Полша планира да прехвърли в Украйна още 60 свои танка, освен Leopard 2

Pan.bg 27 яну 2023 | 11:26 views (297) commentaries(0)
img
пан.бг

Полша планира да прехвърли в Украйна още 60 свои танка, освен Leopard 2
„Европейска истина“ — петък, 27 януари 2023 г., 10:20 ч.

Танк PT-91 Twardy. Снимка от wikipedia.org

Полша планира да прехвърли на Украйна, освен компанията Leopard 2, още шестдесет модернизирани съветски танка, включително PT-91 Twardy.

Както съобщава European Truth, полският премиер Матеуш Моравецки каза това в интервю за канадските CTV News.

Коментирайки постигнатото от западните съюзници споразумение за предоставяне на модерни танкове на Украйна, той отбеляза ролята на Полша в това, която помогна да се убедят останалите и даде пример.

„Полша стана първата страна, която прехвърли 250 танка преди около половин година или дори повече. Сега сме готови да предоставим 60 от нашите модернизирани танкове, тридесет от които са PT-91. И в допълнение четиринадесет Leopard 2 от тези ние сме", отбеляза Моравецки.

Той подчерта, че Русия може да има още хиляди танкове - "няколко хиляди, а някои казват и повече от 15 хиляди", и ако съюзниците наистина искат да помогнат на Украйна да издържи, подкрепата трябва да е сериозна.

Според него вече прехвърлените от Полша машини са се превърнали в силен аргумент, когато тя е убедила останалите съюзници да се съгласят с доставката на танкове западен образец. Варшава също подчерта, че ако Путин успее в Украйна, тази война ще бъде само началото на опитите му да възстанови империята.

Матеуш Моравецки добави, че Полша продължава да работи, за да гарантира, че повече страни ще се присъединят към доставките на танкове за Украйна.


"Ако Европа иска стабилен и дългосрочен растеж и мир, мирен път на развитие, тези варварски атаки на Русия трябва да бъдат отблъснати... Оръжието на Русия е страхът. Нашето оръжие трябва да бъде солидарността. Путин се държи като геополитически играч от миналото.Той е като Нерон,който за собствените си цели е готов да подпали Рим.А основната му цел (на Путин) е възраждането на Руската империя. Поел е най-лошото от "демоните на 20 век"-национализма, колониализъм и много тоталитарни инструменти. И нашият отговор трябва да бъде много решителен, защото неговият успех ще означава не само поражение на Украйна, но и на целия свободен свят", подчерта министър-председателят на Полша.

PT-91 Twardy е полска модификация на модернизирания съветски танк Т-72.

Беше съобщено, че Украйна е получила първите танкове TP-91 през юли, но броят им тогава не беше уточнен.


източник


Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка