Кремъл мисли да въведе военно положение и да забрани на мъжете да напускат страната

Pan.bg 24 сеп 2022 | 20:32 views (609) commentaries(0)
img
пан.бгКремъл мисли да въведе военно положение и да забрани на мъжете да напускат - СМИ


В Кремъл се обсъжда възможността за въвеждане на военно положение и забрана на мъжете да пътуват в чужбина, а обръщението на руския президент Владимир Путин към Федералното събрание на 30 септември ще се проведе по аналогия с 2014 г.

Източник: "Медуза" с позоваване на руското издание "Верстка"

Подробности: Според източници на "Верстка" в руския парламент обръщението на Путин към Федералното събрание на 30 септември ще се проведе по аналогия с 2014 г., когато Русия незаконно анексира Крим.

Това означава, че депутатите и сенаторите най-вероятно ще бъдат събрани в Георгиевската зала на Кремъл, Путин ще говори пред тях въз основа на резултатите от "референдумите", проведени в окупираните територии, след това "договорът" за "присъединяване" от тези територии трябва да бъдат подписани. Възможно е също Путин да дойде в Държавната дума.

В момента в Кремъл се обсъжда и възможността за въвеждане на военно положение. Според събеседниците на изданието това ще се случи, ако Украйна продължи да атакува така наречените „присъединени територии“, тоест окупираните от Руската федерация територии на Украйна, на които ще бъдат фабрикувани „референдуми“ за присъединяване към Русия.

Планът за въвеждане на военно положение беше наречен "нежелан, но възможен" от два източника, близки до Кремъл.

Освен това, според един от тях, забраната за напускане на мъжете, които подлежат на набор, може да бъде обявена дори преди обръщението на президента, тъй като властите оценяват потока от мъже, напускащи страната, като "тревожен".

В началото на седмицата този план ще бъде обсъден от президента и представители на парламента и правителството на Руската федерация и тогава ще бъде формулирано окончателното решение.

Праистория:

На 21 септември руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация.
Официално се предвижда да бъдат викнати 300 000 резервисти. По-късно се оказа, че в указа за мобилизацията има секретна клауза, която позволява на Министерството на отбраната на страната да призове милион души за войната.
На 21 септември в руски градове се проведоха протести след обявената частична мобилизация. Според правозащитници полицията е задържала най-малко 1176 души. В Москва и Воронеж започнаха да издават призовки на задържаните във военните комисариати.


източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка