Китай обвинява САЩ в снижаване прага за използване на ядрени оръжия

Pan.bg 06 дек 2022 | 10:02 views (567) commentaries(0)
img
pan.bg

Говорителят на китайското министерство на отбраната Тан Кефей коментира публикуването на годишния доклад на Пентагона за военната мощ на Китай, като обвини САЩ в снижаване на прага за използване на ядрено оръжие, предава ТАСС.

Тан посочва, че докладът на Пентагона разглежда модернизацията на китайските ядрени оръжия като заплаха, но САЩ в момента преразглеждат собствената си политика за използването на ядрения арсенал.

„Съединените щати притежават най-големия ядрен арсенал в света, продължават да надграждат своята триада, активно разработват планове за разполагане на тактически ядрени оръжия на преден план, снижават прага за използване на ядрени оръжия и разпространяват ядрени оръжия чрез тристранни споразумения за сигурност между Съединените щати, Великобритания и Австралия, което с всеки ден ги прави все по-голям източник на ядрен конфликт“, каза Тан.

Представителят на китайското министерство на отбраната припомни, че Китай се придържа към отбранителна стратегия за използване на ядрени оръжия. Пентагонът смята, че до 2035 г. Китай може да разположи 1500 ядрени бойни глави.

По-рано говорителят на китайското министерство на отбраната Тан Кефей в WeChat заяви, че китайската страна е протестирала и е направила строги изявления пред Съединените щати във връзка с годишния доклад на Пентагона за военната мощ на Китай.

Източник: gazeta.ru Снимка: Reuters / img2.eadaily.com / Социални мрежи / Въоръжение на НОАК

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка