El País: НАТО на срещата на върха ще вземе решение за най-голямото военно разгръщане след Студената война

Pan.bg 26 юни 2022 | 22:15 views (1345) commentaries(0)
img
pan.bg

По данни на вестник El País в Мадрид, на 28-30 юни те могат не само да направят корекции в доктрината за "отбрана и възпиране", но и да променят ролята на Русия в стратегическата концепция на НАТО.

По време на срещата на върха на НАТО на 28-30 юни в Мадрид може да бъде взето решение за най-голямото военно разполагане на сили след Студената война, пише испанският вестник El País в неделя, 26 юни.

По данни на изданието, 30-те държави-членки на Северноатлантическия алианс ще проведат среща в състояние на максимална военна готовност на фона на пълномащабно нахлуване на РФ в Украйна и ще използват срещата на върха за преорганизиране на силите в случай на потенциална ескалация на конфликта, преглед на стратегията за бъдещето и засилване на националните инвестиции в отбраната и съвместното финансиране на алианса.

Както бе отбелязано в щаб-квартирата в Брюксел в Брюксел, предварителните разговори за степента на военното преструктуриране бяха продължени на 25 юни, като съюзниците от източния фланг на НАТО настояха за рязко увеличаване на военното присъствие на тяхна територия.

Внасяне на корекции в доктрината за "отбрана и сдържане".

Източници на El País съобщиха, че се очакват корекции в доктрината за "отбрана и сдържане" ("Defense and deterrence posture"), по отношение на набора въоръжения и войски за реагиране на възможни заплахи за сигурността в евроатлантическата зона.

Събеседниците на изданието отбелязват, че „някои държави искат да преминат от сегашното присъствие в източната част на алианса под формата на бойни групи към формирането на бригади“.

Ако при сегашния модел говорим за около 1000 - 1600 войници във всяка група, то в бъдеще тази цифра може да се удвои. Новите единици означават и по-голяма автономност на действие и доставка на по-модерни оръжия.

Дебати между САЩ, Германия и източноевропейския фланг на НАТО

В същото време редица съюзници в алианса, които са най-близо географски до Руската федерация, искат да увеличат присъствието до ниво на дивизии до 15 000 войници.

По мнение на анализатор от брюкселския център „ Friends of Europe“ и бившия заместник-помощник генерален секретар на НАТО Джейми Ший, основният дебат на срещата на върха ще бъде между източноевропейските съюзници, които биха искали да имат военни бригади постоянно базирани на тяхна територия, и други страни, като САЩ или Германия, които предпочитат настоящата стратегия за ротация на силите и укрепването им в случай на криза или конфликт.

"Мадридска концепция"

В същото време се очаква на срещата на върха да бъде актуализирана стратегическата концепция (СК) на НАТО. Новият документ вече получи неофициално име – „Мадридска концепция“.

Ако в настоящата стратегия се казва, че „Русия не представлява заплаха“ и сътрудничеството на НАТО с Москва се счита за „стратегически важно“, то в актуализираната версия Руската федерация ще бъде класифицирана, като пряка и непосредствена заплаха, твърдят източници на вестника.

Промените са свързани с безпокойството на съюзниците заради възможността за атака срещу тях от страна на Русия под ръководството на Владимир Путин, а подобен удар заплашва да провокира глобална въоръжена ескалация между ядрените сили, заявиха в Брюксел.

Столтенберг: Войната на Русия с Украйна "може да се проточи с години"

По-рано, на 18 юни, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди в интервю за Bild am Sonntag, че войната на Русия с Украйна „може да се проточи с години“. Той добави, че ако по-рано Русия в алианса се възприемаше като "партньор", сега тя се превърна в "заплаха за нашата сигурност, мир и стабилност" и това ще бъде отразено и във стратегическата концепция.

Стратегическата концепция на НАТО е колективна оценка на новите предизвикателства пред сигурността, стоящи пред алианса, и изложените политически и военни задачи, които НАТО ще изпълнява, за да се противопостави на тези заплахи. Концепцията е резултат от вътрешни консултации между съюзници, взаимодействие с партньори, други международни организации, експертни общности, гражданското общество и частния сектор.

Източник: dw.com Снимка: static.dw.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка