Китай обвини Съединените щати в отприщване на войни "под знамето на демокрацията"

Pan.bg 05 дек 2021 | 11:23 views (1503) commentaries(0)
img
pan.bg

Съединените щати се считат себе си за "образец на демокрация" и под този предлог се намесват във вътрешните работи на други държави. Това съобщиха от китайското външно министерство, предаде "Интерфакс".

„Американската демократична система (...) не е универсална и далеч от съвършена. Дълго време обаче Съединените щати игнорираха структурните недостатъци на собствената си демократична система и недостатъците на вътрешната демократична практика. Те се гордеят, че са "образец на демокрация" и под този предлог се намесват във вътрешните работи на други държави, под знамето на демокрацията отприщват войни, предизвиквайки регионални вълнения и хуманитарни катастрофи", се казва в докладът на Министерството на външните работи на КНР, озаглавен "Ситуацията с демокрацията в Съединените щати".

По мнение на Пекин, Вашингтон, без да отчита различията в нивата на икономическо развитие, история и култура на различните страни, „налага“ на други държави своите ценности, политическа система, а също така планира „цветни революции“. В някои случаи, посочиха от ведомството, подобна политика е довела до свалянето на властта "с катастрофални последици".

Документът също така подчертава недостатъците на американската демокрация. Според китайското външно министерство, тя се е превърнала в "парична политика", в която парите са от решаващо значение. В същото време в страната продължава да се развива расовата дискриминация, увеличава се диференциацията между богати и бедни, подчертават от ведомството.

Засегната е и темата за санкциите. Китайското външно министерство смята, че САЩ активно го използват "в качеството си на голям клуб, злоупотребяващ с финансовата си хегемония и технологични предимства".

„Надяваме се, че Съединените щати ще подобрят собствената си демократична система и практики и ще променят подхода в отношенията с външния свят. Това ще бъде от полза не само за американския народ, но и за народите на целия свят“, се казва в документа.

По-рано посланиците на Русия и Китай в САЩ Анатолий Антонов и Цин Ган обвиниха Вашингтон, който организира "Срещата на върха за демокрация", в подстрекаване на идеологическа конфронтация. В съвместно изявление дипломатите заявиха, че Съединените щати, които критикуват руската и китайската демокрация, трябва да се съсредоточат върху собствените си проблеми. Антонов и Ган посочиха пред Вашингтон, че протестите в САЩ са разпръснати с гумени куршуми и сълзотворен газ, като отбелязаха, че „това не прилича много на свобода“.

Източник: gazeta.ru Снимка: Aly Song/Reuters

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка