Warning: getimagesize(https://www.mod.bg/bg/fn/uploads/SKS-1.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Съвместното командване на силите отбеляза своя празник

Pan.bg 02 юли 2022 | 09:23 views (452) commentaries(0)
img пан.бгСъвместното командване на силите отбеляза своя празник

„Създаването на Съвместното командване на силите (СКС) безспорно е един от възловите етапи в развитието на Въоръжените сили и в Българската армия. Днес ние, воините от Съвместното командване на силите, сме преки наследници на военнослужещите от Съвместното оперативно командване - структура, която те създадоха, за да отговори на тогавашните реалности по отношение на командването, управлението и административния контрол на военните формирования, участващи в мисии и операции извън територията на страната.“ Това каза командирът на СКС генерал-майор Валери Цолов на тържеството по повод 11-ата годишнина от създаването на командването. Той открои заслугите на командирите, заместник-командирите и началниците на отдели, отдали сили и енергия за развитието на Съвместното оперативно командване и Съвместното командване на силите.

В обръщението си към личния състав на СКС генерал-майор Валери Цолов изказа своята искрена благодарност за достойната служба, професионализма, чувството за дълг и отговорност, които военнослужещите и цивилните служители от СКС и подчинените военни формирования проявяват при изпълнението на сложните и динамични задачи.

„Проведеният Стратегически преглед на отбраната и Планът за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2026 г. поставиха нови изисквания в дейността на Съвместното командване на силите. Фокусът на нашата дейност беше насочен основно към развитието на способности за планиране и провеждане на съвместни операции и осъществяване на координация и взаимодействие, както и към организирането и ръководството на съвместната подготовка, разузнаването и комуникационно-информационната поддръжка на операциите“, посочи командирът на СКС.

През 2022 г. СКС за първи път планира и проведе реални действия с формирования от състава на Българската армия под формата на съвместно учение. Основен фокус пред командването са и мисиите в Босна и Херцеговина и Косово, където българските военнослужещи се представят достойно и професионално изпълняват своите задачи. В контекста на системата за колективна отбрана се задълбочиха връзките на командването с щабове от различните нива в командната структура на НАТО в процеса на планиране на колективните дейности по гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната ни.

В поздравителния си адрес, президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев изрази своето уважение към ръководството и личния състав на СКС за посветеността, професионализма и високото чувство на отговорност за усъвършенстване на съвместната подготовка на войските и щабовете и за изпълване със съдържание на разбирането за съвместни бойни действия и операции.

От името на министъра на отбраната Драгомир Заков, заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев връчи награди на военнослужещи от подчинените на СКС формирования и отправи своите благодарности към целия личен състав за усиления труд и професионализъм за утвърждаване на командването в изключително важни области като планиране, координиране и ръководство на съвместни операции по трите мисии на Въоръжените сили.

Личният състав на Съвместното командване на силите беше поздравен и от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. В своето обръщение той благодари за постигнатите през годината резултати, за приноса към сигурността на страната в национален и съюзен формат и изрази увереност, че всички ще продължат все така със силно чувство за дълг и професионализъм да изпълняват целия спектър от отговорни задачи на СКС. От името на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов той връчи награди на военнослужещи и цивилни служители от командването за постигнати високи резултати в служебната дейност и по повод празника.

Празникът на СКС уважиха много официални гости, сред които съветникът по военна сигурност на президента на Република България генерал-лейтенант Любчо Тодоров, заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов, командирите на Сухопътните войски, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Михаил Попов, контраадмирал Кирил Михайлов и генерал-майор Явор Матеев, заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев, началникът на Военна академия „Г.С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, аташета по отбрана, акредитирани в страната, бивши командващи и заместник-командващи на СКС, председатели на военно-патриотични организации.


източник

сайт МО
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка