Bloomberg: ЕС има план за закупуване на руски газ, без да нарушава санкциите

Pan.bg 16 май 2022 | 00:08 views (724) commentaries(0)
img
пан.бг
Bloomberg: ЕС разработи план за закупуване на руски газ, без да нарушава санкциите


Според новите насоки компаниите могат да откриват сметки в Газпромбанк, като същевременно трябва да извършват плащания в долари или евро и да декларират, че считат задълженията си по договора за изпълнени.

© AP Photo/Сергей Чузавков

Прочетете ТАСС на
Европейският съюз разработи решение как да внася руски газ, без да нарушава европейските санкции и да изпълнява искането на Русия да плаща за въглеводороди в рубли. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници.

Според него на закрито заседание в петък Европейската комисия (ЕК) информира страните-членки на ЕС, че новите насоки ще изяснят, че компаниите могат да откриват сметки в Газпромбанк, като същевременно трябва да извършват плащания в долари или евро и да декларират, че за това те считат задълженията си по договора за изпълнени. Ако тези условия са изпълнени, регулаторът няма да разглежда действията на компаниите като нарушение на санкциите.

На срещата възникнаха редица разногласия по този въпрос. Докато Германия, Унгария, Франция и Италия подкрепиха предложения план, но Полша все още имаше въпроси относно правната страна на новото решение, нейните представители предложиха да се проведе среща на ниво посланици на ЕС. Някои страни също бяха недоволни, че новите насоки не показват ясно дали европейските компании могат да откриват сметки в рубли в Газпромбанк. Според агенцията този аспект е един от ключовите, тъй като създаването на сметка в рубли преди се е считало за нарушение на санкциите, въпреки че това не е записано на хартия.

По-рано тази седмица Bloomberg съобщи, че около 20 европейски компании вече са открили сметки в Газпромбанк, за да плащат за доставките на руски газ, а други 14 са поискали списък с документи, необходими за откриване на такива сметки.

На 31 март руският президент Владимир Путин подписа указ, който от 1 април определя нов ред за заплащане на доставките на руски газ от купувачи от неприятелски страни. Такива държави трябва да прехвърлят средства в чуждестранна валута към Газпромбанк, която ще купува рубли на борси и ще ги превежда по специални рублови сметки на вносителите. В същото време Русия ще продължи да доставя газ в обеми и на цени, фиксирани в предишни договори. Европейската комисия обяви, че плащането за доставки на газ в рубли е нарушение на съществуващите споразумения, повечето страни на официално ниво заявиха, че няма да плащат в руска валута.източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка