие посочихте, че това са нужди за една или повече операции. Но още не съм преброил 300 танка...

- Когато говорим за 300 танка, нека броим не само бойните танкове на НАТО, но и танковете клас Т-72, ​​които са модернизирани, те също са от наши партньори. Най-големият трансфер на танкове е Полша, там определено са двеста.

Затова, когато говорим за 300 танка, за да няма внезапни илюзии, че ще са 300 Abrams или 300 Leopard, или 300 Challenger. Не, това е танкова единица, като се вземат предвид Т-72 или аналози.

- Ако преценим нашите реални нужди, от колко гаубици, бронетранспортьори и танкове сега има нужда Украйна?

- Това не мога да го кажа публично, нямам право. Защото не само ти и аз ще го прочетем.

- F-16. Как да превърнем „не“ на Байдън в „да“ на Байдън?

- Обяснявам на всички партньори, включително и наскоро, когато бях в Париж: интересуваме се от модерна авиационна платформа за самоотбрана и усъвършенстване на системата за противовъздушна отбрана.

Модерна авиационна платформа може да бъде самолет, който носи някакво оръжие, способно да сваля дронове, балистични крилати ракети и да спира вражески самолет, ако той лети към нас.

Платформите могат да бъдат F, платформите могат да бъдат Gripen произведени от шведската компания Saab.

Франция има свои самолетни платформи. Британците също го имат. И тук пак: ако партньорите кажат: "Имат нужда от модерна платформа, защото МиГ-29 вижда на толкова километри на радара и стреля на такова разстояние. Съвременната платформа е по-добра."

И тази платформа най-вероятно ще бъде F-16, това е моето предположение, защото има най-много такива в света.

Това е като немския Леопард, такъв е и американския F-16. Не само това, но много страни преминават към новото поколение F. Съответно, това ще даде възможност на партньорите да съберат самолетна коалиция и ще ни дадат такава възможност. Англоговорящите пилоти вече са готови за курса на обучение, използване и приложение.

Факт е, че САЩ ни помагат много и постепенно се раздвижват. Американците са много практични, те ясно проверяват всяка своя стъпка, своето решение, дали ще могат да го изпълнят . Мисля, че щом го разберат, тогава ще бъде "да".

Обществените активисти обвиняват лично министър Алексей Резников за всички скандали на Министерството на отбраната и искат неговата политическа отговорност

- Постоянно питаме нашите партньори: "Приятели, имаме нужда от ракети със среден и голям обсег, за да напреднем"...

– Ние не го казваме така, но деликатно обясняваме: „Вижте, вие ни дадохте HIMARS, те се превърнаха в промяна на играта на бойното поле през лятото.“

С HIMARS нанесохме щети и унищожихме техните складове за боеприпаси и гориво, командни пунктове, мостове и прелези. Всъщност операцията в Херсон беше предшествана от унищожаването на материално-техническото снабдяване.

Но каквото и да казваме вие ​​и аз, колкото и да „обичаме“ орките, те се учат много добре. Знаейки, че HIMARS ще ги стигне на 80 км, те изтеглиха всичките си контролни точки и основните точки за съхранение на гориво или боеприпаси на 120 км, за да не можем да стигнем до тях. Това ги затрудняваше да се справят с логистиката, но там могат да формират резерви.

Затова казваме на нашите партньори: „Сега имаме нужда от дълга ръка, която ще достигне 150 км.“

Разбира се, ще се радваме, ако дадат 300, като ATACMS, но засега сме много скромни: "дайте 150". И ние водим диалог по тази тема.

- В новия пакет, който ни предоставят САЩ, вече има GLSDB. Но ние ще ги получим през октомври. Защо така?

- Има различни пакети помощи. Когато пакетът Presidential Drawdown е изчерпан. И има програмата US Ukraine Support - това е поръчка за сметка на бюджета на САЩ от производителя. Тогава, разбира се, е по-дълго.

Но от добра страна: когато се вземе политическо решение и се направи поръчка, това означава, че производителите ще започнат да ги приготвят за нас и това ни отваря възможност за преговори. "И изведнъж партньорите ни казват, че нямат нищо в склада си? Или може би първо ще го вземат, а ще ни го дадат по-късно? Или техни партньори имат нещо подобно?" Маневрата се разширява веднага.

- Правилно ли разбирам, че партньорите все още се страхуват, че ще ударим дълбоко в Русия?

- Абсолютно. Те са притеснени. Те го наричат ​​„да не доведем следващо ниво на ескалация“.

- Какво е поредната ескалация? Имаме година на пълномащабна война!

- О, и аз им го казвам. Когато унищожават нашите къщи, те убиват хора в Днепър с ракета, която е направена да унищожава самолетоносачи. Казвам: "Колко по-високо?".

Но правителствата или лидерите на страни партньори все още живеят, като отговарят на общественото мнение.

Политическите сили, включително проруските, които се клатят вътрешно, казват: „Защо толкова много на Украйна, нека да дадем по-малко, защото това ще доведе до нова ескалация и Кремъл ще ни се обиди, няма да ни продаде , газ или гориво. Или, че намалят възможностите на техните Въоръжени сили в складовете" и т.н.

Преминах през много преговори. Казвам им: „Дайте ми тези оръжия“. Те ми казват: "Сега нашето общество няма да приеме това, защото поръчахме тези пушки за нашите въоръжени сили и ако ви ги дадем, ще намалим капацитета им."

Те имат собствен интерес, логично е.

Но всеки път им повтаряме: „Приятели, вашият интерес е да защитите вашите страни, като намалите силата на Русия на бойното поле в Украйна. Това ще намали рисковете те да дойдат при вас, вие сте следващите.

Може би руснаците трябва да превземат поне една малка балтийска държава, като Литва, Латвия, Естония, тогава, приятели, ще имате предизвикателство пред НАТО, защото това е страна от НАТО. Какво ще правите?

И тогава ще трябва да използвате не само оръжията си на бойното поле, но и войниците си, рискувайки живота на войниците си. Нашите защитници вече проливат кръв. За да е по-малко вашато или изобщо да не се разлива - дайте ни повече оръжия."„Признавам провала на комуникацията си“

- Говорихме за положителни новини. Но от края на януари се появи много негативизъм към Министерството на отбраната. Най-големият скандал е публикацията на нашия колега Юрий Николов за договорите за храна във военните части в тила. Вашата лична реакция ме изненада: останах с впечатлението, че се възмущавате не заради скандала в Министерството на отбраната, а защото някой изнесе тези документи в медиите. Прав ли съм?

- Имах силна емоция, това е вярно. И разпознавам моя и на моя екип комуникационен провал по отношение на скоростта на реакция. Тя трябваше да бъде бърза и различна.

- Официалната реакция на Министерството на отбраната като цяло беше ужасна: "това е манипулация, това не е вярно"...

- Как изглеждаше на живо? Аз съм в Рамщайн, там се води разговор при затворени врати. Всеки си дава телефоните и по цял ден работим там без връзка с останалия свят. Какво се случва вкъщи в инфопространството - нямам представа и не трябва. Не трябва да се разсейвам.

Дори кафе паузите са преговори, разговори с всеки министър, защото всичко опира до лични отношения. И създаването на тази танкова коалиция, воденето на преговори беше моя основна задача. Не знаех какво става.

Когато приключихме, вечеряхме и започнахме постепенно да се прибираме, пускам телефона и вече има блъсканица от всички страни. Изненадан съм, защото виждам основното обвинение: „яйце за 17 гривни“.

Мисля си: "Това са някакви глупости, това не може да бъде." Набирам първо онези, които са отговорни за това: „Какво, наистина купуваме така?“. Изобщо не навлизах в подробности. Те ми казват: "Не, ние не купуваме продукти. Ние купуваме услуга." Казвам: „Тогава нещо не е наред с тази информация, нека да го разберем“.

На следващия ден се върнах и започнах да преглеждам документите, за да видя какво става. Но ми казаха, че историята с тези яйца е прозвучала няколко дни преди публикацията в "Огледалото на седмицата" на канала "Исландия". Тоест това не е новина.

Колегите ми погледнаха документите и казаха: „Някой не го е разбрал правилно“. Не само това, в нито един документ няма позиция "яйце, едно парче струва 17 гривни". Казвам: „Откъде го взе журналистът?“. „Ами, той трябва да е направил грешка, защото числото 17 го няма в документа под раздела с артикулите. Това е мястото, където е теглото.“ А това е малко по-различно...
- Чакайте, значи искате да кажете, че публикуваните документи са неверни?

- Не, документите са верни, тълкуването на тези документи трябваше да бъде по-подробно и по-балансирано. Има наистина различни цени за продукти, които предизвикват изненада. Попитах, защо е толкова по-скъпо, отколкото в супермаркетите?

Беше ми обяснено, че това е съвсем друг подход, това е постановление на правителството от 2016 г., а е съществувало и преди това. И тук имам първото си съмнение. Знам, че преди да дойда на този пост, Въоръжените сили се изхранваха от една фирма монополист. И това предизвика лудото възмущение на обществеността, активистите и народните депутати. Между другото, тя премина през Prozorro през 2019, 2020, 2021.

Първото нещо, което направих, беше да кажа: „Не може да има монопол в осигуряването на Въоръжените сили, трябва да има демонополизация“. Това е първата гаранция за пазарна конкурентоспособност и намаляване на корупционните рискове.

Защо? Даже от гледна точка на сигурността - ако една фирма храни, дори да е готина и бяла и пухкава, може да фалира от лошо управление или корпоративните й права да бъдат купени от руснаците и това е - стабилно снабдяване на въоръжените сили ще спрат. Когато започнахме да работим в посока демонополизация, започнахме неофициално да получаваме всякакви оферти и заплахи, за да не разрушим този монопол.

Казвам: „Не, дори няма да се обсъжда“. — Тогава чакай и се пази.

Сега си представете моята реакция. Разрушихме този монопол, върви нормално снабдяване на армията в годината на войната, снабдихме 5, после 6 роти. Разбирате ли колко пъти се увеличи числеността на въоръжените сили през последната година? Започнахме с 261 000, а сега без точни цифри са три пъти повече условно. Мога да кажа, че различните отбранителни сили имат милион под щика.

И всички трябва да се хранят стабилно с трансфери, с заминавания за възстановяване, на бойното поле и т.н. И няма да си спомните оплаквания за лошо хранене във въоръжените сили. Изолирани случаи: някъде някой от командирите не е наредил нещо, може би, признавам. Но със сигурност нямаше масови оплаквания, че някой е гладен или не му е вкусно.

И тук си мисля: „Интересно, имахме заплахи от различно естество, че няма да допуснем този монопол. Не само това, направихме вътрешен одит, който аз назначих още през лятото на миналата година и те изразиха своите резерви моята маса през декември."

- Кой направи този одит?

- Нашият вътрешен, имаме служба за вътрешен одит. Сложиха предупреждение на масата. В същото време имах комуникация с НАЗК относно конкретни ангажирани кадри, включително и по обществени поръчки.

Изпратиха ми и документи за конкретни личности. Отстранявам служител от този отдел през месец декември. Работим по него съвместно с НАЗК.

Анализираме констатациите от одита, за да предложим промяна в подхода, но в рамките на регламента, който го регламентира. И ето, че за първи път пристига във видеопроекта "Исландия", а точно същата информация излиза няколко дни по-късно в разследването на г-н Юри в "Дзеркало на събитията". Такова странно съвпадение.

Затова, разбира се, имам отрицателна реакция: ако стане документ за осигуряването на въоръжените сили, който съдържа номера на единицата, местоположението и най-важното - количествения състав на единицата, която е затворена информация по време на военно положение на разположение навън, това означава, че някой от защитата го е копирал навън.

Имам въпрос: какви други документи е копирал той, тя или те и на кого друг са ги прехвърлили? Затова имах негативна емоция към служителите на Министерството на отбраната, които безконтролно копират документи, които не могат да се копират, защото е военно положение.

И казах, че искам Службата за сигурност на Украйна да го оцени. Погрешно е възприето това, че се възприема като нападение срещу журналист. Но сега наистина плащам този данък като отговорност, защото изплаших журналистическата общност. Беше грешно.

- Казвате всичко правилно, но след този скандал имаше конкретни подозрения. На първо място, на вашия вече бивш заместник Шаповалов, както и на бившия директор на отдела за доставки на Министерството на отбраната Хмелницки. Те вече са с превантивни мерки, което означава, че обвиненията на журналистите не са били безпочвени.

- Това вече е реакцията на правоохранителната система - съмнения, арести, процесуални действия, които имат право да правят и правят. Единственото нещо е, че без да оправдавам никого, просто ще кажа, че в Конституцията на Украйна има концепция за презумпция за невиновност, само съдът може да признае човек за виновен от гледна точка на закона.

Знам много случаи, когато са връчвани подозрения, а не е завършвало с осъдителна присъда. Има много такива истории. Това не означава, че защитавам някого. Искам истината и тогава ще бъде справедливо.

А Богдан Хмелницки беше отстранен именно по мое решение през декември, месец преди публикацията. И чрез него осъществихме комуникацията, за която споменах, с НАЗК.

Що се отнася до Шаповалов, той сам подаде оставка в името на стабилната работа на Министерството на отбраната за осигуряване на въоръжените сили. Защото ако днес спрете да ядете, бедата ще бъде, повярвайте ми, много по-голяма.

- Колко реално купувате яйца за военни части?

- Добър въпрос. Всъщност Министерството на отбраната изобщо не купува яйца, не купува домати, не купува царевица, изобщо не купува картофи. Няма договор.

- Николов публикува споразумението!

- Яйцата ги няма в споразумението, те са в анекса към договора. Съгласно решението от 2016 г. услугата за хранене на един военнослужещ на ден с осигуряване на 3,5 хиляди калории се закупува на цена от 145 гривни и 85 копейки за тази година.

Предната година беше 120 гривни, ако не се лъжа. Доставчикът, според каталога, който съдържа 409 артикула от различни видове храни, е длъжен да му ги достави в точно определено количество в точно определен период от време за конкретна поръчка на конкретно военно поделение.

За да могат новите продавачи да отписват храна в счетоводството, те го правят в гривни според нашето счетоводство.

Това са ориентировъчни цени за Министерството на отбраната. Защо са толкова странни? Зададох този въпрос. Не на нормален език, а на математика. И ми обясняват, че винаги е било така.

Най-интересното е, че същите приложения бяха през 2022 г. и никой нямаше въпроси. И ние нахранихме цялата армия през 2022 г. по време на военни действия. Ето още един нюанс. В раздел "яйца" и в раздел "парчета" няма номер 17.

- Какво има там?

- Има видове продукти, които са на тегло, а има видове, които се продават на бройка. В раздела "килограми" в реда срещу "яйце" има числото 17. Ако прочетете това приложение точно, тогава килограм яйца, според мнението на лицето, което го е попълнило, струва 17 гривни.

- Спри се. Да се ​​върнем сега на цената. Кой е измислил броенето на яйца в килограми?

- Това не съм го измислил аз, това е стандартна чиния, която е или на части, или на килограми. И доставчикът го попълва сам. И седи, вероятно, някой човек, който трябва да прави това в компютъра.

Не ги защитавам, но ако отворите която и да е готварска книга, всичко ще е написано в грамове. Никога няма да видите „вземете толкова много парчета“.

Не само това, ако отворите статистиката на държавното министерство, където се записва количеството мляко, което произвежда Украйна, то ще бъде в литри. Броят на картофите, отглеждани в Украйна, ще бъде в тонове. Броят на яйцата, произведени от цялото ни земеделие, ще бъде в тонове, а не в количество. Няма да намерите броя на яйцата, снесени от пилета в Украйна.

Но когато дойдем в супермаркета, наистина има тава от 1 клас, 2 клас или опаковки за свободно отглеждане от 10 или 20 броя и те имат цена. Затова, с цялото ми уважение към г-н Юрий, който направи този материал, правилно проучвайки странностите, имам само благодарности за това, но тук вероятно се е случило грешното му схващане, защото той каза, че едно яйце струва 17 гривни. Но в секцията „артикул“ на приложението няма 17 гривни.

- Един килограм яйца струва ли 17 гривни?

- Започнах да питам: "Защо 17 гривни за килограм? Не може", отговориха ми "Едно яйце може да тежи 40 грама, средно 50 или 60 - това е първи, втори клас. Следователно един килограм може съдържат 17 яйца и могат да бъдат 23, плюс или минус.

Ако бяха по 50 грама, щяха да са 20. Следователно, ако ги разделите, ще получите средна цена за брой, която отговаря на подобни цени на пазара и подобни цени на други доставчици.

- Е, колко струва за бройка?

- Приблизително 8,5 гривни тази година. Но тъпото е, че тогава числото не е 17, а 170. Може би ако господин Юрий види 170, ще каже: „Едно яйце не може да е 170“, ще започне да брои и ще види, че е в килограми.

Не знам дали е правилно написано в килограми или е правилно да се мерят яйцата в килограми, това е на експертите. Но има факт. И когато знаеш, че си бил заплашван, че рушиш монопола, съдиш, пречиш на Прозоро да се проведе през 2021 г., си мислиш: „Някак си странно“.- Има ли конкретни имена на хора, които са ви заплашвали?

- Ако си спомняте изказването на и.д ръководител на СБУ Малюк, онези, които възнамеряваха да отнемат живота ми, дори бяха задържани. Официално е.

Останалото няма да издавам, уведомил съм органите на реда, ДС. Те го правят.

- Според вас каква отговорност трябва да носите за последните скандали?

- Вече го нося. Нося репутационна отговорност, защото обществото има въпрос към мен: „Да, вие сте мениджърът, нещо се е случило там във ваше присъствие, не сте работили с тях докрай, не сте вземали кадрови решения, не сте осигурявали контрол "Ваш проблем е, че вашият антикорупционен отдел не работи така."

За съжаление не се получи, а трябваше. Никой не се интересува от това. Това е моя отговорност.

- По едно време в интервю за УП казахте, че когато Зеленски ви е предложил да дойдете в Министерството на отбраната, сте имали само едно условие - вие сформирайте екипа. Вашите хора ли са Шаповалов и Хмелницки?

- Хмелницки - не. Той е работил преди мен в министерството, той е един от тези 800 души, които наследих.

Ще кажа повече, никога не съм го виждал през живота си, човек е работил за себе си и е работил. Но през декември го отстраних. Не само това, изпратих документите му за проучване от контраразузнаването.

А Шаповалов беше мой заместник в Министерството на реинтеграцията. И никога не са възниквали въпроси за Вячеслав Шаповалов нито от правоприлагащите органи, нито от обществеността. Мисля, че си плаща данъка и за кадровия вертикал, който беше под него.

- Та чий беше Хмелницки?

- Нямам идея.

- Защо не са го разбрали?

- Какво значи "чий"? Имате погрешна представа, че служителите в министерствата, които са там от десетилетия, са от нечия гледна точка на политиката.

Те не са политически лица. Това са хора, които работят честно или нечестно, към които бизнесът след това прави път. Бизнесът винаги търси във всяко министерство, където е по-лесно и по-изгодно. И винаги, където има покупки, има и изкушението някой чиновник да направи нещо срещу "заплата" - това са корупционните връзки.

Но дори по отношение на Хмелницки, въпреки че вече имах сигнали за него, които ми дадоха основание да го отстраня, като юрист казвам: ние имаме презумпцията за невиновност в Конституцията и ние също се борим за това, че всеки има право на защита.

Следователно подозрението е началото, след това трябва да има обвинение, съд и след това присъда.
"Руснаците имат нова тактика - концентрирани, пълзящи опити да превземат нещо"

- Да преминем към войната. Очевидно е, че руснаците със сигурност ще се опитат да направят нещо до 24 февруари. Какви реални заплахи виждате през следващите седмици?

- Като се има предвид тяхната символика, желание да се направи нещо, съм съгласен с вас.

Те категорично не изпълниха плановете си, обещани в така наречената програма за "специална военна операция".

Следователно, според обстановката, наблюдавана от нашето разузнаване, най-голямата концентрация на войски днес е на Изток.

Руснаците опитаха тактиката на едновременно завземане на Украйна през февруари миналата година. Не проработи.

Тоест, ресурсът беше разпръснат, те загубиха много елитни единици. Сега те имат нова тактика - това са концентрирани, пълзящи опити, малко по малко, по десетина метра, за улавяне, отблъскване, притискане.

- В обществото има мнение, че Русия готви настъпление, когато ще идват от всички страни. Правилно ли разбирам, че това не е работещ скрипт?

- Не виждаме такъв риск.

- Тоест битките ще са съсредоточени в конкретни направления?

- Точно. Миналата година те се изкачиха от всички страни, използвайки танкови колони.

Веднъж говорих с генерал Николюк, той е този, който отговаряше за освобождаването на Черниговска област и сега е командир на това направление, и го попитах: „Г-н генерал, има ли неща, които ви изненадаха от гледна точка на представа за поведението и тактиката на руснаците?" И той отговори: „Да“.

Разбира се, всички бяхме изненадани от тяхната бруталност, грабежи, убийства, насилие и т.н. Но дори от гледна точка на изпълнение на предписанията на военната стратегия, които преподават в академиите, всичко беше нарушено. Те се опитаха да направят пробив с танкови колони, както и да превземат ключови точки чрез десант, а ла летище Гостомел, например.

Как трябва да бъде според книгата? Първо нанася щети артилерията, след това пробива танковете, последвани от пехотата. И затова генерал Николюк беше изненадан, че например в посока Чернигов-Бровари те вървяха напред с танкови колони, БМП и бронетранспортьори, оставяйки артилерията си.

След това намерихме пачки церемониални униформи в изгорели танкове, което означаваше, че те смятаха, че сега ще бъде спокойна разходка и скоро ще маршируват на парад в Киев.

Наистина направихме парад за тях по-късно, нали помните, на Хрещатик направихме парад на изгоряла техника. Това беше съвместният ни проект с Денис Монастирски, бяхме много близки приятели и това е и моята лична трагедия, загубата на него и Женя Йенин.

Днес имаме разбиране къде и колко от войските им са съсредоточени. Да, виждаме, че има определени концентрации, но например в беларуското направление не наблюдаваме нищо необичайно.

Това не означава, че не може да се промени. В момента там има до 12 000 руски военнослужещи, има и съответно количество техника.

- Къде са разположени най-сериозните групи?

- На изток и юг. Сега те се концентрират, за да следват друга тактика. Те работят като щурмови части в посока Бахмут. И те 5 месеца системно натискат там, губят много хора и техника.

Ако кажем, че някъде може да има опит за настъпление, то нашето разузнаване, Генералния щаб, нашите партньори казват, че може да е на Изток и на Юг.

- На юг от Херсон или Запорожие?

- Не, Херсон е труден, защото като бягаха, изгориха всички мостове и прелези.

Връщането през река Днепър обратно в Херсон е задача, както се казва, не е лесна дори със звездичка. Прехвърлянето на войски през реката под нашия огън, под нашия контрол на огъня, за да си върнем Херсон, е странна история.

- Тоест Запорожката посока?

- По суша, да. Тяхната мечта е да разширят сухопътния коридор до Крим, за да продължат доставките. Затова, разбира се, основните рискове са: Изтокът, Югът и след това Северът.

Това са рисковете, които съществуват. Те трябва да бъдат оценени, спокойно, но без паника. Не искам обществото да мисли, че „всичко“ не е така.

Войната е жестока, кървава и много опасна. И ние трябва да защитим нашата независимост, да се съхраним като държава, като нация и да освободим територията си, след което да започнем да възстановяваме страната.

Но сега трябва да сме събрани и концентрирани. Няма причина за паника и бягство от градовете. Единствената опасност, която остава, са ударите с ракети и дронове.

Но нашата система за противовъздушна отбрана също става все по-мощна и по-умела.

- Не знам дали да питам за ракетите, защото винаги, когато попитам силовите структури за броя на ракетите в Руската федерация, отговорът вече е ясен: „Ще им стигнат за още 3-4 по-мащабни. атаки"...

- Ще обясня логиката на подобни отговори. Има няколко вида ракети. Те имат много С-300 - за 6 хиляди, според нашите оценки.

С-300 са противовъздушни ракети, но са се научили да ги използват като балистични ракети земя-земя. Тоест някъде на около 200 километра могат да ги използват. И те ги използват, тероризирайки населението на Харковска, Запорожка и Херсонска области.

Освен това ракетите, които се изстрелват или от носители от земята, или от кораби, са същите „Искандери“. И ракети, които се изстрелват от самолети, без да навлизат в нашето въздушно пространство - Х-101, Х-555 и т.н.

Приблизително знаем техния брой в складовете и приблизително разбираме какво произвеждат в заводите си и какво не могат да произведат, защото санкциите все още малко ги потиснаха.

И тук броим броя на изстрелванията при нас, колко са имали преди началото на пълномащабна война, колко са пуснали, колко са произвели.

Отново, не забравяйте, че преди изстрелванията бяха 90-80-70. Сега вече са 50. Това означава, че спестяват.

Второто нещо: когато съберем останките от тези ракети, изследваме ги, виждаме датите на пускане - съвсем скорошни. Взети са директно от производството.

Това означава, че пускат наведнъж всичко, което произвеждат.

И още нещо. От тях се изисква да държат определен брой ракети на склад като резерв, ако нещо се случи.

Те вече се качиха в резерва за някои сериозни неща и на един етап техните генерали ще влязат в затвора, ще видите. И ще седнат точно защото използваха стратегическия резерв.

- При тежката ситуация в Донбас можем ли да твърдим, че руската офанзива вече е започнала?

- Все пак това са субективни оценки и може би трябва да питаме по-подробно военните. Но на този стол съм с тях от ноември 2021 г. и съответно се научих да разбирам тяхната реторика, разсъждения, терминология и т.н.

Преведено на цивилен език, както възприемам логиката на военните: опитът за пробив на отбраната ни се използва в тази посока от 5 месеца.

А концентрираното мощно настъпление трябва да бъде предшествано от артилерийска подготовка, авиация и танкови колони. Засега това е тактика на пълзящ щурмови отряд, така че е малко по-различна. Виждаме опити за пробиване на защитата ни.

- Руските войски няма ли да се опитат да разтегнат нашите сили?

- Това, че могат да симулират, че атакуват от различни страни, за да ни разтягат резервите, е логично. Някъде наистина могат да се опитат да ни уплашат.

Но все пак ще има посоката на основния удар, а останалото ще бъде разсейване.

- Вашият колега, главнокомандващият Валерий Залужний, каза в интервю за The Economist, че не се съмнява, че ще има втори опит за атака срещу Киев. Съгласни ли сте с това твърдение?

- Валерий Залужный винаги съзнателно казва, че каквото и да се случи и как да се развият събитията, дори и да им нанесем бърз и качествен удар в лицето, те ще искат отмъщение и след 5, и след 10 години.

Той трябва да предвиди най-лошия сценарий, да бъде подготвен за него, за да не се случи. Затова, разбира се, руснаците имат опит да отидат в Киев в техния манталитет. Тяхна мечта е Украйна да се предаде. А за това капиталът трябва да падне.

Киев е символ, тук няма нужда да обяснявам - за християнския свят, православния свят и изобщо е столица на Украйна.

Защо Наполеон искаше да изгори Москва? Защото е логично. Или превземането на Берлин сложи край на Втората световна война. Тоест всички войни са опит за овладяване на капитала.

Но това не означава, че мечтата им ще се сбъдне. Тя не беше реализирана от тях през февруари-март миналата година.

Нека разбием едно просто нещо. Град Бахмут е с 40 000 жители и вече 5 месеца не могат да го превземат. За да го вземете, все още трябва да се биете по улиците.

А град Киев е агломерация, която неофициално е имала население до 4 милиона преди инвазията. Някой отиде в евакуацията, някой отиде в чужбина с децата, жените и така нататък. Тоест има мнозинство от населението, което е готово да се съпротивлява.

- Виталий Кличко заяви, че сега плюс-минус 3 милиона са в Киев.

- Представете си как можете да превземете град от 3 милиона души? Какъв вид ресурс? Следователно това е пъзел с 5 звезди.


„Принудени сме да намалим заплатите в тила, защото заплатите се плащат изключително от бюджета“

- Какво се случва сега с мобилизацията?

- Нищо извънредно не се случва. Мобилизация у нас беше обявена при приемането на закона за обявяване на военно положение от парламента. Има определени норми, които са посочени там с номера, Генералния щаб ги знае и ние работим в рамките на тези норми.

Работи се системно и планомерно, попълване на запасите, възстановяване на загубите, защото нашите момчета и момичета загиват, има и ранени. Но нещо като "уау" като в Русия - не, това го нямаме.

- Но мобилизацията у нас е доста странна всъщност. В цялата страна представители на сборни центрове заедно с полицията раздават призовки в търговски центрове, по улиците на градовете, в кафенета и спират автомобили. Така че трябва да бъде?

- Вижте, те имат задача, която се поставя от Генералния щаб за количествения състав в един или друг период от време. Ако видят, че например е имало такъв и такъв брой хора в регионите преди нашествието, но много са се преместили.

Ако сте военнослужещи, живели сте в Киев, преместили сте се в Ужгород, Лвов, Тернопол, Черновци - където и да сте - трябва да отидете и да се регистрирате. Не всеки го прави.

Следователно те са принудени да направят нещо. Ако видят човек в наборна възраст, жив и здрав, му се връчва призовка и той е длъжен да се яви. Това не означава, че утре ще бъде мобилизиран. Трябва да се яви да покаже документите, трябва да има комуникация. Може би той ще каже: "да, аз съм в наборна възраст, но имам резерви или имам 4 деца." Добре, ела, покажи ми и това е.

Тоест това е път с насрещно движение. Основната маса от доброволци беше през февруари-март, но има Конституция на Украйна, вие и аз вече я споменахме, и тя съдържа задължението на украинския гражданин да защитава страната си.

И ако си военнослужещ, попадаш под критериите, секторът за сигурност и отбрана има право да те призове в армията.

- Няма ли да е правилно да излезем и честно да кажем на хората, че наистина имаме нужда от повече хора в армията сега?

- Съгласен съм с теб. И отново се връщаме в началото на нашия разговор, че понякога причината за проблема е липсата на комуникация или лошата комуникация.

Тук всеки, който иска, може да даде оценки - какво е в моя личен случай, което ние с вас вече сме анализирали, какво е общо.

Сега служителите на Министерството на отбраната, медиите, сектора за сигурност и отбрана създадохме единен медиен хъб, работим той да бъде единен.

източник


Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка