Сърбия получи отговор от НАТО на иск за бомбардировките - Алиансът обяви съдебен имунитет

Pan.bg 25 май 2022 | 17:29 views (4737) commentaries(0)
img
pan.bg

Сръбският адвокат Срджан Алексич каза, че НАТО е обявил съдебен имунитет срещу съдебни действия в отговор на твърдения на жертви на бомбардировките над Сърбия. Това съобщава РИА Новости.

Сърбия, като част от Югославия, беше бомбардирана от 24 март до 10 юни 1999 г. - по време на операция "Съюзна сила", която НАТО започна в отговор на войната в Косово.

По данни на сръбските власти повече от 1700 цивилни, включително почти 400 деца, са станали жертви на бомбардировките. Около 10 хиляди души бяха ранени, хиляди хора загубиха домовете си.

Във Висшия съд в Белград са постъпили две нови дела срещу НАТО на 20 януари от хора, пострадали при бомбардировки с боеприпаси с обеднен уран.

Според Алексич, в изявлението си пред съда Службата за връзка на НАТО в Сърбия е посочила, че има "пълен имунитет под юрисдикцията на Сърбия".

НАТО се позова на споразумението със Съюзната държава Сърбия и Черна гора „За транзитно участие и подкрепа на мироопазващи операции“ от 2005 г. и документа от 2006 г., по който е създадена службата.

„Но нито едно от тези споразумения не дава имунитет на НАТО като организация и прилагането на имунитета не може да има обратна сила. Следователно, НАТО не може да получи имунитет по споразумението от 2005 г. за военни престъпления срещу цивилното население и за незаконна агресия”, подчерта адвокатът.

Първата среща по претенциите срещу НАТО трябва да се проведе в Сърбия през есента на 2022 г.

Източник: news.rambler.ru Снимка: Ints Kalnins/Reuters

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка