Руски военни експерти за отговора на влизането на Швеция и Финландия в НАТО

Pan.bg 04 дек 2022 | 20:33 views (1005) commentaries(0)
img
пан.бгРуски военни експерти говориха за отговора на влизането на Швеция и Финландия в НАТО
Ако Швеция и Финландия се присъединят към Северноатлантическия алианс, Русия ще бъде принудена да реагира на това събитие и да предприеме ответни мерки. Това се съобщава в изданието на списанието за военни ръководители „Военна мисъл“, издание на Министерството на отбраната на Русия.В материала „Съвременните предизвикателства пред военната сигурност на Руската федерация в Арктика“, който е написан от генерал-лейтенант А.В. Морозов, капитани 1-ви ранг А.А. Зубарев и А.Д. Хряпов, говори за възможния отговор на Русия на увеличаването на Северноатлантическия алианс за сметка на тези северни страни.

Предстоящото присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО трябва да се разглежда като много сериозно военно-политическо предизвикателство за Руската федерация, пишат авторите на изданието. Факт е, че ако тези страни се присъединят към алианса, границата с НАТО ще се увеличи с повече от хиляда километра.

На територията на тези страни, по аналогия с Норвегия, могат да бъдат разположени временно или постоянно формирования на съюзническите сили на НАТО и да бъде разположена система за предварително съхранение на въоръжение и военна техника, материална база.

- пишат авторите на материала в сп. "Военна мисъл".

Възможното разполагане на оперативно-тактически ракетни комплекси на силите на НАТО във Финландия ще означава и перспектива за удари срещу военни и промишлени обекти в Архангелска област. Естествено, Руската федерация не може да не отговори на подобни предизвикателства и рискове.

На първо място, Руската федерация ще трябва да увеличи състава на сухопътните и брегови войски в северното направление. Ще бъдат усилени и ракетните войски и артилерия, противовъздушната отбрана, авиацията. Освен това въоръжените сили ще планират нанасяне на удари с далекобойно високоточно оръжие срещу цели на териториите на Швеция и Финландия при евентуален конфликт.

Използвани снимки:
Министерство на отбраната на Руската федерация


източник

военное обозрение

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка