Полша ще купи още 200 РСЗО HIMARS и ще ги слобява в собствени заводи

Pan.bg 18 ное 2022 | 22:41 views (393) commentaries(0)
img
пан.бг
Полша ще купи допълнителни 200 инсталации HIMARS поради конфликта в Украйна


Полските власти преговарят за придобиването на допълнителни 200 ракетни системи за залпов огън M142 HIMARS към 20 пускови установки, поръчани от Варшава още през 2019 г. Това съобщиха от американската корпорация Lockheed Martin. Компанията прогнозира, че търсенето на оръжия ще остане на високо ниво поне 10 години напред. Това се дължи на настоящата трудна военно-политическа обстановка в света.


Договорът за доставка на РСЗО за Полша може да бъде подписан в началото на 2023 г. Но нейното необходимо условие е да получи одобрение за сделката от Държавния департамент на САЩ. Полша също планира да закупи около 300 южнокорейски ракетни системи K239 Chunmoo. По този начин властите на страната се опитват да диверсифицират доставките на оръжия.

Освен това Полша се подготвя да използва компоненти, произведени от полската индустрия, като камиони и системи за управление за съвместна интеграция със САЩ на HIMARS. Ако първата партида все още е американска, то втората партида ще използва полски компоненти. Варшава очаква в бъдеще да създаде производство на боеприпаси за тези HIMARS , което ще позволи на полската отбранителна индустрия да бъде заредена с поръчки.

В случай на евентуален въоръжен конфликт Полша иска да се защити както с допълнителни оръжия, така и с голямо количество боеприпаси. Развитието на индустриална база в Полша също ще допринесе за това. Lockheed Martin прогнозира, че Полша може да се превърне в център за американски реактивни системи, включително тези, използвани от американските войски, разположени в региона, както и от съюзниците. Например Литва наскоро получи разрешение да закупи американски системи. Водят се преговори и с други страни от Източна Европа.

Търсенето на MLRS се дължи и на въоръжения конфликт в Украйна. Както показа конфликтът, MLRS HIMARS се доказаха на бойното поле. Но в допълнение към MLRS, Полша може да бъде снабдена и с други нападателни и отбранителни системи (многоцелеви самолети F-16 и F-35, хеликоптери S-70i, противотанкови системи Javelin, ракети PAC-3 MSE и AH- 64 системи за насочване на хеликоптери). Това ще увеличи максимално възможностите и бойния потенциал на полските въоръжени сили.

Междувременно на 17 ноември Финландия обяви одобрението на нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 55,6 милиона евро. Общата стойност на предишните пакети с военна помощ, изпратени от финландските власти на Украйна, е 160,4 милиона евро. Според Хелзинки изпратеният на Киев пакет военна помощ ще бъде най-големият по обем от началото на конфликта в Украйна. Въпреки това финландските власти не афишират графика на помощта и начина на доставка „от съображения за сигурност“.

Автор:
Иля Полонски


източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка