Министър Димитър Стоянов: БА е винаги там, където е необходима. Полагаме невероятни усилия за намирането на резервни части за МиГ-29

Pan.bg 13 яну 2023 | 08:49 views (1203) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО

„Ресурс за участието на Българската армия в спасителни операции има“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов на 12 януари 2023 г. в публицистичното предаване „Още от деня“ на БНТ. Той коментира участието на въоръжените сили през последните дни в спасителната операция в Рила и в медицинската евакуация на бременна жена. „Военнослужещите от ВМС и ВВС се справиха чудесно и аз мога само да ги адмирирам за това, което постигнаха с тези две мисии“ заяви министър Стоянов. Той припомни и участието на въоръжените сили в помощ на наводнените села в Карловско през септември. „Над 30 дена Българската армия беше в трите наводнени села в Карловско. Едва ли има друга институция, която да е участвала така масирано в помощ на пострадалото население. Нашият гражданският дълг е такъв – армията е винаги там, където е необходима“ категоричен беше министърът на отбраната.

Министър Стоянов коментира и предоставянето на военна помощ за Украйна. „Процесът на предоставянето на военна подкрепа за Украйна е в ход. Това, което се предава и ще бъде предоставено на страната, ще бъде възстановено като финансова стойност“ съобщи той.

„Българската армия не изнася новопроизведено въоръжение, а предоставя това, което Народното събрание е решило и утвърдило като списък, нищо по-различно“ разясни министър Стоянов. Той припомни, че експерти от Щаба на отбраната са подготвили анализ, на базата на който се е взело решение какво може да бъде предоставено на Украйна, без да се нарушават способностите на Българската армия.

„България е парламентарна република. Служебният кабинет изпълнява решенията на парламента“ заяви министърът на отбраната. Той отбеляза, че за да бъдат туширани страховете на част от народните представители, че Министерският съвет ще изнася безразборно и без контрол въоръжение и боеприпаси за Украйна, се е наложила промяна в Споразумението между министерствата на отбраната на двете страни за предоставянето на военна помощ. „Промяната гарантира, че всяко предоставяне на помощ ще бъде одобрявано от Народното събрание“ каза министър Стоянов.

Той отново подчерта, че нямаме възможност да предоставим тежко въоръжение от рода на зенитно-ракетни комплекси и самолети, докато не се намерят съответни заместващи платформи. Към този момент се водят разговори със съюзни държави за заместваща техника, с която може да се постигне оперативна съвместимост.

„Ако искаме да имаме модернизирана армия, ние определено трябва да си закупим модерно оръжие, което отговаря на съвременните изисквания“ категоричен бе министърът на отбраната. Той посочи, че и в момента се работи по приоритетни модернизационни проекти на въоръжените сили, както и за осигуряване на летателната годност на МиГ-29.

„Полагаме невероятни усилия за намирането на резервни части за МиГ-29. До края на януари чакаме два двигателя от Полша“, съобщи министърът на отбраната.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка