В Донбас, Запорожка и Херсонска област приключват референдумите за присъединяване към Руската федерация

Pan.bg 27 сеп 2022 | 06:41 views (543) commentaries(0)
img
пан.бг


В Донбас, Запорожка и Херсонска област приключват референдумите за присъединяване към Руската федерация
© Донат Сорокин/ТАСС
Към днешна дата плебисцитите в четири региона са признати за валидни - навсякъде избирателната активност надхвърли 50%

МОСКВА, 27 септември. /ТАСС/. Приключва провеждането на референдумите за присъединяване към Руската федерация на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), както и на Херсонска и Запорожка области. Гласуването, което се проведе първите четири дни чрез посещения на комисии в прилежащите територии и по адрес, ще се проведе във вторник в избирателните секции от 08:00 до 16:00 часа. Веднага след затварянето им ще започне предварителното преброяване на гласовете, като същевременно ще започнат да пристигат данни от екзитпол.
Прочетете също
Излъчване
Референдум за влизането на ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области в Руската федерация. Онлайн

Към днешна дата референдумите и в четирите региона са признати за валидни - навсякъде избирателната активност надхвърли 50%. В ДНР, по предварителни данни в понеделник вечерта, този показател е бил 86,89%, в ЛНР - 83,61%, в Херсонска област - 63,58%, в Запорожие - 66,43%.

Особеността на провеждането на референдумите е, че, както обясниха от Централните избирателни комисии на регионите, окончателните показатели за избирателна активност ще се изчисляват от броя на хората в списъците към момента на приключване на гласуването. Това се дължи на факта, че в областите, които се формират извън регионите за мигранти, списъците се съставят "от нулата". В тях има жители, дошли да гласуват и представили необходимите документи. Освен това в териториите, освободени след 24 февруари като част от ДНР и ЛНР, списъците към момента на започване на референдумите бяха предварителни и сега се допълват, тъй като хората, които имат право да гласуват във всяка конкретна избирателна секция, идват и представят своите регистрационни документи.

Първоначално ЦИК на Херсонска област очакваше в гласуването да участват около 750 хиляди души. В Запорожка област в първоначалните списъци бяха включени 500 хиляди души. В ДНР са отпечатани бюлетини за 1,5 млн. жители, а към 23 септември в списъците в ЛНР са включени 1 360 768 участници.
Рейтинг на наблюдател

Според ЦИК на Руската федерация повече от 100 международни наблюдатели от 40 страни са пристигнали да наблюдават гласуването на референдумите. Освен това в избирателните секции работят четирима членове на Централната избирателна комисия на Руската федерация и повече от 100 представители на избирателни комисии на субектите на Руската федерация. Покани за участие в наблюдението получиха и депутати от всички фракции на Държавната дума.

Всички наблюдатели отбелязват добрата организация и открития, доброволен характер на гласуването. Според депутата от Държавната дума Дмитрий Вяткин ДНР „спазва всички норми и стандарти, които обикновено се изискват за референдум“. Адвокат Олег Зацепа обърна внимание на факта, че използването на безопасни опаковки, които са прозрачни запечатани урни, ще позволи да се вземе предвид всеки глас и да се направи добросъвестно преброяване.

Депутатът от Държавната дума Рафаел Марданшин, който работи като наблюдател в град Красни Луч в ЛНР, каза, че за три дни "не е регистрирано нито едно нарушение". Наблюдателите от Германия и Венецуела, Патрик Вааб и Ханлисберт Веласко, които посетиха избирателните секции в Луганск и Мариупол, потвърдиха абсолютно доброволния характер на гласуването, като го нарекоха основен стандарт за волеизявление.

„Западните медии представят всичко така, че референдумът се провежда под натиск, че войници с автомати карат хората да гласуват, но аз не виждам нищо такова тук. Виждам свободната воля на хората, всичко е прозрачно , всичко е законно", каза журналист на свободна практика от Холандия Соня ван ден Йенде относно гласуването в LPR. Отсъствието на принуда, свободният характер на референдума в републиката беше отбелязано от Габриела Бералдо от Бразилия, както и наблюдатели от Словакия, Египет, Камерун и Беларус, които посетиха избирателните секции в сградата на Луганския театър на улица Оборонная , на площад Ярмарочная, в районите Жовтнев и Каменнобродски на Луганск и редица други.

Наблюдателите в Запорожка област казват за високото ниво на организация на гласуването и липсата на натиск върху жителите. Енрике Домингес, бразилски журналист и колумнист на "Красный журнал", каза пред кореспондент на ТАСС, че в хода на разговорите с жителите на региона, дошли на референдума, се е убедил, че "хората искат да гласуват, че са чакали това дълго време."

Провеждането на референдум в Херсонска област беше одобрено от наблюдатели от Германия, Сърбия и Того. Според председателя на регионалната избирателна комисия Марина Захарова "не са открити нарушения, наблюдателите са доволни от работата си".


Под обстрела на украинските войски

Гласуването се провежда на фона на засилен обстрел на територии от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Според кмета на Донецк Алексей Кулемзин в дните на референдума обстрелът не спира нито денем, нито нощем, само през първите три дни украинските войски са обстрелвали града 115 пъти. Като цяло в републиката през тези дни четирима цивилни бяха убити и 18 бяха ранени при обстрел. През същия период въоръжените сили на Украйна изстреляха над 60 реактивни снаряда от РСЗО HIMARS на територията на ЛНР, един от ударите порази Центъра за майка и дете в Алчевск. Само на 26 септември в резултат на обстрел бяха ранени шестима цивилни.

Атакуван е и хотелът в центъра на Херсон, където е имало само цивилни, включително представители на медиите. В резултат на този обстрел е убит един човек. Няколко експлозии прогърмяха в град Бердянск, Запорожка област. Обстрелът на Енергодар продължи, включително непосредствено близо до Запорожката атомна електроцентрала.

Членовете на избирателните комисии получиха множество заплашителни обаждания. Както заявиха от администрацията на Запорожка област, с подобни действия Украйна се опитва да сплаши жителите на региона и да провали референдума. В ДНР служител на избирателната комисия и полицай, който придружаваше гостуващата комисия, бяха контусени. В понеделник вечерта шест снаряда удариха училищна сграда в Рубижне в LPR, където се намираше избирателна секция, документацията и бюлетините оцеляха, но гласуването беше преместено на резервно място.
Референдум за присъединяване към руската федерация

По време на гласуването жителите на ДНР и ЛНР отговарят на въпроса дали подкрепят „влизането на републиката в състава на Руската федерация като субект на Руската федерация“. В Запорожка и Херсонска област въпросът в бюлетината гласи следното: „За това ли сте регионът да излезе от Украйна, да създаде независима държава и да стане част от Руската федерация?“ В ДНР и ЛНР, където от 2020 г. държавен език е само руският, бюлетините се печатат на руски, в Запорожка и Херсонска област - на украински и руски.

Поради факта, че значителен брой жители на Донбас, Запорожие и Херсонска област, бягащи от украински обстрел, бяха принудени да напуснат домовете си и да се преместят в съседни региони и Русия, сайтове извън регионите, включително в Руската федерация, са отворени за тях. Така за жителите на ДНР работят 450 избирателни секции на територията на републиката и над 200 в Русия. ЦИК на ЛНР откри 461 избирателни секции в републиката и 201 в Руската федерация. В Запорожка област са образувани 394 парцела на територията на областта и 102 извън нея - в Руската федерация, ЛНР, ДНР и Херсонска област. Жителите на Херсонска област, освен в своя регион, където са сформирали осем териториални и 198 участъчни избирателни комисии, могат да гласуват и в Крим, Москва и редица други руски градове.

източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка