НАТО отхвърля искането на Русия за изтегляне на войските от Източна Европа

Pan.bg 22 яну 2022 | 05:12 views (335) commentaries(0)
img
ПАН.БГ

НАТО отхвърля искането на Русия за изтегляне на войските от Източна Европа
Това ще раздели членовете на организацията на държави от първа и втора класа, което не може да бъде прието, каза представителят на алианса Оана Лунгеску.

НАТО отхвърля искането на Русия за изтегляне на войските на алианса от Източна Европа. Това заяви в петък представителят на алианса Оана Лунгеску пред журналисти в Брюксел.

"НАТО няма да се откаже от способността си да се защитава и защитава взаимно, включително присъствието на войски в източната част на алианса", каза Лунгеску. "Руските искания ще разделят членовете на НАТО на държави от първа и втора класа, което ние не можем да приемем Никога няма да се заемем с възстановяването на сферите на влияние в Европа."

Тя заяви, че НАТО „винаги ще отговаря на влошаването на сигурността си чрез укрепване на колективната отбрана“.


ХРОНОЛОГИЯ


На 17 декември 2021 г. руското външно министерство публикува проекти на споразумения със САЩ за гаранции за сигурност, както и споразумения за мерки за гарантиране на сигурността на Русия и страните членки на НАТО. Те предполагат, наред с други неща, отхвърляне на разширяването на НАТО на изток, както и налагането на ограничения върху разполагането на сериозни нападателни оръжия, по-специално ядрени. Руско-американските консултации по тези въпроси се проведоха на 10 януари в Женева, на 12 януари в Брюксел се проведе заседание на Съвета Русия-НАТО, а на 13 януари във Виена се проведе заседание на Постоянния съвет на ОССЕ.

Отговорите на руското външно министерство в петък на въпроси на медиите, получени на пресконференцията на външния министър Сергей Лавров, сочат, че България и Румъния не са били членове на НАТО от 1997 г., поради което руското искане алиансът да изтегли чужди сили, оборудване и оръжията засягат тези страни.


© AP Photo/Olivier Matthys


източник

ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка