New York Times: Путин лично не позволи на войските си да се изтеглят от Херсон

Pan.bg 24 сеп 2022 | 15:27 views (586) commentaries(0)
img
пан.бг
Путин лично не позволи на войските му да се изтеглят от Херсон – NYT

Ирина Балачук — събота, 24 септември 2022 г., 11:59 ч.

Владимир Путин. Снимка от сайта на Кремъл

Руският президент Владимир Путин не позволи на руските военни да се изтеглят от Херсон, въпреки искането на командирите си на място, и сега лично се занимава със стратегическото планиране на войната срещу Украйна - това доведе до напрежение между него и висшите военни ръководството на Руската федерация.

Източник: New York Times с позоваване на американски официални лица

NYT дословно: „Руският президент Владимир Путин е все по-ангажиран в стратегическото планиране на войната в Украйна през последните седмици, включително отхвърляйки исканията на своите командири на място да им позволи да се изтеглят от жизненоважния южен град Херсон.“

Подробности: Изданието отбелязва, че изтеглянето от Херсон би позволило на руските военни да се оттеглят организирано през река Днепър, запазвайки техниката си и спасявайки живота на войниците.

Но подобно отстъпление би било още едно унизително публично поражение за Путин във войната и би донесло на Украйна втората голяма победа за един месец.

Американците подчертават, че деокупацията на Херсон, който руснаците първи превзеха в началото на войната и който в момента остава единственият окупиран областен център на Украйна, би било голямо постижение за президента Володимир Зеленски.

Но Путин е фокусиран върху победата на всяка цена и започна да поема още по-голяма роля във войната, по-специално, казвайки на командирите, че той сам взема стратегически решения на място.


В допълнение към блокирането на отстъплението от Херсон, Путин постави под въпрос намеренията на руснаците да установят плацдарм на североизток близо до река Оскил, която украинската контраофанзива достигна този месец. Според американския служител Путин се е противопоставил на отстъплението и там, защото не иска да даде на Зеленски нищо, което да изглежда като победа.

Твърди се, че отказът на Путин да изтегли войските от Херсон също е довел до спад на морала сред руските войски, които до голяма степен са откъснати от своите линии за снабдяване и които смятат, че може да останат сами с украинската армия.

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Марк Мили отбеляза, че "ситуацията в Украйна е очевидно динамична" и въпреки че все още е твърде рано за пълна оценка, той лично "е ясно, че стратегическата инициатива е преминала към украинците".

Според американски служители различната визия на Путин и военното командване по отношение на фронтовата линия в Херсон илюстрира колко критично важна е войната в Южна Украйна и за двете страни.

Американците са убедени, че въпреки последните успехи на Украйна на североизток, районът около Херсон е критично важен театър на военни действия, който има дълбоки стратегически последици за Киев и Москва.

Според американски служители различията във визията за воденето на войната в Херсонска област са само последното недоразумение между Путин и неговото висше командване.

Американците посочват, че висши руски офицери многократно са поставяли под въпрос първоначалните планове за войната, особено първата фаза, която включваше бързо превземане на Киев. Те вярваха, че Путин тръгва на война с недостатъчно войски и оръжия и страховете им се оказаха верни.

Съобщава се, че след поражението при Киев Путин отпусна контрола си върху военното планиране и позволи на висшите генерали да създадат нова стратегия. Това всъщност беше война на изтощение и позволи на Русия да напредне армията си в Източна Украйна.

Според американски служители, въпреки че Путин е приел някои от препоръките на военното командване, включително мобилизацията, участието му във вземането на решения е създало напрежение.

Путин настоява за стратегия без по-нататъшни отстъпления, но на фона на успешното контранастъпление в Украйна, руското военно ръководство е разделено как да отговори на инструкциите на президента на Руската федерация - някои смятат, че трябва да се следват, а други вярват, че заповедите на диктатора трябва да се съпротивляват.

Предистория:

По-рано CNN съобщи, че руският президент Владимир Путин все още дава инструкции директно на генералите на място, а руските военни не са единни за това как да се изправят срещу украинските защитници.
източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка