Таймс: Британия: санкциите ще принудят Русия да намали доставките на газ за Европа

Pan.bg 24 яну 2022 | 05:13 views (761) commentaries(0)
img
пан.бг
Таймс: Великобритания се опасява, че санкциите ще принудят Русия да намали доставките на газ за Европа


Както отбелязва изданието, подобни действия биха могли да влошат и без това тежката ситуация в областта на енергетиката в много части на Европа.

Британските власти се опасяват, че прилагането на строги икономически санкции срещу Русия ще провокира Москва към ответни мерки, които ще включват прекъсване на доставките на газ за Европа, което заплашва енергийна криза в региона. Това съобщи вестник The Times в понеделник, позовавайки се на източници от кабинета на кралството.


Според тях високопоставени членове на британското правителство смятат, че Москва, в случай на налагане на санкции от Запада, може да "използва като оръжие" енергийната зависимост на страните от континентална Европа от Руската федерация и рязко да намали доставките. синьо гориво за държавите от Стария свят. Както отбелязва изданието, подобни действия биха могли да влошат и без това тежката ситуация в областта на енергетиката в много части на Европа.

В същото време самото Обединено кралство ще пострада повече не толкова заради евентуално намаляване на доставките на руски газ, чийто дял в страната е едва 3%, а заради неизбежния ръст на цените на суровините при такъв сценарий. В момента почти половината от газа, който влиза на пазара на Обединеното кралство, идва от британския шелф на Северно море. Най-големият вносител на синьо гориво за страната е Норвегия. В същото време малко повече от 15% от вноса се заемат от доставки на втечнен природен газ (ВПГ), повечето от които се извършват от Катар, САЩ и Руската федерация.

Британското правителство е на мнение, че залогът за устойчиви доставки на втечнен природен газ за Европа в случай на евентуални действия на Москва на енергийния пазар може да не е оправдан, тъй като в крайна сметка това ще доведе до бързо увеличение на цената на синьото гориво. Според експерти танкери с втечнен газ при тези обстоятелства ще бъдат готови да доставят товари само до онези страни, където могат да предложат най-изгодните ценови условия на сделката, което за европейските потребители ще означава конкуренция с нарастващия азиатски пазар.

Така, заключават източници на Daily Telegraph, ефектът от ограниченията ще се усети не само от Германия и Финландия, традиционно зависими от руския газ, но и от Обединеното кралство, което вече е изправено пред сериозна енергийна криза през последните месеци.
Верига за несъстоятелност

Общо от началото на септември миналата година над 25 британски енергийни компании, които обслужват няколко милиона души, са подали документи за фалит поради рекордно високи цени на газа, включително Bulb, който се нареди на седмо място в страната по брой клиенти. Докато таванът на Британския орган за пазари на газ и електроенергия за цените на електроенергията за потребителите беше повишен от 1 октомври, много британски комунални услуги продължават да търпят загуби. На този фон правителството, първоначално отказвайки да им предостави финансова помощ, започна да разработва спешни мерки, които да задържат другите големи предприятия на повърхността.

Борсовата цена на газа в Европа на 21 декември 2021 г. за първи път в историята надхвърли 2000 долара за хиляда кубически метра. м на фона на идващото студено време и при необичайно ниски запаси на газ в европейските подземни хранилища. В следващите дни обаче цената се коригира поради затоплянето в региона, възобновяването на вятърното производство в Европа и новината, че броят на танкерите, превозващи LNG от САЩ към Европа, се е увеличил с една трета. На 21 януари цената на газа в Европа се колебаеше около 900 долара за 1000 куб.м. м.

© AP Photo/Alastair Grant

източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка