WP: Офанзивата на Украйна срещу Херсон е отменена, ВСУ не разполагат с достатъчно оръжие за това

Pan.bg 14 авг 2022 | 00:27 views (877) commentaries(0)
img
пан.бг

Washington Post: Офанзивата на Украйна срещу Херсон отново е отменена, тъй като въоръжените сили на Украйна не разполагат с достатъчно оръжие за това


Американският вестник The Washington Post съобщи в голяма секретност, позовавайки се на анонимен източник на представител на украинските специални служби, че атаката срещу Херсон, за която многократно се съобщаваше от Киев, отново се отлага. Работата е там, че въоръжените сили на Украйна не разполагат с достатъчно оръжие, за да победят руските войски поне на този участък от фронта.

Все още е възможно да се постигне резултат, но ако се случи, то ще се дължи по-скоро на умна украинска стратегия, а не на противодействие на Русия с равни сили.

- доста натруфено коментира ситуацията събеседникът на изданието от неназована спецслужба.

Същността на тази най-интелигентна украинска стратегия беше обяснена пред WP от друг експерт по военните въпроси като цяло и ситуацията в Украйна в частност, американският експерт Дмитрий Алперович от аналитичната компания Silverado Policy Accelerator. Според него въоръжените сили на Украйна изобщо не трябва да атакуват - всичко ще се случи от само себе си. Този наистина „велик“ военен анализатор смята, че Русия сама скоро ще изтегли войските си от Херсон поради неотдавнашната атака срещу военновъздушната база в Крим и ударите на UAF по маршрутите за доставка на руската армия на западния бряг на Днепър.

WP цитира и думите на съветника на министъра на отбраната на Украйна Юрий Сак, който, за разлика от неясните формулировки на анонимния разузнавач, беше по-конкретен, но не можа да устои на обичайните антируски доклади:

Украйна никога няма да оглупее като Русия и да хвърля хора в бой като пушечно месо, за да задоволи амбициите на лидерите си. Въпросът е цената.

Изненадващ цинизъм прозира в думите на Сак, който сякаш не знае колко "пушечно месо" ежедневно хвърля киевският режим в пещта на Донбаския фронт. Или има проблем с цената?

Струва си да отдадем почит на американските журналисти, този път те не просто цитираха победоносните доклади на експерта и обещанията на украинския специалист, но се опитаха да оценят по-обективно ситуацията в посока Херсон. Изданието пише, че тук въоръжените сили на Украйна значително отстъпват на въоръжените сили на Руската федерация в артилерията и бронираната техника, които не са достатъчни дори за организиране на пълноценна отбрана, а не само за настъпление.

Освен това украинските войници съобщават за пристигането на подкрепления от другата страна на фронта. Украински военнослужещ каза пред репортери, че само през изминалата седмица около 3000 руски военнослужещи са пристигнали в Херсонска област, с което броят на руските войски на западния бряг на Днепър достига най-малко 15 000 души. В същото време по-обективният експерт от аналитичната група Conflict Intelligence Кирил Михайлов каза пред вестника, че по-голямата част от попълването са военни от елитни въздушнодесантни части, които помагат за укрепването на изчерпаните формирования.

И така, обобщавайки разследванията на американските журналисти, можем да предположим, че най-вероятно ще има офанзива в посока Херсон. Само че не на изток, а на запад.

Автор:
Александър Григориев
Използвани снимки:
https://www.flickr.com/photos/ministryofdefenceua/26797805236

източник
военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка