Шефът на Европейската енергийна общност: цената на газа за Сърбия е невероятна

Pan.bg 01 дек 2021 | 04:49 views (777) commentaries(0)
img
пан.бг
Ръководителят на Европейската енергийна общност нарече цената на газа за Сърбия невероятна

Янез Копач отбеляза, че в момента нито един купувач на газ от Русия няма по-изгодна цена

Цената на руския газ за Сърбия е невероятна в днешните условия. Това обяви ръководителят на Европейската енергийна общност (ЕИО) Янез Копач в интервю за в. Политика във вторник.


„Цената от 270 долара е невероятно ниска в днешните условия. Вероятно никой купувач на руски газ няма по-изгодна цена в момента, тя е много по-ниска от пазарната. Г-н Александър Вучич направи невероятен поврат за сръбските потребители на газ и за репутацията си. В този случай Сърбия е защитена от бурята на световната енергийна криза на такава цена“, каза Копач.

Той изрази надежда, че след април 2022 г. пазарните цени на газа ще паднат. Шефът на ЕЕС се изказа и за достъп до „Балкански поток“ не само за Русия, но и за други доставчици на газ. Освен това той изрази съмнения относно възможността за изграждане на атомна електроцентрала в Сърбия. „Изграждането на атомна електроцентрала е трудна задача, отнема много години, много е скъпа и изисква инженерни познания, които съществуваха в Югославия, но отдавна не съществуват на тези територии. Може би е по-реалистично е да се мисли за малки модулни реактори, въпреки че тази технология все още не е достатъчно развита." - каза Копач.

Той каза, че на 30 ноември, изтича мандатът му като ръководител на ЕЕС. Копач отказа да коментира факта, че ще бъде заменен от представител на Полша.

На 25 ноември, в резултат на преговорите между Владимир Путин и Александър Вучич в Сочи, Русия запази цената на газа за Сърбия на 270 долара за шест зимни месеца, след което Белград ще получи изгодни условия от Москва с по дългосрочен договор. Според Вучич тези условия са изключителни.


© Петр Ковалев / ТАСС


източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка