RAND: Нито Украйна, нито Русия ще постигнат "абсолютна победа" във войната

Pan.bg 28 яну 2023 | 12:32 views (478) commentaries(0)
img
пан.бг
Нито Украйна, нито Русия ще постигнат "абсолютна победа" във войната - РАНД
Роман Петренко — събота, 28 януари 2023 г., 11:59 ч

снимка на Генералния щаб

Американският изследователски център RAND Corporation публикува доклад, озаглавен "Как да избегнем дълга война" между Русия и Украйна, и смята, че нито една от страните няма да постигне "абсолютна победа" над другата.

Източник: доклад на RAND

Дословно: „Докато успешните украински контраофанзиви в Харков и Херсон през есента на 2022 г. подновиха оптимизма относно перспективите на Киев на бойното поле, изявлението на руския президент Владимир Путин от 21 септември за частичната мобилизация и анексирането на четири украински региона послужи като ярко напомняне, че тази война все още е далеч от решението.

Към декември 2022 г. Украйна имаше боен импулс и може да е в състояние да се бие, докато успее да изгони руската армия от страната. Поддръжниците на тази гледна точка твърдят, че рисковете Русия да използва ядрени оръжия или война с Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) ще останат управляеми.

След като Русия бъде изтласкана от Украйна, зашеметената Русия няма да има друг избор, освен да остави съседа си на мира и дори да плати обезщетение за щетите. Проучването на минали войни и внимателното разглеждане на хода на сегашната обаче показват, че този оптимистичен сценарий е малко вероятен."

Подробности: Предлагат се възможни варианти за край на руско-украинската война: абсолютна победа, примирие и политическо уреждане.

Говорейки за абсолютна победа, експертите се позовават на определението, според което "победителят установява ново ръководство в победената държава, като окупира или анексира територията на врага...". Съюзниците постигнаха такава победа през Втората световна война. В тази война обаче такъв вариант е малко вероятен, смятат анализатори.


Украйна никога не е декларирала официално намерението си, пишат експерти, и дори да се върне към границите си от 1991 г., Русия пак ще може да нанесе удар с флот и авиация, които не са били сериозно повредени във войната.

Тъй като нито една от страните няма способността да постигне абсолютна победа, войната най-вероятно ще завърши с някакъв вид преговори. Преговорите, за разлика от абсолютната победа, изискват от воюващите страни да поемат известен риск условията на мира да бъдат нарушени.

Анализаторите пишат, че „дори относително „губещ“ във войната ще запази способността да заплашва другата страна“.

Прекратяването на огъня в Украйна, очакват експерти, ще замрази фронтовата линия и ще доведе до дългосрочно прекратяване на активните бойни действия. Русия ще прекрати опитите си да окупира допълнителни украински територии и ще прекрати ракетните удари по украински градове и инфраструктура.

В този случай украинските въоръжени сили биха спрели своите контранастъпления - удари срещу контролирани от Русия райони на Украйна и срещу самата Русия. Ще останат нерешени териториални въпроси, които ще се оспорват политически и икономически, а не военно.

Анализаторите пишат, че страните вероятно ще извършват само минимална търговия и границите ще бъдат до голяма степен затворени.


източник


Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка