Берлин опроверга Аналена Бербок, че е във война с Русия: Германия не е страна в конфликта в Украйна

Pan.bg 27 яну 2023 | 21:07 views (745) commentaries(0)
img
pan.bg

Русия за пропагандни цели изопачи смисъла на резонансното изявление на шефа на германското външно министерство. Аналена Бербок просто искаше да подчертае единството на Запада в противопоставянето на руската агресия, подчертаха в Берлин.

Германия, след резонансно изявление на германския външен министър Аналена Бербок, подчерта, че не е страна в конфликта във войната срещу Украйна. „Ние подкрепяме Украйна, но не сме страна в конфликта“, каза заместник-говорителят на германското правителство Кристиане Хофман в петък, 27 януари, в Берлин.

Бербок каза в Съвета на Европа в Страсбург на 24 януари: „Воюваме срещу Русия, а не един срещу друг“. Руските държавни медии използваха това изявление за пропагандни цели, разглеждайки го като доказателство, че Германия и други страни от ЕС са преки участници в конфликта в Украйна и воюват срещу Русия.

В тази връзка представителят на германското външно министерство посочи, че Бербок по време на дълга дискусия просто е искала да подчертае, че ЕС, страните от G7 и НАТО са единни в противопоставянето на руската агресия срещу Украйна. „Руската пропаганда постоянно използва изявления, фрази, мнения, позиции на федералното правителство, на нашите партньори и ги изопачава в свои интереси. Да навлизам в подробности тук сега, според мен, няма смисъл. Който ескалира, това е Русия. От гледна точка на международното право Германия не е страна в конфликта. Именно в този контекст трябва да се разбират думите на шефа на външното министерство", обясни представителят на германското външно министерство.

Германското посолство в Москва се изказа в същия дух. „Доставките за Украйна, предназначени да й позволят да упражни индивидуалното си право на самоопределение, заложено в Устава на ООН, на фона на незаконната агресивна война на Русия, не превръщат Германия в страна в конфликта“, се казва в декларация на дипломатическата мисия.

По-рано говорителят на руското външно министерство Мария Захарова поиска разяснения от германския посланик във връзка с "противоречиви" изявления от Берлин. "Те самите разбират ли за какво говорят? Германският външен министър заявява, че нейната страна, заедно с други страни, е във война с Русия. Същото министерство не смята страната си за страна в конфликта. Предвид тези противоречиви изявления, германският посланик в Русия трябва да ги изясни", - написа Захарова на страницата си в Telegram.Какво каза Аналена Бербок

Говорейки на заседание на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) в Страсбург на 24 януари, германският външен министър Бербок подчерта, че Русия води война не само срещу Украйна, но и срещу европейския световен ред, европейската правосъдна система. Затова Украйна се нуждае от повече военна помощ, но също и от повече подкрепа в други области, като хуманитарна помощ и търсене на отговорност от Русия.

На въпрос за позицията на Берлин относно възможните доставки на немски танкове Leopard за Украйна, Бербок призова да се откажат от взаимните обвинения на европейските страни и сравненията на обемите на военна помощ, тъй като това няма да донесе мир или свобода на Украйна. Според нея, подобни спорове само разделят Европа, от което ще спечелят само Русия и нейният президент Владимир Путин.

„Да, трябва да направим повече за отбраната на Украйна. Да, трябва да направим повече по въпроса с танковете. Но основният и решаващ детайл е да го направим заедно, а не да хвърляме обвинения в Европа, защото ние водим война срещу Русия, а не един срещу друг“, добави шефът на германското външно министерство.

Източник: dw.com Снимка: Daniel Kalker/picture alliance / static.dw.com

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка