Истанбул като "Минск": какво ще получи Русия от Запада в "зърненото споразумение" и извън него

Pan.bg 06 авг 2022 | 18:16 views (596) commentaries(0)
img
пан.бгИстанбул като "Минск": какво ще получи Русия от Запада в "зърненото споразумение" и извън него
Сергей Сидоренко, Европейска истина

Associated Press/Eastern News

Петък, 22 юли, беше истински празничен ден за президента на Турция и особено за генералния секретар на ООН. И двете са доказали своята ефективност като посредници към света. И шефът на секретариата на ООН придоби допълнителен авторитет в организацията благодарение на това - защото значително намали главоболието за това.

Задачата наистина беше трудна - да се споразумеят за безопасното снабдяване на световния пазар с украинско зърно в условията, когато руско-украинската война продължава, включително и по море.

Документът, подписан в Истанбул в резултат на преговорите, не е "предателство" за нито една от страните, включително Киев. Украйна успя да парира всички ключови заплахи, които присъстваха по време на преговорите. Въпреки това, всички въпроси относно механизма за транспортиране на зърно все още не са решени: не е ясно дали ще може да функционира напълно, дали международните морски превозвачи ще повярват в него и най-важното колко дълго ще продължи.

Трябва също така да се признае, че споразумението беше по-голяма победа за Руската федерация. В тези преговори нашата държава не можа да използва своя уникален „зърнен коз“ за решаване на нито един от външните проблеми, докато Русия успя да го направи – тя използва зърното като основа за подкопаване на западните санкции, поставяйки го като условие за подписа си под Документът.

В същото време (това е важно!) реалното въздействие на споразумението върху санкциите се оказа ограничено. Но той позволи на Русия да започне дългосрочна кампания за дезинформация, за да избели имиджа си в света, която Турция и ООН не успяха или не пожелаха да спрат.

Тази кампания вече е успешна. Дори в Украйна много хора повярваха на руската IPSO, че споразумението, според тях, премахва забраната за доставка на зърно и торове от Русия (това не е вярно!). И в Африка или Азия Руската федерация ще се позиционира като държава-спасител, а Западът - като зло, заради което светът беше почти погълнат от глобален глад.

Какво всъщност е подписано в Истанбул и какви международни последствия ще има това, както и колко истина има в слуховете за отмяна на санкциите от Русия – вижте във видеото на „Европейска правда“.

За тези, които искат да разберат техническите подробности, сме подготвили и текстова статия.

Документ, но не и договор

Церемонията по подписването, която се проведе в Истанбул в двореца Долмабахче, премина на два етапа. Първо, документите бяха подписани от руския министър на отбраната Сергей Шойгу и неговия турски колега Хулуси Акар. След това друг пакет документи беше подписан от украинския министър на инфраструктурата Александър Курбаков със същия Хулуси Акар.

Няма хартия, върху която да стоят подписите на Украйна и Русия едновременно и официален Киев смята това за своя победа (повече за това по-късно). В същото време и в двата екземпляра на документа пише, че това е "тристранна инициатива на Турция, Русия и Украйна" (само в този, а не по азбучен ред), въпреки че в руския документ няма украински подпис и обратно.

Може да се спори дали документ с такъв странен модел на подпис е правно валиден за страните, но няма смисъл, тъй като отговорът вече е известен:

не, тези хартийки нямат никаква правна сила.

Подписаният в Истанбул документ не е никакво споразумение от гледна точка на международното право и неговите автори са били наясно с това, затова в оригиналния си (английски) текст той не е споменат с името „Споразумение“, договор“ и др. В теста на документа се използва само наименованието „Инициатива по съгласие на страните“.

Това също означава, че той няма да бъде ратифициран в нито един от парламентите. Това ви позволява да приведете договореностите в сила веднага, без да чакате приключването на каквито и да било процедури. Но това също означава, че документът не е правно обвързващ за страните (например няма да е възможно да се съди Съда на ООН или друг международен съд в случай на нарушаване на „съглашението за зърно“).

Това е типична политическа подредба.

Най-близкият аналог за Украйна са така наречените „Мински споразумения“, които не са били споразумения и Русия, след като ги е подписала, никога не е имала сериозни намерения да ги изпълнява. Въпреки че, нека бъдем честни, никакъв правен статут никога не е бил пречка за Русия, ако иска да наруши това или онова споразумение.

Но тъй като „зърненото споразумение“ е много важно за Запада, има голяма вероятност в близко бъдеще те да се опитат да го „легализират“, да добавят вид на юридическа сила. Например заради решението на Съвета за сигурност на ООН – точно както направиха едно време с Минските споразумения.

И колкото и сегашното правителство да избягва паралелите между тези документи – те са много очевидни, просто ролята на ОССЕ е поета от ООН.


Между другото, фактът, че Украйна и Руската федерация подписаха различни документи по искане на Киев, също е опит да се избегне аналогията с "Минск" и възможните политически рискове, ако споразумението не проработи (а почти сигурно няма да работи). работа изцяло). Заслужава да се отбележи отделно: фактът, че Украйна и Русия скъсаха дипломатическите отношения, по никакъв начин не им попречи да подпишат съвместен документ. Тази възможност е пряко предвидена в чл. 74 от Виенската конвенция за международните договори. Следователно причината за подписването на отделни документи е единствено политическият протест на Киев.

Междувременно Русия вече използва това "отделно" подписване в своето IPSO, насочено срещу нас и срещу Запада. Повече за това по-нататък в текста.

Защо това не е "предателство" за Украйна?

На първо място, за параметрите на споразумението и защо то категорично не може да се счита за "предателство" за Украйна.

Изхождаме от английския текст на украинското копие на споразумението, което е оригиналът (публикуван е с подписи). Руският екземпляр е "абсолютно огледален, идентичен", казаха за ЕвроПравда от Министерството на инфраструктурата.

Ще ви напомним накратко за параметрите на документа. Споразумението се отнася до износа от Украйна по море на три вида продукти: това са зърнени култури, продукти от тях и минерални торове (но съобщенията на ООН отделно подчертават, че е включено и слънчогледово масло, което представлява значителен дял от украинското земеделие износ). Споразумението обхваща транспортиране от три пристанища, разположени в Одеска област, на разстояние от зоната на активни военни действия - в Черноморск, Одеса и Южни. Всички кораби, които се отправят към и от Украйна, ще следват един договорен коридор от Истанбул до тези украински пристанища.

В едно или няколко пристанища на Турция ще бъдат създадени пропускателни пунктове за търговските кораби, отиващи в Украйна, където ще бъдат инспектирани от съвместни групи, в които ще участват представители на Украйна, Руската федерация и Турция. Руснаците ще следят дали тези кораби например носят оръжие за Украйна. Украинците ще проверят дали тези кораби са прикрита „спирка“ за руските военни.

Основната победа за Украйна обаче е това, което не е записано в "зърненото споразумение".

Русия не успя да прокара в текста на документа нито една от инициативите, които да й създадат предимства на фронта или да добавят военна тежест в морето.

(1) Ключовият момент: „зърненото споразумение“ не ограничава контраатаката на Украйна срещу Херсон и извън него. Няма клаузи за "прекратяване на огъня" или замразяване, което Руската федерация искаше, или въздържане от военни действия на място. В допълнение, териториалното разстояние от трите пристанища, посочени в споразумението (особено Одеса и Черноморск), изключва опасността от случайни попадения на вражеската артилерия или РСЗО по време на контранастъпление, за което Въоръжените сили сега активно се подготвят.

(2) Не се предвижда присъствие на руски военни нито в украинските пристанища, нито в териториалните води, нито в коридора за преминаване на търговски кораби

(3) В същото време няма ограничения върху правото на Украйна да води бойни действия в морето - например, в случай че руски военен кораб реши да се насочи към гражданския коридор

Всъщност документът не съдържа никакъв военен ангажимент, който да се отнася за Украйна, затова е подписан от министъра на инфраструктурата от украинска страна. Но по отношение на Русия са предвидени задължения по отношение на военната дейност - затова Шойгу подписа документа от тяхно име.

По-специално, Руската федерация гарантира, че:

(1) няма да обстрелва или атакува пристанищни съоръжения, участващи в изпълнението на споразумението;

(2) няма да атакува цивилни кораби, пътуващи по договорения коридор към Украйна или в пристанището;

(3) ще държи своите кораби, самолети и т.н. далеч от коридорите (разстоянието трябва да бъде определено, но пресичането на курсовете на военните кораби на Руската федерация и търговските кораби, които отиват в Украйна, е забранено, това ни дава гаранции, че граждански кораби няма да се появят в средата на морския десант на Руската федерация).

Разбира се, да се говори за "гаранции от Русия", особено за правно обвързващи такива, може да се говори само със сарказъм, особено след като руснаците обстрелваха пристанището на Одеса по-малко от ден след подписването. Но светът ще окаже натиск върху Москва да се върне в рамките на този договор – така се изграждат международните отношения.

С това обаче свършват положителните новини за Украйна.

Защо споразумението не е "победа" за Украйна?

Деблокирането на порт, разбира се, не е необходимо само по себе си.

Западът и ООН поискаха това споразумение, за да избегнат глада и социалните катаклизми в бедните, предимно африкански държави, а за Киев това е търговско споразумение, което ще деблокира нашия износ и ще позволи да получим милиарди евро приходи от износ.

Но надеждата, че тези средства ще отидат в значителни количества, е много малка.

„Зърнената сделка“ няма да се реализира според очакванията.

Русия вече започна да го събаря - вече го видяхме по време на съботния обстрел на пристанището в Одеса.

И проблемът не е конкретно в този обстрел, а в това, че Руската федерация даде сигнал на всички транспортни оператори в света, че Украйна остава опасна, въпреки подписването на споразумението. При тези условия търговците на зърно няма да извършват чартърни полети до Украйна.


Официален Киев обаче не губи надежда, че инициативата ще успее да проработи.

Друг проблем е, че не създава симетрична ситуация в Черно море за украинските и руските компании. Дори и сега не е симетрично: украинските пристанища са блокирани поради окупацията на акваторията, докато руските пристанища функционират без проблеми. Прилагането на житното споразумение, дори и искрено, смекчава тази асиметрия, но не я премахва.

Споразумението се отнася само за износ на зърно и износ на торове от Украйна. Металурзите, чийто износ също е блокиран, нямат никакви предимства от това. Няма и възможност за възстановяване на морския внос в Украйна.

Освен това споразумението не решава нито един от свързаните проблеми едновременно.

Например, Украйна би искала да види паралелно с проверките на зърновозите от нашите пристанища корабите, които тръгват от пристанищата на Руската федерация - за да се потвърди, че те не транспортират откраднато в Украйна зърно за износ. Но нека си кажем истината: вписването му в споразумението, което Русия трябваше да подпише, е нереалистично. И тя беше в печеливша позиция и не загуби нищо, като не подписа - руските пристанища работят и без това.

Въпреки това, докато Украйна не беше в състояние да вземе никакви решения за себе си извън износа на зърно, Русия успя да го направи.

Поради това тя започна специална информационна операция, която беше охотно подкрепена от ООН.

Ще бъдат ли премахнати санкциите от Русия?

Гореспоменатото „договор“ е подписано от Украйна и Русия в идентичен вариант. Но след края на публичната церемония по подписването се състоя друга - без Украйна.

На него руският вицепремиер Белоусов и генералният секретар на ООН Гутериш подписаха документ, озаглавен „Меморандум за разбирателство между Руската федерация и секретариата на ООН за насърчаване на промотирането на руски хранителни продукти и торове на световните пазари“.

Това на пръв поглед е много странен документ.

Руското правителство го описа така, сякаш генералният секретар на ООН се е ангажирал да работи за премахването на западните санкции за руския износ на зърно и за руските минерални торове, а също така обеща да търси режим без санкции за тези стоки в САЩ и страните от ЕС за следващите 3 години

Това обаче означава, че:

(1) Генералният секретар на ООН обеща да направи нещо, върху което няма влияние;

(2) Генералният секретар на ООН обеща да реши проблем за Русия, който просто не съществува!

Не е известно със сигурност дали това описание е вярно, един от източниците, който го е видял в процеса на разработка, казва, че е имало много по-скромни, но и абсолютно нелепи разпоредби. Но този документ беше необходим на Русия не за изпълнение, а за информационна атака срещу Запада.

И генералният секретар на ООН с готовност помогна за това.

Идеята на руснаците беше да лансират в информационното пространство тезата, че сега ЕС и САЩ трябва да знаят какви са санкциите върху руското зърно и торове и това ще помогне за разрешаването на хранителната криза. Тоест, казват те, санкциите на Запада (а не агресията на Руската федерация) заплашиха света с глад. Подписването на секретния меморандум (който все още не е публикуван и едва ли ще бъде направен) трябваше да добави увереност, че санкциите наистина се премахват от Русия "в замяна на сделка за зърно".

Тази идея проработи просто блестящо.

Например украинските социални мрежи и някои медии активно подкрепиха тази руска теза и през последния ден обсъждат какви санкции е отменил (или предстои да отмени) Западът.

Въпреки че основните потребители на наратива за „премахването на руските санкции“ вероятно не са украинците. Следващата седмица Сергей Лавров тръгва на обиколка в африканските страни, където това послание трябва да бъде широко популяризирано, защото за всички зърнената криза е въпрос на оцеляване.

Но истината е, че санкции от ЕС срещу руското зърно и торове няма!

Това е руски IPSO от началото до края, който се оказа много успешен - и Русия има желание да го развива.

Напротив, още през март, когато стана ясно, че украинският износ е блокиран за дълго време поради окупацията на Черно море и светът е изправен пред продоволствена криза - самата Русия забрани износа на зърно за някои страни, докато износът за други страни беше ограничен от квоти.

Що се отнася до торовете, Руската федерация нямаше собствени забрани за износ, но има квоти.

Въпреки това нито ЕС, нито САЩ, нито другите страни от Г-7, които координират политиката на санкции помежду си, не въведоха никакви ограничения за тези видове продукти и многократно ги включиха в списъка с изключения, за да облекчат световната криза поне за сметка на руските доставки - те обаче паднаха . Просто защото работата с Русия ставаше все по-токсична.

Ето един много показателен материал от бизнес агенция Bloomberg, която през юни каза, че поради това правителството на САЩ дори неофициално се обърна към търговците, като ги помоли да активизират закупуването на торове в Руската федерация и обеща, че няма санкции за това и няма да го има.

Русия обаче продължи да прокарва своята версия за съществуването на западни забрани и че именно санкциите на ЕС и САЩ провокират глада в Африка.

Поради това служители на ЕС направиха почти дузина официални изявления, опровергаващи тези слухове през последните месеци. Миналата седмица САЩ излязоха с отделно публично изявление, поясняващо, че не са забранили търговията с торове с Русия. И Европейският съюз реши да напусне
да се отиде на козметично облекчаване на санкциите, за да се премахнат съмненията за това. Както обясниха тогава в Брюксел, те "искат да стане абсолютно ясно, че в санкциите няма нищо, което да забавя транспортирането на зърно от Русия или Украйна".

Но, както виждаме, руската дезинформация се оказа по-силна. Западът не знае как да му се противопостави ефективно: съобщението на САЩ, например, само помогна на Руската федерация да популяризира фалшификат, а генералният секретар на ООН доброволно изигра роля в специалната информационна операция.

И така, какви промени в режима на санкции?

За да се сложи край, трябва да се обясни какво се случва със санкциите.

Въпреки факта, че ЕС не въведе и не отменя никакви „хранителни санкции срещу Руската федерация“, изнудването на Москва и опитът да се обвини Запада за всички грехове се оказаха успешни и позволиха на Русия да постигне облекчаване на съпътстващите санкции. ЕС се съгласи с това, защото се надяваше да избегне обвиненията за разпалване на хранителната криза - но, както виждаме, не проработи.

И така, Русия изтръгна от ЕС изключения за санкционирани лица и организации в случай, че извършват плащания за хранителни контакти, или договори за доставка на торове, или няколко други вида договори, за които Европа е решила да си затвори очите санкции.

По-специално, европейските компании имат право да извършват плащания по сметките на руски държавни предприятия или такива, в които държавата контролира 50% от акциите, ако става въпрос за договори за внос или транспорт от Русия на „фармацевтични, медицински, селскостопански , хранителни продукти, включително зърно и торове."

И второто изключение от транзакциите е разрешението за европейците да плащат по договори към сметките на онези руски банки, които са под пълни санкции (включително прекъсване на връзката със SWIFT), в случай че банкова проверка докаже, че „средствата са насочени към покупката, внос или внос на селскостопански и хранителни продукти, включително пшеница и торове“. Тоест онези земеделски производители от Руската федерация, които имат открити сметки в Банката на Русия, ВТБ, Сбербанк и др., Могат да продават продукцията си, без да сменят банката.

Освен това ЕС въведе редица изключения, които не са свързани със зърното - например разреши отписването на замразени средства, ако отидат за плащане в рамките на съдебно производство, или средства за лечение. Определено не е част от зърнените аранжировки.

Спорно е дали тези решения на ЕС са правилни (всякакви изключения подкопават санкционния режим). Но съгласете се, те определено не са катастрофални.Сергей Сидоренко, редактор на "Европейска истина"

авторът изказва своята благодарност на Мария Золкиния, анализатор на фондация „Демократични инициативи на Илко Кучерив“, за нейната помощ при структурирането на последствията от споразуменията между Запада и Руската федерация

източник

Українська правдаloading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка