Зеленски иска от ЕС визови ограничения за руснаците: Европа не е супермаркет

Pan.bg 13 авг 2022 | 05:21 views (357) commentaries(0)
img
пан.бг








Зеленски призова ЕС да наложи визови ограничения за руснаците: Европа не е супермаркет
Катерина Тищенко
Володимир Зеленски, снимка OP

Президентът Володимир Зеленски призовава ЕС да въведе визови ограничения за руски граждани и ги смята за справедливи.

Източник: вечерно обръщение на президента

Пряка реч: „След всичко, което окупаторите направиха в Украйна, към Русия може да има само едно отношение – като към терористична държава. Именно от тази гледна точка трябва да се определя отношението към гражданите на Русия. Благодаря на Чехия, балтийските държави и други страни, които изведоха на официално ниво дискусията в Европа по въпроса за визите за граждани на терористична държава".

„На първо място трябва да има гаранция, че руските убийци и агентите на държавния терор няма да използват Шенген.

Второ, самата идея за Европа, нашите общи европейски ценности не могат да бъдат унищожени. Не можете да превърнете Европа в супермаркет, където няма значение кой влиза, а основното е човек просто да плати за стоката. Следователно визовите ограничения за гражданите на Русия са справедливи. Всички защитници на европейските ценности трябва да настояват за тях."

Подробности: Зеленски отбеляза, че в Русия има граждани, които наистина се нуждаят от защита в чужбина поради преследване в родината си.

"Те трябва да получат помощта на цивилизования свят. Това са известни правни механизми - чрез бежанец, през молби за убежище, чрез други възможности за помощ и подкрепа. Но това е за тези, които се борят, които са преследвани. И това не трябва да важи на останалите руски граждани в Европа, туризъм, развлечения, бизнес. Не можете да работите за терористична държава", подчерта президентът.

Праистория:

На 11 август естонското правителство обяви, че няма да позволи на руснаците с шенгенски визи, издадени от Естония, да влязат в страната за една седмица, с няколко изключения.
Премиерът на Естония Кая Калас призова да се спре издаването на туристически визи на руснаци за пътувания до ЕС. Тя подчерта, че посещението на Европа е привилегия, а не човешко право.
Министърът на външните работи на Чешката република, която председателства Съвета на Европейския съюз, Ян Липавски в сряда подкрепи пълната забрана за издаване на шенгенски визи за граждани на Русия, която по-рано беше предложена от някои страни от ЕС.
Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Путин е този, който води война в Украйна и затова е против общата забрана за влизане на руснаци в ЕС.
На свой ред министърът на външните работи Дмитро Кулеба отговори на Шолц, че руснаците подкрепят предимно войната.

източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка