ПАСЕ призова да се създаде специален трибунал за Путин и Лукашенко

Pan.bg 27 яну 2023 | 00:12 views (728) commentaries(0)
img
pan.bg

ПАСЕ призова за създаването на специален трибунал за преследване на ръководството на Руската федерация и Беларус за войната срещу Украйна. Държавните глави не трябва да имат имунитет в случай на престъпление във вид на агресия, се казва в резолюцията.

Разгърнатата от Русия война срещу Украйна и действията на руската армия на украинска територия попадат в определението за престъпление агресия в съответствие с нормите на международното право, а виновните за това престъпление руски политически и военни лидери трябва да бъдат подведени под отговорност, се казва в резолюцията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Документът беше приет единодушно в четвъртък, 26 януари, в Страсбург по време на зимната сесия на ПАСЕ. Той призовава за създаването на специален международен трибунал и международен механизъм за компенсиране на щетите, нанесени от Русия на Украйна и нейните граждани.

Текстът на резолюцията описва подробно с какви функции трябва да бъде натоварен бъдещия специален трибунал. Неговата юрисдикция ще бъде ограничена само до агресията, започната от Русия срещу Украйна през февруари 2014 г., и ще обхваща също "ролята и съучастието на лидерите на Беларус в завоевателната война срещу Украйна".

В устава на специалния трибунал "трябва да се изясни, че принципът на личния имунитет няма да се прилага за държавни служители (...) и че официалният имунитет не се прилага при никакви обстоятелства към престъплението агресия."

Според членовете на ПАСЕ, фактът, че дадено лице заема поста държавен глава, член на правителството или парламента, "не освобождава обвиняемия от наказателна отговорност за престъплението агресия и не може да бъде основание за смекчаване на присъдата".

Бъдещият специален трибунал ще допълва дейността и юрисдикцията на Международния наказателен съд (МНС) и няма да ограничава или пречи на работата на МНС за разследване на военни престъпления, престъпления срещу човечеството и евентуален геноцид, извършени в хода на руската агресия в Украйна , се казва в резолюцията.

ПАСЕ предложи Хага да бъде избрана за седалище на специалния трибунал, за да се гарантира неговата "допълняемост и сътрудничество" с МНС. Финансови и човешки ресурси за ефективната работа на специалния трибунал трябва да бъдат осигурени от държавите и международните организации, които подкрепят създаването му.

„Асамблеята е възмутена от многобройните доклади за жестокости, груби нарушения на правата на човека и международното хуманитарно право, извършени от руски войски или въоръжени групи, свързани с тях, и особено от ужасяващата роля на ЧВК Вагнер (...)“, се казва в резолюцията.

Източник: dw.com Снимка: Jean-Francois Badias/AP/dpa/picture alliance / static.dw.com

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка