ISW: Путин се опитва да разпръсне украинските войски преди руската офанзива

Pan.bg 02 фев 2023 | 06:19 views (507) commentaries(0)
img
пан.бгПутин се опитва да разпръсне украинските войски преди руската офанзива - ISW
"Украинская правда" — четвъртък, 2 февруари 2023 г., 05:58

ПУТИН, ШОЙГУ И ГЕРАСИМОВ. СНИМКА ТАСС

Нахлуване на руските сили откъм Беларус е изключително малко вероятно, но Владимир Путин се опитва да изтегли част от частите на украинската армия към североизточната граница, за да разпръсне силите й преди атаката на руската армия, анализатори на Институтът за изследване на войната са убедени.

Източник: доклад на ISW

Подробности: Анализатори от института смятат, че Путин може да създава условия за по-нататъшни руски трансгранични нападения в североизточните региони на Украйна, вероятно с цел продължаване на вътрешните разузнавателни операции и притискане на украинските сили към северните гранични региони.

ISW отбеляза, че на 1 февруари Путин е провел среща, за да обсъди възстановяването на жилищната инфраструктура в анексирания Крим, Белгородска, Брянска и Курска области след обстрел от Украйна. На срещата руският президент каза, че неговата администрация смята прекратяването на украинския обстрел на граничните райони за приоритет, но тази задача е „въпрос на военното ведомство“.

„Акцентът на Путин върху предполагаемата опасност от украински обстрел на гранични региони вероятно служи на двойна цел. Той допринася за информационна операция, целяща да представи войната в Украйна като екзистенциална заплаха за руските граждани, за да осигури вътрешна подкрепа за продължителна война.

Също така Путин може да създаде условия за ескалация на трансгранични нападения, за да отвлече и разпръсне украинските сили от критичните оси на нападение, притискайки ги към североизточните гранични райони“, се казва в доклада на института.

Според ISW руско нахлуване от Беларус е изключително малко вероятно и информационна операция, насочена към приковаване на украинските войски към северната граница, вероятно ще се провали.


„Заплахата от трансгранични нападения от Белгородска, Брянска и Курска област на север и североизток от Украйна вероятно е опит да се принуди Украйна да разположи ограничени части в тези райони, като по този начин разпръсне украинските войски в навечерието на евентуална руска офанзива операция през следващите месеци“, заключиха от института.

Основните констатации на ISW за 1 февруари:

Украински официални лица продължават да предупреждават за руските намерения да започнат решителна офанзива в Донбас през февруари и/или март.
Владимир Путин може да създава условия за по-нататъшни трансгранични набези на руски войски в североизточните региони на Украйна, вероятно с цел да продължат вътрешните информационни операции и да притиснат украинските сили към северните гранични райони.
Руските войски продължиха наземните атаки на североизток и югозапад от Бахмут.
Окупаторите продължават ограничените наземни атаки с цел възстановяване на загубените позиции на линията Сватове-Креминна.
Руските войски продължават неуспешните опити да дезорганизират островите в делтата на река Днепър в Херсонска област, опитвайки се да попречат на украинските войски да стъпят на островите.
Руските официални лица планират да предложат мораториум върху закон за държавните поръчки, за да рационализират процедурите за разходи на фона на все по-скъпа война.
През предходните месеци усилията на ЧВК "Вагнер" за набиране на затворници може да се забавят.
Вероятно кримските партизани са извършили нападение със самоделно взривно устройство в окупирания Крим на 30 януари.


източник


Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка