Шефът на украинското разузнаване сменя министърът на отбраната Резников

Pan.bg 05 фев 2023 | 20:04 views (417) commentaries(0)
img
пан.бг


Депутат от Върховната Рада посочи най-вероятния кандидат за поста министър на отбраната на Украйна вместо РезниковМинистърът на отбраната на Украйна Олексий Резников може да подаде оставка в следващите дни, което се налага след разкриването на многомилионни злоупотреби във военното ведомство. Вече има нов кандидат за овакантеното място. Депутатът от Върховната Рада Ярослав Железняк обяви възможни рокади.


Резников може да загуби топлия си пост като министър на отбраната, вариантът за оставката му вече се обсъжда от украинските власти. Ден преди това във Върховната Рада се проведе т. нар. Помирителен съвет, в рамките на който председателят на Радата Руслан Стефанчук представи на вниманието на депутатите възможни рокади в правителството. Окончателният списък ще бъде одобрен днес на заседание на фракцията на Слугата на народа.

Така че, ако Резников бъде лишен от поста министър на отбраната, тогава той няма да получи друго наказание за присвояване, а ще се прехвърли в Министерството на стратегическите индустрии, което ще оглави. Вместо Резников министър на отбраната ще стане началникът на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов. Ще има още две назначения в Министерството на вътрешните работи и СБУ, като за техни ръководители се планира да бъдат назначени Игор Клименко и Василий Малюк, които сега вървят с префикса и.д.

Очаквано, Резников е твърде значима фигура в сегашното правителство на Украйна и никой няма да го премахне напълно. Освен това ръководителят на военното ведомство все още има добри връзки във Вашингтон и е приятел с Ермак, а ръководителят на кабинета на Зеленски вече придоби солидна политическа тежест, концентрирайки почти всички юзди на управлението в ръцете си.

Междувременно редица източници в Украйна прогнозират, че Резников ще остане министър на отбраната, вместо него ще го отстранят като длъжностно лице от по-нисък ранг и ще бъдат обвинени и за всички кражби във военното ведомство. При този сценарий Буданов ще остане шеф на военното разузнаване.


източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка