Зенитно-ракетни системи на противовъздушната отбрана на Румъния

Pan.bg 08 авг 2022 | 15:13 views (5650) commentaries(0)
img
пан.бг

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Зенитно-ракетни системи на противовъздушната отбрана на РумънияНапример 61-ви зенитно-ракетен полк "Пелендава", който е на пряко разположение на щаба на 2-ра пехотна дивизия "Гетика", разполага с три батареи системи за противовъздушна отбрана на малка височина HAWK PIP IIIR, а 54-та противовъздушна -авиационен ракетен полк, който е в състояние на реорганизация "Трофеят на Траян" имаше два дивизиона на системата за противовъздушна отбрана със среден обсег S-75M3 Volkhov. Командването на 4-та пехотна дивизия "Джемина" е подчинено на 50-ти зенитно-ракетен полк "Андрей Мурешану" със смесен състав, който разполага с батареи от мобилни системи за противовъздушна отбрана със среден обсег Kub-M3 и системи за противовъздушна отбрана с малък обсег Оса -АКМ.

Към всяка от осемте механизирани, планинско-стрелкови и пехотни бригади е назначен зенитно-ракетно-артилерийски или артилерийски дивизион. Ракетно-артилерийските дивизиони на механизираните бригади са въоръжени с мобилни системи за ПВО с малък обсег на действие CA-95 и ЗСУ Gepard A2;003 и 57mm S-60.

Нивото на батальона използва ПЗРК CA-94, четворни 14,5 mm зенитни картечници MR-4, както и 12,7 mm картечници DȘKM и Browning M2HB.

Преносими системи за противовъздушна отбрана

През първата половина на 70-те години Румъния закупи сравнително малка партида съветски ПЗРК Стрела-2М (60 единици) и 360 ракети. След няколко години експлоатация и използване на тези оръжия по цели на полигона, румънските военни се убедиха, че въпреки някои ограничения съветските ПЗРК са доста ефективна система за противовъздушна отбрана, подходяща за използване от малки части. След това беше постигнато споразумение със СССР за получаване на лиценз за производство на комплекси Стрела-2М в Румъния. Със съветската техническа подкрепа в механичния завод Куджир, който беше основният производител на румънски малки оръжия, стартира производството на ПЗРК от първо поколение. До втората половина на 80-те години са доставени около 300 пускови установки и няколко хиляди ракети.

До средата на 80-те години на миналия век стана очевидно, че ПЗРК Стрела-2М не отговаря на съвременните изисквания по отношение на устойчивост на шум, обхват и обсег на височина. По това време Съветският съюз започна да прехвърля преносимите комплекси от новото поколение Игла-1Е на съюзниците от Варшавския договор, но те не бяха доставени на Румъния.

Вместо да придобият нови модерни ПЗРК в Румъния, те решиха самостоятелно да създадат свой собствен комплекс на базата на усвоения в производство Стрела-2М. През 1987 г. започва производството на ПЗРК CA-94, което продължава до 1995 г.


Както и в комплекса Strela-2M, румънският ПЗРК CA-94 използва ракета, оборудвана с неохлаждаема едноканална IR-GOS, която не позволява избор на топлинни капани и ограничава обхвата на изстрелване срещу цели с ниска топлинна видимост.


Единственото съществено нововъведение е въвеждането на системата „приятел или враг“ с антена, поставена на шлема на стрелеца-оператор.

През 1995 г. румънските компании Electromecanica Ploiesti и Aerostar Bacau представиха модернизирания преносим комплекс SA-94M. Според румънски данни дребномащабното производство (10-12 комплекса годишно) започва през 1996 г.

За да се увеличи вероятността за поразяване на целта, зенитната ракета SA-94M беше оборудвана с по-мощна бойна глава с предпазител за близост, който стреля, когато пропусне до 1 м. Въвеждането на нова двуканална търсачка направи възможно за подобряване на устойчивостта на шум, увеличаване на обхвата на улавяне и подобряване на способността за поразяване на цели на изключително ниска надморска височина. Ракетата използва микропроцесор, който оптимизира траекторията на зенитната ракета в зависимост от курса и скоростта на целта, а също така контролира вертикалния ъгъл при изстрелване. Въвеждането на нова формула за твърдо гориво леко увеличи скоростта на полета на ракетата и обхвата на стрелба.


Собственото тегло на комплекса SA-94M в бойно положение е 15 кг. Дължина - 1532 мм, диаметър на ракетата - 72 мм. Време за прехвърляне от походно в бойно положение - 10 s. Времето за реакция на термобатареята е 1,4 s. Въздушните цели се поразяват на разстояние 500–4600 м и в диапазон на надморска височина 20–2300 м. Максималната скорост на въздушна цел е 310 м/с. Максималната скорост на полета на ракетата е 450 m/s.

На оръжейната изложба Expomil-2005, проведена в Букурещ, беше преустроена противоракетната система Ghepard-R, чието въоръжение допълнително включваше четири ракети SA-94M.


Въпреки че колата показа добри резултати по време на стрелбища, само един екземпляр беше превъоръжен с ракети SA-94M.

Според справочни данни румънските части за противовъздушна отбрана на Сухопътните войски сега разполагат с малко повече от 200 пускови установки за ПЗРК SA-94 и SA-94M, което се счита за недостатъчно. Предвид факта, че тези комплекси, произхождащи от съветската Стрела-2М, са остарели, румънското правителство възнамерява да закупи 300 модерни ПЗРК.

Мобилни зенитно-ракетни системи с малък обсег

В края на 70-те години на миналия век Румъния придоби 120 пускови установки (бойни модули) на системата за противовъздушна отбрана с малък обсег Стрела-1М и 5000 ракети 9М31М. Пусковата установка е въртяща се бронирана кула с четири зенитно-ракетни транспортно-пускови контейнера. Предната стена е изработена от бронирано стъкло, поставено под ъгъл 60°. Зад стъклото е работното място на стрелеца-оператор, който обръща инсталацията към целта с мускулна сила. Търсенето на целта и насочването се извършват визуално. Благодарение на високата степен на баланс на люлеещата се част, стрелбата може да се извършва в движение.

Като част от комплекса Strela-1M имаше пасивен радиопеленгатор, който осигуряваше откриване на целта с включено бордово радио оборудване, нейното проследяване и влизане в зрителното поле на оптичния мерник.

За унищожаване на въздушни цели е използвана едностепенна ракета с твърдо гориво 9M31M с изстрелващо тегло 43 kg. Улавянето и насочването към целта се извършва от фотоконтрастен търсач, чийто принцип на действие се основава на избора на контрастна цел срещу небето. С относителната простота и евтиност на дизайна, такава глава за самонасочване може да функционира само през деня. Чувствителността на GOS позволява да се стреля само по визуално видими цели, разположени на фона на непрекъснати облаци или ясно небе, под ъгли между посоките към слънцето и към целта над 20 °. В същото време, за разлика от ПЗРК Strela-2M, използването на фотоконтрастна търсачка направи възможно унищожаването на цел с ниско топлинно излъчване на челен курс.

Поради ниските характеристики на GOS, вероятността ракета да удари целта беше по-ниска от тази на други съветски системи за противовъздушна отбрана, които бяха в експлоатация по същото време. В условията на парникови полигони, при стрелба по изтребител МиГ-17, летящ по курс на сблъсък със скорост 200 m / s, на височина 50 m, вероятността за попадение не надвишава 0,5. С увеличаване на надморската височина до 1 km и скорост до 300 m/s, вероятността от повреда беше 0,1–0,4.

Но по време на доставката в Румъния на бойните модули на системата за противовъздушна отбрана Стрела-1М в СССР вече се произвеждат масово много по-модерни мобилни комплекси Стрела-10, монтирани на верижното шаси МТ-ЛБ.

Въпреки факта, че комплексът Стрела-1М беше по-нисък по характеристики от Стрела-10, румънският диктатор Николае Чаушеску го избра. Това се дължи на факта, че бойният модул Strela-1M е много прост и в някои отношения дори примитивен, струва много по-малко и най-важното е, че може да се монтира на колесни бронирани машини TAVS-79, произведени в Румъния.

Румънската бронирана машина TAVS-79 външно приличаше на съветската BRDM-2, но беше разработена на базата на бронетранспортьора TAB-77. В Румъния системата за противовъздушна отбрана на базата на TAVS-79 получи обозначението SA-95. В началото на 80-те години на миналия век румънската индустрия усвои независимото производство на противовъздушни ракети 9M31M.

В края на 90-те години Electromecanica Ploiesti пусна модернизирания комплекс SA-95M с подобрени противовъздушни ракети A95M-RC.


ЗРК SA-95M

На бойната машина, както и преди, има четири готови за използване ракети. Още две ракети в TPK могат да бъдат монтирани отстрани. Масата на комплекса SA-95M в бойно положение е 9,2 т. Турбодизел с капацитет 150 литра. с. на магистралата осигурява скорост до 85 км / ч. Бронята предпазва от куршуми с калибър на пушка. Екипаж - 3 човека.

Ракетата A95M-RC с двустепенен двигател с твърдо гориво има подобрени характеристики в сравнение със ЗРК 9M31M. Начално тегло без ТПК - около 30 кг (70 кг в ТПК). Дължина - 1 844 мм. Диаметър - 120 мм. Насочването се извършва от охладен IR търсач. Бойната глава, в допълнение към контактния предпазител, е оборудвана с безконтактен предпазител, който осигурява задействане при пропуск до 2,5 м. Максималният обхват на изстрелване е 4200 м, а минималният е 800 м. Въздушните цели могат да бъдат поразени във височинен диапазон 50–3500 м. Максимална скорост на целта – до 310 м/с. За разлика от системите за ПВО Стрела-1М и SA-95, където
където обръщането на кулата със зенитни ракети се извършва ръчно от стрелеца-оператор, SA-95M има електрическо задвижване за насочване във вертикална и хоризонтална равнина.

В момента войските разполагат с до 40 системи за противовъздушна отбрана SA-95M. Тези комплекси са физически и морално остарели и трябва да бъдат заменени.

През 1985 г. СССР доставя 28 мобилни системи за ПВО с малък обсег на действие „Оса-АКМ“. Този комплекс е базиран на триосно шаси БАЗ-5937, способно да ускорява до 80 км/ч по магистрала. Максималната скорост на вода е 10 км/ч. Всички радарни елементи на системата за противовъздушна отбрана и ракетите са разположени на една машина. Радарът с всеобхватен обхват, работещ в сантиметров диапазон, осигурява откриване на цел от изтребител на разстояние до 40 км при височина на полета 5000 м. Целта е поразена на разстояние 1,5-10 км и височина 25 -5000 m е осигурена от зенитната ракета 9M33 с радиокомандно насочване с вероятност 0,5–0,85.


Изстрелване на зенитна ракета от румънската система за ПВО "Оса-АКМ"

Този комплекс, поради наличието на собствени радарни съоръжения, е в състояние да работи автономно по всяко време на денонощието. При стрелба по хеликоптери на височина под 25 метра комплексът използва специален метод за насочване на ракети с полуавтоматично проследяване на целите в ъглови координати с помощта на телевизионно-оптичен мерник.


Румънските военни високо оцениха Осите и се отнасяха внимателно към тях, което позволи да се запазят в експлоатация 16 комплекса от този тип. Но за разлика от подобните полски системи за противовъздушна отбрана, комплексите Osa-AKM претърпяха само реконструкция, без модернизация. Поради износване и липса на резервни части румънските системи за противовъздушна отбрана Osa-AKM предстои да бъдат отписани в близко бъдеще.

Зенитно-ракетни системи със среден обсег

През първата половина на 80-те години Румъния беше последната от страните от ATS, която получи 10 огневи батареи от системата за противовъздушна отбрана Kub-M3 и две контролни батареи с прикрепено радарно оборудване, което беше достатъчно за оборудване на два зенитно-ракетни полка.


Елементи на румънската система за противовъздушна отбрана "Kub-M3"

Огневата батарея включваше: самоходна единица за разузнаване и насочване (SURN), четири самоходни пускови установки (SPU), кабина за приемане на целите (KPTs) и транспортно-зареждащи машини на шасито на автомобил ZIL-131 с специален хидравличен лифт за презареждане на ракети.


Всяка самоходна пускова установка разполага с три противовъздушни ракети с твърдо гориво с маршови прямоточен двигател и полуактивна радарна система за насочване. За ускоряване на ракетата до крейсерска скорост на полета има първа степен на твърдо гориво. Системата за противовъздушна отбрана Куб-М3 е способна да поразява въздушни цели на разстояние 4–23 км, в диапазона на надморска височина 50–7000 м.

Самоходната инсталация за разузнаване и насочване, на която са разположени две радарни антени на две нива, осигурява независимо откриване, улавяне и осветяване на цел за насочване на зенитни ракети към нея. В случай на потискане на SNR чрез електронни смущения е възможно да се проследи целта в ъглови координати с помощта на телевизионен оптичен мерник, но точността на насочване е по-ниска, отколкото при радарно проследяване.

Справочни издания, специализирани в отбранителната тематика, твърдят, че Румъния разполага с осем огневи батареи на системата за противовъздушна отбрана Kub-M3. Въпреки това, като се има предвид фактът, че тези комплекси в 50-та зенитно-ракетна система "Андрей Мурешану" се експлоатират съвместно със системата за противовъздушна отбрана "Оса-АКМ", най-вероятно броят на способните пускови установки не надвишава 30 единици. Всички налични ракети 3М9М3 отдавна са надхвърлили гарантирания срок на експлоатация и не са безопасни при стрелба.

Както бе споменато по-горе, личният състав на 61-ви зенитно-ракетен комплекс "Пелендава" работи със системи за противовъздушна отбрана HAWK PIP IIIR на малка надморска височина, закупени от Холандия през 2004 г. Тук бяха описани повече подробности за румънската система за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана.

Въпреки че фамилията системи за противовъздушна отбрана HAWK не е много подходяща за използване във военната противовъздушна отбрана, това е принудително решение и се дължи на липсата на боеспособни мобилни системи за противовъздушна отбрана със среден обсег, подходящи за прикриване на важни обекти, както и като войски в местата за концентрация и на поход.

Перспективи за усъвършенстване на военната ПВО на румънската армия

Проблемът, изискващ незабавно решение, е необходимостта от замяна на остарелите ПЗРК SA-94M във войските, без които в съвременните условия е невъзможно да се защитят малки части от бомбардировки и щурмови удари. Въпреки че решението за избор на обещаващия ПЗРК VSHORAD (Very Short Range Air Defense) все още не е взето, американският FIM-92 Stinger и френският Mistral-3 се считат за най-вероятните претенденти за спечелване на състезанието.

Като част от програмата SHORAD (ПВО с малък обсег на действие), румънското министерство на отбраната търси заместител на остарелите системи за противовъздушна отбрана SA-95M, Osa-AKM и Kub-M3.

Три различни комплекса трябва да бъдат заменени с един. В същото време румънският военен отдел съзнателно е готов да пожертва мобилността на обещаваща система за противовъздушна отбрана и способността й да придружава директно войските на марша (като SA-95M и Osa-AKM) и да действа заедно с танкове (като Kub -M3). Смята се, че липсата на мобилност може да бъде заменена с по-голям обсег и подобрени системи за откриване на въздушни цели.

Сред разглежданите варианти са немската система за ПВО IRIS-T SL, френският комплекс VL MICA и израелският Spyder-SR. Наблюдателите обаче са склонни да вярват, че Румъния ще избере норвежко-американската система NASAMS-3, тъй като чрез стандартното оборудване Link 16 тя може да бъде свързана със системите за противовъздушна отбрана Patriot PAC-3 +, които в момента се доставят. Важен фактор е, че системата за противовъздушна отбрана NASAMS-3 използва противовъздушни ракети, създадени на базата на ракетите въздух-въздух AIM-120 AMRAAM-ER, които вече са налични в румънските ВВС. Представители на американската компания Raytheon казват, че това ще допринесе за стандартизацията на оръжията в различни родове войски и ще намали разходите за поддръжка.

Сравнително наскоро стана известно, че три от седемте поръчани системи за противовъздушна отбрана Patriot PAC-3+ ще бъдат предадени на командването на ПВО на Сухопътните войски. Американските системи за голям обсег трябва да компенсират извеждането от експлоатация на съветските системи за противовъздушна отбрана S-75M3 Volkhov и в бъдеще да заменят системите HAWK PIP IIIR, чийто жизнен цикъл е към завършване.

Автор:
Линник Сергей


източник

военное обозрение

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Зенитно-ракетни системи на противовъздушната отбрана на Румъния

ПРЕДИШНА СНИМКА 8/9 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка