Западът го смята за малко вероятно, но подготвя сценарии за отговор на използването на ядрено оръжие от Руската федерация

Pan.bg 26 сеп 2022 | 05:31 views (409) commentaries(0)
img
пан.бг

Западът го смята за малко вероятно, но подготвя сценарии за отговор на използването на ядрено оръжие от Руската федерация - FT
„Европейска истина“ — неделя, 25 септември 2022 г., 22:14 ч.

Владимир Путин, снимка AFP чрез Getty Images

Западните столици обмислят планове за отговор, в случай че руският президент Владимир Путин започне да изпълнява ядрените си заплахи срещу Украйна и частно изпраща предупреждения до Кремъл за възможните последствия.

Това пише Financial Times като се позовава на петима осведомени събеседници, съгласили се да коментират при условие за анонимност, съобщава "Европейска истина".

Въпреки че съюзниците вярват, че е малко вероятно заплахите на Путин да бъдат изпълнени и не сигнализират за промяна в руската ядрена стратегия, западните страни все още увеличават наблюдението и възпирането.

„Ако той смята, че заплахата е имала за цел да накара Украйна да капитулира или да отстъпи 20% от територията си, или да ни сплаши от по-нататъшна помощ за Украйна, точно обратното се е случило“, каза високопоставен служител от САЩ.

Други двама западни събеседници отбелязват, че едва ли ще има еднакъв отговор в отговор на ядрен удар срещу Украйна, но Руската федерация може да получи отговор от западните си съюзници с конвенционални военни средства.

„Червените линии са много и вероятно не са там, където ги „чертае“ Путин“, отбелязва един от тях.

Те казаха, че думите на Путин, че той "не блъфира" с ядрени заплахи, се възприемат в западните столици като опит за овладяване на инициативата след провали на бойното поле. Планът на Кремъл може би е да представи допълнително войната като "отбрана" след псевдореферендумите в окупираните територии.


Президентът на САЩ Джо Байдън вече каза, че ако Руската федерация използва ядрено оръжие, отговорът на САЩ ще зависи от мащаба на това, което Русия ще направи.

Трима от петима събеседници казват, че страните-членки на НАТО са предали частно сигнали на Кремъл за мащаба на отговора на всяко използване на ядрено оръжие. Според тях предупреждението за отговор продължава да бъде най-доброто възпиращо средство.

„Ние също съобщихме частно, с още по-големи подробности, какви последствия ще има това за статута на Руската федерация като страна парий“, - каза един от американските събеседници. По думите му с украинската страна вече са обсъдени възможни сценарии.

Разполагането на ядрени оръжия за използване е дълъг и сложен процес и бързо ще бъде забелязано от сателитите на западното разузнаване, така че Путин може да увеличи заплахите си няколко стъпки, преди да се стигне до момента на евентуално използване на оръжията, коментират анализатори, интервюирани от журналисти.

„Путин по-скоро би заплашил да използва ядрени оръжия и би се надявал да получи отстъпки, отколкото реално да ги използва“, каза Джеймс Актън, съдиректор на програмата за ядрена политика във Фондацията Карнеги за международен мир.

Някои анализатори отбелязват, че използването на ядрено оръжие едва ли би променило ситуацията на бойното поле за Руската федерация, предвид големите проблеми с координацията на руските части, наблюдавани по време на пълномащабна война.

Съдейки по начина, по който са извършени руските ракетни удари срещу Украйна с конвенционални оръжия, ядрен удар може да протече "не по план" - например Въоръжените сили да свалят ракета с ядрен заряд или ракетата да избухне курс и да се насочи към грешната цел, към която е била първоначално насочена, казва Павел Подвиг, старши анализатор в Института на ООН за изследване на проблемите на разоръжаването. „Има такъв риск, има голяма несигурност дали стачката ще бъде успешна“, коментира той.

Припомняме, съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че Белият дом вече е предупредил Кремъл за "катастрофалните" последици за Руската федерация в случай на използване на ядрено оръжие.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че не смята заплахите на Путин за блъф, подчертавайки опасността, създавана от Руската федерация за украинските АЕЦ.

Прочетете за възможните сценарии за реакция на Запада в статията на "ЕвроПравда" Какъв ще бъде отговорът на Запада на руския ядрен удар по Украйнаизточник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка