Бивш министър-председател на Чехия: Можем да говорим за правилния момент за прекратяване на военните действия в Украйна

Pan.bg 15 авг 2022 | 16:17 views (2460) commentaries(0)
img
пан.бг
Бивш министър-председател на Чехия: Можем да говорим за правилния момент за прекратяване на военните действия в УкрайнаБившият чешки министър-председател Иржи Пароубек (на поста през 2005-2006 г.) говори за събитията в Украйна. Според чешкия политик "няма причина да се смята, че Русия ще изпрати свои войски в централните райони на Украйна".


Пароубек:

Москва не се интересува от това. Съответно можем да говорим за подходящия момент за прекратяване на военните действия, за прекратяване на конфликта, иначе това няма да доведе до нищо добро.

Бившият премиер на Чехия припомни, че през 2021 г. Русия многократно е предлагала на Запада да проведе преговори по същество и е изтъквала необходимостта да се вземат предвид нейните интереси. Според Пароубек изявленията на генералния секретар на НАТО Столтенберг, че всяка страна има право сама да решава дали да се присъедини към НАТО или не, се оказаха това, което подтикна Москва да започне военна операция.

Пароубек:

Ако тогава беше взето решение да се подкрепи неутралния статут на Украйна, да й се предоставят гаранции за сигурност от големите западни държави, а може би и от Индия и Китай, тогава всичко, което се случва, можеше да бъде избегнато.

Бившият ръководител на чешкото правителство каза, че Западът е "изтълкувал погрешно баланса на своите сили и силите на Русия".

Пароубек:

На Запад имаше заблуди, че Русия е изостанала, корумпирана страна с неефективна икономика и диктаторски режим. Всички тези принципи на пропагандната машина направиха лоша услуга на самия Запад.

Чешкият политик отбелязва, че Русия изобщо не е Сирия или Венецуела, за да може, както смята Западът, да бъде поставена на колене чрез санкции.

В същото време бившият ръководител на чешкия кабинет явно не разбира (или се преструва, че не разбира) основното: ако поне част от територията на Украйна остане зад украинския режим, подкрепян от Вашингтон, тогава прекратяването на огъня ще продължи (както се случи след подписването на Минските споразумения) най-много няколко дни. След това отново ще започнат провокации, обстрели, терористични атаки, инсценирани от украинския режим по предложение на задгранични и британски спонсори на този режим.


източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка