Warning: getimagesize(https://topwar.ru/uploads/posts/2022-01/thumbs/1643112985_5.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Temporarily Unavailable in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

В САЩ: Русия може да провежда военни операции но каноните на „Пустинна буря“

Pan.bg 26 яну 2022 | 06:28 views (1210) commentaries(0)
img пан.бг

Американска преса: Руската армия е в състояние да провежда военни операции според каноните на „Пустинна буря“


Структурните реформи в руските въоръжени сили ги изведоха на ново стратегическо ниво, което позволи наред с натрупания боен опит да се провеждат мащабни военни операции по образците на американската военна машина.


Това мнение е изразено в американското издание на 19Fortyfive, като се смята, че „Пустинна буря“ се е превърнала в еталон за демонстриране на нов стратегически подход, включващ обезоръжаващ дистанционен удар и последващо използване на сухопътни бойни формирования.

Никой друг не беше извършвал подобна операция до този момент; тя промени правилата на играта. Закалени във войната [с Иран] иракските войски бяха унищожени, оставени без контрол от командването

- се отбелязва в публикацията.

Както беше посочено, „Пустинна буря“ показа „военната малоценност на СССР, неговите системи за противовъздушна отбрана, военна техника и военна доктрина“. Съветските стратези задълбочено проучиха уроците от тази война, която приключи през февруари 1991 г. Още след конфликта през 2008 г. с Грузия, „когато беше спечелена победа, но с голяма трудност над много по-малък враг“, бяха извършени редица структурни трансформации.

Целта на руските реформи беше да се преразгледат конвенционалните въоръжени сили и да се придвижат към идеалния тип разузнавателни и огневи контури.

- обясниха в американската преса.

В същото време анализаторите на въоръжените сили на РФ „в продължение на много години активно изучаваха военните операции на САЩ, особено в Близкия изток и Косово“.

Днес руската армия, както беше отбелязано, е способна да води военни действия според каноните на Пустинната буря.

За да се върне като велика сила, Русия трябваше да преодолее своите недостатъци

– пише авторът.

Според него в резултат военната машина на Руската федерация успя да се реорганизира в съответствие с изискванията на революцията в информационните технологии:

Уроците, извлечени от Пустинната буря, помогнаха за оформянето на настоящата руска тактика за разузнаване/.
Превъоръжаването на армията, постоянните учения и специалното внимание към системите C4ISR (командване, контрол, компютри и комуникации, наблюдение и разузнаване) направиха възможно преминаването към нова военна стратегия.


Както обяснява авторът, през 2015 г., когато Русия се намеси в сирийския конфликт, тя вече демонстрира елементи от кампанията „Пустинна буря“, като се фокусира върху провеждането на така наречените „операции с множество домейни“ – нанасяне на прецизни удари от различни платформи (въздушни, наземни, от надводни кораби и подводници) с използване на електронна война и информационна война.

американска преса:

Сирийската кампания показа на целия свят, че руските въоръжени сили са излезли от съветското си минало и сега имат потенциал, сравним с този на Съединените щати.

Според автора, в резултат на преструктурирането на въоръжените сили Москва вече е в състояние да проведе мащабна високотехнологична авиокосмическа операция, подкрепена от информационна и кибервойна. В същото време, по думите му, Украйна вече може да действа като "полигон".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка