Италианското правителство ще приеме отделен указ за оръжията за Украйна

Pan.bg 30 ное 2022 | 02:10 views (245) commentaries(0)
img
пан.бгИталианското правителство ще приеме отделен указ за оръжията за Украйна.
Управляващата коалиция няма да внася специална поправка за доставките на оръжия, отбеляза събеседникът на ТАСС

РИМ, 30 ноември. Управляващата коалиция в Италия няма да внесе за гласуване в Сената (горната камара на парламента) специална поправка за удължаване на доставките на оръжие за Украйна за цялата следваща година. Както каза източник от партията "Братя на Италия" пред кореспондент на ТАСС във вторник, правителството ще приеме отделен указ, който след това трябва да бъде одобрен от парламента.
Прочетете също
Излъчване
Военна операция в Украйна. Онлайн

„Правителството ще приеме специално постановление, поправката е оттеглена“, каза източникът. Той не уточни формулировката на ангажимента на Рим да продължи да доставя военна помощ на Киев. Събеседникът на агенцията не посочи на каква база ще бъде формирана тази помощ.

По-рано беше съобщено, че правителството със смесена поправка, която също съдържаше чисто вътрешни въпроси, иска да одобри удължаване с една година на указа, приет от предишния кабинет за военна помощ на Украйна. Мандатът му изтича в края на тази година.

В същото време този въпрос се обсъжда в долната камара, където във вторник бяха представени няколко резолюции. По-специално, резолюцията на управляващото мнозинство предвижда приемането на необходимите регулаторни документи за удължаване на трансфера на оръжия в Украйна. Само опозиционното Движение 5 звезди и Ляво-зеленият алианс се противопоставят на изпращането на нови оръжия. Военната помощ беше одобрена в парламента.

Според вестник Il Fatto Quotidiano дясноцентристкото правителство, оглавявано от лидера на партията Братя на Италия Джордже Мелони, продължава линията на предишния кабинет на Марио Драги. Въпреки че при Драги партията на Мелони беше единствената в опозицията, по въпроса за украинската криза тя гласува за оказване на цялостна подкрепа на Киев, включително военна. Така след удължаване на срока на действие на указа за оказване на военна подкрепа на Киев пакетите с оръжие, както и досега, ще бъдат класифицирани и формирани без участието на парламента. Освен това, както отбелязва вестникът, указът на новото правителство може да съдържа инсталация за увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от БВП, както изисква НАТО.

По-рано както премиерът Мелони, така и министърът на отбраната Гуидо Крозето заявиха, че отбранителната помощ за Киев ще продължи, а общата линия към Руската федерация се поддържа "в съответствие със задълженията към съюзниците".


източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка