НА 55 СТАВА ГЕНЕРАЛ ЯВОР МАТЕЕВ, КОМАНДИР НА СКСО!

Pan.bg 05 дек 2022 | 12:07 views (3404) commentaries(0)
img
Днес рожден ден празнува генерал-майор Явор Матеев, командир на СКСО!
Да бъде винаги патриот, родолюбец и човек, променящ към добро Българската армия.
Да бъде жив и здрав, напред и нагоре!
От екипа на ПАН.БГ и списание КРИЛЕ

---------------------------------------------
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Явор Антонов Матеев е български офицер, генерал-майор, военен парашутист, първи клас, командир на Съвместното командване на специалните операции.

Биография

Роден е на 5 декември 1967 г. в София. Учи в ЕСПУ „Васил Коларов“ във Вършец. Завършва Висшето народно военно училище във Велико Търново през 1989 г. с профил разузнавач, а после и Военната академия в София. Преминава през длъжностите командир на разузнавателна група, на разузнавателен взвод (1989 – 1992), на парашутно-разузнавателна рота (1992 – 1994). Бил е началник на „Парашутно-десантна служба“ (1994 – 1996), помощник-началник и старши помощник-началник на отдел в Командването на Силите за специални операции. Завършва Националния университет по отбраната на САЩ във Вашингтон през 2007 г. В отделни периоди е началник на отделение в Щаба на Сухопътните войски (2006), заместник-началник на направление в Щаба на Сухопътните войски, началник на отдел „Съвместни съоръжения и координационни дейности“ и заместник-директор на дирекция „Съвместни съоръжения и координационни дейности“ в Щаба на отбраната. В периода 2002 – 2008 г. участва в мисии в Босна и Херцеговина. От 13 ноември 2015 г. е командир на 68-а бригада „Специални сили“. От същата дата е бригаден генерал.

На 25 ноември 2019 г. бригаден генерал Явор Матеев е освободен от длъжността командир на 68 бригада „Специални сили“, назначен на длъжността командир на Съвместното командване на специалните операции и удостоен с висше офицерско звание генерал-майор.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


НА 55 СТАВА ГЕНЕРАЛ ЯВОР МАТЕЕВ, КОМАНДИР НА СКСО!

ПРЕДИШНА СНИМКА 4/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка