"Байрактари" в Украйна и туристи от Русия:позицията на Турция във войната

Pan.bg 06 авг 2022 | 18:31 views (638) commentaries(0)
img
пан.бг
"Байрактари" и туристи от Русия: каква позиция зае Турция в настоящата война

Евгения Хабер, Юрий Панченко
Снимка: Anadolu Agency/Abaca/East News
Президентът Реджеп Тайип Ердоган по време на мирни преговори между делегациите на Украйна и Руската федерация. Истанбул, 29 март 2022 г.

Доколко Украйна може да разчита на помощта на Турция, наш стратегически партньор? Войната с Русия още повече актуализира този въпрос.

От една страна, е невъзможно да се надценява значението на безпилотните самолети Bayraktar за украинската армия. А затварянето на Босфора направи невъзможно укрепването на Черноморския флот на Руската федерация за атака на Украйна от морето.

Но в същото време Турция е единствената страна-членка на НАТО, която отказа да наложи санкции срещу Руската федерация. Освен това той се опитва да спечели пари, като затвори Европа за руски туристи.

И така, какво да очаква Украйна от Турция? И как тази позиция се отразява на позиционирането на Анкара на Запад?

Зададохме тези въпроси на Евгения Хабер, старши анализатор в Центъра за изследване на съвременна Турция към университета Карлтън.

Както винаги, пълната версия на нашия разговор можете да видите в YouTube канала на ЕвроПравда.

Как войната промени отношението на турците към Украйна?

Спомням си настроението в Турция след 2014 г., когато работех в посолството, и мога да го сравня с настроението през 2022 г.

Да започнем с положителното: Украйна определено стана повече в турското информационно пространство. А сега става въпрос за по-обективно отразяване на събитията в Украйна, включително чрез посещенията на турски журналисти у нас.

През 2014 г. ни попитаха: „Каква държава сте вие? Как можахте да се откажете от Крим без нито един изстрел, просто да се откажете от част от територията си?“.

Сега турците виждат победите на украинската армия, съпротивата на обществото. И тази стабилност и смелост на Украйна определят факта, че сега симпатиите явно са на наша страна.

Но тук често свършва положителното и започва изключително турският контекст, който често не е свързан с Украйна, но косвено влияе на възприятието.

Първо, говорим за антизападни настроения, които са много силни в Турция.

Повече от 80% от населението подкрепя Украйна в тази война. Но в същото време 48% от турците смятат, че или НАТО, или САЩ са виновни за тази война.

И само около 30% смятат Русия за виновна.

Също така има изместване на фокуса от факта, че това е агресията на Руската федерация - и че това са уж лошите САЩ, заинтересовани да отслабят Русия и Турция чрез дестабилизиране на региона

Друг разрушителен разказ е, че Турция трябва да бъде неутрален посредник в тези преговори. Следователно, за да може да покани президентите и на Украйна, и на Руската федерация, Анкара уж трябва да поддържа отношения и с двете страни.

Много често, за съжаление, подобна логика се използва, за да се оправдае продължаването на обичайния бизнес в отношенията с руснаците.


Как Турция помага на Украйна?

Да започнем с основния - "Байрактара". Политическото решение за продажбата им на Украйна е взето още преди началото на войната.

Пак казвам, това не е помощ от турската държава, това е търговски договор за частната фирма, която произвежда тези дронове. Но разбира се, в случая с такива оръжия решението винаги е политическо.

Продължават ли продажбите на дронове сега? Очевидно е, че тези контакти и този диалог продължават. Но разбира се, никой няма да коментира такива неща в условията на война.

Втората точка се отнася до затварянето на черноморските проливи (Босфора и Дарданелите). Този пример е много показателен.

Разбира се, затварянето на тези проливи за руски военни кораби е плюс за Украйна.

Но и тук трябва да се направят няколко уговорки. Официално, според члена на Конвенцията от Монтрьо, според който тези проливи се припокриват, те се припокриват само за военни кораби на Руската федерация, които не са базирани в Черно море.

Друг важен момент е, че де факто проливите са затворени и за кораби на НАТО от нечерноморски страни.

Това показва, че Турция, разбира се, подкрепя Украйна, но въпреки всичко има постоянен страх от милитаризация на Черноморския регион, включително от страните от НАТО.

"Сирийски експрес"

В същото време Турция заяви, че Русия не може не само да влезе в Черно море, но и да изтегли оттам корабите на Черноморския флот.

Това решение е свързано с т. нар. "Сирийски експрес" - логистична подкрепа от окупирания Крим до Тартус и други сирийски пристанища. За Турция сирийското направление е ключово, затова, блокирайки каналите за руските кораби и по този начин помагайки на Украйна, Турция се застрахова и от по-нататъшна ескалация в Сирия.

Между другото, подобни причини важат и за неотдавнашното решение за затваряне на въздушното пространство за руски самолети, летящи към Сирия.

Тази стъпка усложнява прехвърлянето на военни части или допълнителни въоръжения на Руската федерация от Сирия.

Но, от друга страна, нека обърнем внимание кога са взети тези решения.

Те не бяха приети на етап, когато ние активно обсъждахме възможността за доставка на сирийски бойци в Украйна и такава заплаха наистина съществуваше. Тогава въздушното пространство остана отворено.

Сега обаче, когато Турция провежда операция за неутрализиране на кюрдските бойци в Северен Ирак, тя затваря въздушното пространство за Руската федерация, за да блокира възможността за ескалация в други посоки.

Сътрудничеството на Турция с Руската федерация и туристите

Войната не засегна икономическото сътрудничество.

Освен това руски фирми и компании, които искат да напуснат Русия, но не могат да си позволят да работят в съседните страни, идват в Турция и се чувстват доста комфортно тук.

Според различни източници от началото на войната повече от хиляда фирми с руски капитал или руски собственици са се преместили в Турция.

Същото важи и за откритото пространство и руските туристи. Имаше дори изявления за създаването на специален фонд от държавни гаранции за тези компании, които планират да работят изключително с руски туристи.

Има желания и планове за създаване на отделни авиокомпании, които да работят само с туристи от Русия.

Проблемът е, че Русия доставя почти най-много туристи в Турция всяка година. Затова едва ли ще видим турските плажове свободни от руски туристи.

Напротив, струва ми се, че Турция ще се възползва от затварянето на Европа за руски туристи, за да се възползва от това.

Украински емигранти в Турция

В момента максималният престой в Турция е ограничен до 90 дни.

Имаше обаче неофициални изявления от турска страна, че този срок може да бъде удължен без санкции. В същото време не видях никакъв документ, който да потвърди това.

Може би ще е така.

Но сега няма нови законодателни актове, които да позволяват по-дълъг престой в Турция на украинците.

Друг начин е да получите разрешение за временно пребиваване. Тук, ако се вярва на турските власти, е създаден специален режим за Украйна.

И тук обаче всичко не е просто. За да получите този статут, трябва да предоставите билет, който доказва, че сте пристигнали в страната след началото на войната и нотариално заверено копие от договора за наем със собственика на апартамента. Разбира се, това не е подходящо за всички - мнозина живеят с приятели или наемат жилище неофициално.

В същото време трябва да се отбележи, че Турция активно участва в подпомагането на украинските сираци, помагайки за презаселването на онези деца, които са останали без родители.

Същото може да се каже и за хуманитарната помощ, която се изпраща в Украйна с камиони.

Но в по-голямата си част подобни хуманитарни инициативи са много умерени - за да не дразнят Руската федерация.

"Златен билет" за Турция

Войната в Украйна може да се превърне в "златен билет" за връщане на Турция в семейството на НАТО.

От самото начало много експерти обърнаха внимание на това колко положително се възприема на Запад турската помощ за Украйна и нейните мироопазващи усилия.

Имаше много сигнали, че Турция окончателно се е отдалечила от сътрудничеството с Русия и действа на обща позиция с други страни от Алианса.

Този „златен билет“ обаче може да бъде изгубен по всяко време.

Факт е, че други страни от НАТО увеличават подкрепата си за Украйна всеки ден.

А помощта на Турция, която започна с продажбата на "Байрактарс", не напредва.

Вместо това виждам много повече разговори, че Турция е единствената страна в света, която може да си позволи да общува с Путин и следователно трябва да продължи да се ангажира с Русия.

И това не толкова помага, колкото откровено вреди на Турция.

В крайна сметка би трябвало да е важно Турция да остане на правилната страна на историята и да бъде част от цивилизования свят.Говори Юрий Панченко,

видео от Володимир Олийник,

"Европейска истина"

източник

Українська правда


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка